Sladký pohár 4x jinak

Co sklidí stejný úspěch jako dort, ale stojí mnohem méně úsilí?

Sladký pohár. Pohár se zmrzlinou i bez, se šlehačkou i smetanou, s piškoty, oplatkami nebo s posypem… sladký pohár s ovocem je jednoduše sázka na jistotu!

 

Krémy do sladkých pohárů

Z krému se nejvíce osvědčují:

  • slazené tvarohové krémy ochucené kakaem
  • slazené tvarohové krémy ochucené ovocem
  • tvarohové krémy prošlehané s uvařeným pudinkem
  • pudinky
  • pudinky s bílým jogurtem
  • zmrzliny
  • šlehačka

Piškoty a oplatky do sladkých pohárů

Do pohárů používáme:

  • cukrářské podlouhlé piškoty
  • dětské piškoty namočené v kakau, kávě nebo kompotové šťávě
  • kostky doma upečeného piškotu
  • kostky musli
Ovocný pohár může obsahovat i zdravé musli
foto zdroj: google.com

Pohár s mascarpone

INGREDIENCE

  • kelímek mascarpone
  • 250 g lesního ovoce
  • 100 g piškotů

POSTUP

  1. Podle výšky sklenice zvolíme množství vrstev a rozdelíme si piškoty, ovoce i mascarpone na tolik dílů.
  2. Na dno klademe piškoty, poté vrstvu mascarpone, poté ovoce.
  3. Pokud jsme zvolili kompotované ovoce, z přebytečné šťávy uděláme pomocí Gelfixu želatinu.
  4. Končíme vrstvou ovoce a na pomyslnou špičku zvolíme pěkný kousek ostružiny nebo jahody.
Recept na sladký pohár s mascarpone
foto zdroj: pinterest.com

Pro inspiraci jogurtovým pohárem si přečtěte tento recept!

 

Ovocný pohár se zakysanou smetanou

INGREDIENCE

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 x kompotované ovoce
  • hrstka čerstvého ovoce
  • ztužovač želatiny

POSTUP

  1. Ztužovač želatiny smícháme s 100ml vody a vmícháme do kompotové šťávy, necháme stuhnout.
  2. Do zakysané smetany vmícháme vanilkový cukr.
  3. Ze smetany a želatiny vyšleháme ne zcela hladkou hmotu.
  4. Ovoce z kompotu buď klademe do vrstev, kde začínáme smetanou a knočíme smetanou, nebo jej necháme ve smetaně volně „plavat“.
  5. Povrch poháru dozdobíme čerstvým ovocem.

 

Zakysaná smetana se dobře doplňuje s jahodami.
foto zdroj: google.com

Ovocný pohár s pudinkem

INGREDIENCE

  • 2 hrnky mléka
  • 1 prášek pudinku
  • 3 lžíce cukru
  • drobné čerstvé ovoce
  • mandličky na posyp

POSTUP

  1. Do 1 hrnku s mlékem rozmícháme pudinkový prášek.
  2. V hrnci přivedeme k varu zbytek mléka s cukrem, stále mícháme.
  3. Do hrnce přidáme mléko s pudinkem, pokračujeme v míchání.
  4. Každý pohár vyplníme zhruba do poloviny čerstvým ovocem.
  5. Když je pudink zahoustlý, vlijeme jej o připravených pohárů, navrh ovoce.
  6. Dozdobíme strouhanými mandličkami.
    Pudink je v české kuchyni tradice, hodí se i do pohárů.
    foto zdroj: google.com

foto zdroj: pinterest.comPro ledový kávový pudinkový pohár klikněte zde! Pokud raději vyzkoušíte tvarohový, pak je zde jeden s borůvkami…

Ovocný pohár se šlehačkou

INGREDIENCE

  • 1 kelímek 33% šlehačky, dobře vychlazený
  • 1 lžička cukru moučka
  • čerstvé ovoce
  • ovocné pyré či šťáva na dozdobení

 

POSTUP

  1. Šlehačku začneme šlehat na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky.
  2. Těsně před dokončením vmixujeme cukr, takto bude šlehačka pevná.
  3. Ovoce naaranžujeme do poháru, zdobící špičkou nazdobíme šlehačkou a přelijeme opět ovocem spolu s ovocnou šťávou.
  4. Dozdobíme například mátou.
U šlehačkového poháru záleží nejvíc na kvalitě potravin.
foto zdroj: google.com

Tip na závěr: Drobné ovoce používáme celé, větší jako meruňky nebo broskve nakrájíme na menší kousky. Použít můžeme i kompotované ovoce, které necháme okapat. Druhy ovoce můžeme mezi sebou různě kombinovat. Nezapomeneme si několik pěkných kousků ponechat na ozdobu.

Jaký pohár je váš nejoblíbenější? Pochlubte se v komentáři pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *