Tisk článku

Sladké nudle

Pro pestrost připravovaných a podávaných jídel se občas zařadí i některé ze sladkých jídel. Jedním z obvyklých a poměrně rychlých jsou těstoviny nasladko. Přijdou k chuti těm, kdo mají rádi sladké i těm, komu nevadí občasná změna chutí. V každém případě jsou oblíbeny u menších dětí. Nemusí to být jen typické nudle s mákem, ale tyto sladké těstoviny se dají připravit i s jinými ingrediencemi.

Sladké nudle

Příprava těstovin nasladko

Pro jejich přípravu jsou vhodné hlavně široké nudle. Kromě nich přicházejí v úvahu ještě flíčky nebo některé z drobnějších mušliček nebo jiných drobných tvarů. Samozřejmě nejlepší jsou domácí nudle. Není to sice dnes již obvyklá domácí činnost, ale je možné si jejich přípravu někdy vyzkoušet. Těstoviny koupené nebo doma připravené uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Není to však tak dávno, kdy se domácí nudle na hlavní jídlo vařily v mléce nebo dokonce ve smetaně. Mléka se dávalo tolik, aby se během vaření vsáklo a nemuselo se slévat a toto množství už měla každá hospodyně zřejmě zažité z vlastní zkušenosti. Uvařené těstoviny pak podáváme sypané nebo polévané, které jsou rychlejší. Můžeme je i zapékat, pak počítáme s delší přípravou.

Sladké těstoviny sypané

Uvařené a teplé těstoviny sypeme moučkovým cukrem a některou z dalších ingrediencí. Cukr je vhodnější s těmito ingrediencemi smíchat, ale není to nutné. Posypané těstoviny pak mírně polijeme rozpuštěným máslem. Na posyp můžeme použít :

  • mletý mák
  • mleté nebo strouhané ořechy
  • strouhaný perník
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • strouhanou čokoládu

Sladké těstoviny polévané

Polévané těstoviny jsou velmi vděčné, protože nejsou suché, můžeme omezit nebo zcela vyloučit přelévání rozpuštěným máslem a je možné využít kombinací s čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Cukrem většinou nesypeme zvlášť, ale nasladko dochutíme již přeliv. Různých kombinací je velmi mnoho, například můžeme použít :

  • zředěný tvaroh: Zředěný tvaroh dochutíme cukrem a můžeme přidat kakao, strouhanou čokoládu a především ovoce.
  • jogurt: Jogurt dosladíme podle potřeby cukrem a dochutíme případně i kakaem, čokoládou nebo smetanou. Pokud přidáváme ovoce, tak kromě bílého jogurtu lze použít ovocný jogurt s odpovídající chutí.
  • pudink: Zvláště děti mají rádi řidší pudink, kterým se těstoviny přelévají. Pudink může být s jakoukoliv příchutí, lze jej kombinovat i s ovocem. Takto připravené těstoviny částečně nahradí pracnější dukátové buchtičky.
  • sladkou omáčku: Teplou sladkou omáčku můžeme připravit z mléka či smetany a dalších ingrediencí nebo z rozvařeného ovoce.

Sladké těstoviny zapékané

Sladké těstoviny můžeme zapékat ve vymazaném pekáčku nebo zapékací misce zalité vejcem rozšlehaným s mlékem nebo je upravit jako nákyp, kdy žloutky zamícháme do těstovin a do těstovinové směsi zamícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků. Sníh z bílků lze využít i na zapékané těstoviny, kdy jej mírně oslazený navršíme před dopečením na těstoviny a dopečeme do jeho zezlátnutí. Prosté nebo zapékané těstoviny poskytují řadu možností v kombinaci jednotlivých surovin, které do těstovin buď zamícháme nebo je s nudlemi střídavě vrstvíme. Využít tak můžeme například :

  • ochucený tvaroh střídavě vrstvený s nudlemi: Toto jídlo je všeobecně známé jako nudlový nákyp s tvarohem. Pro chuť je možné vrstvy tvarohu prostřídat s ovocem, povidly nebo ořechovou směsí.
  • povidla nebo jakoukoliv zavařeninu: Mírně rozředěná nebo rozvařená povidla či marmeláda se vrství s nudlemi.
  • ovoce: Čerstvé nebo kompotované ovoce podle potřeby nastrouhané nebo nakrájené na malé kousky se zamíchá do těstovin nebo se opět střídají vrstvy. Výborná jsou strouhaná jablka, jahody a jiné drobné ovoce, meruňky, broskve a švestky. Použít můžeme i bobulky hroznového vína nebo banány. Máme-li na výběr, pak je vhodné použít několik vzájemně se doplňujících druhů ovoce.
  • ořechy: Používáme mleté nebo strouhané ořechy spařené v troše mléka a dochucené cukrem. Většinou z nich tvoříme jenom jednu vrstvu a na ostatní vrstvy použijeme jinou surovinu. Nespařenými ořechy můžeme posypat ovocnou či jinou náplň.
  • mletý mák: Mák do zapečených nudlí před použitím spaříme v mléce a dochutíme. Můžeme jej použít podobně jako ořechy jenom v jedné vrstvě, další vrstvy mohou být například z ovoce.
  • pudink: Uvařený pudink se nepoužívá zrovna nejčastěji, ale velmi dobře se hodí především k ovoci. Vrstvu těstovin trochu stlačíme, poklademe ovocem a polijeme pudinkem a vrstvy opakujeme. Ovoce můžeme v každé vrstvě střídat.




Příspěvky ke článku: Sladké nudle

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...