Tisk článku

Sladké velikonoční rolády

Sladká roláda plněná libovolným krémem a více či méně na povrchu nazdobená vzbuzuje u začínajících nebo méně zkušených kuchařek a kuchařů dojem, že se jedná o složitě připravovaný moučník. Pravý opak je pravdou. Při dodržení poměrně jednoduchých zásad se jedná o velmi rychlý moučník, u kterého je úspěch zaručen. Vyzkoušet si to můžeme o velikonočních svátcích.

Sladké velikonoční rolády

Korpus na roládu

Základní korpus na roládu upečeme z klasického piškotového těsta nebo z piškotového těsta nastaveného vodou. Základní recepty můžeme různě obměňovat a tak docílíme pokaždé jiné chuti.

Piškotový korpus na roládu

Piškotový korpus připravujeme z piškotového těsta, jehož základem jsou vejce šlehaná buď celá nebo dělená na vyšlehané žloutky a sníh z bílků, moučkový nebo jemný krupicový cukr a polohrubá mouka. Na velký plech činí základní dávka 4-5 vajec a na jedno vejce přidáváme 2 dkg cukru a 3 dkg polohrubé mouky, tedy 8-10 dkg cukru a 12-15 dkg polohrubé mouky. Jsou-li vejce opravdu malá, pak jedno přidáme bez úpravy váhy dalších přísad. Pro jemnost piškotu můžeme přidat 1 lžíci oleje. Postupujeme tak, že z bílků ušleháme sníh a během šlehání přidáváme cukr, do tuhého sněhu postupně zlehka vmícháme žloutky a pak zlehka pouhým "obalováním" zamícháme mouku. Je možné postupovat i tak, že šleháme celá vejce a postupně přidáváme cukr. K této činnosti se výborně hodí robot nebo alespoň ruční elektrický šlehač. Když máme hustý a bílý krém, pak ručně zlehka vmícháme mouku, těsto rozetřeme na plech a upečeme.

Piškotový korpus na roládu nastavený vodou

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Opět je vhodné využít šlehače. Do rozšlehaných žloutků postupně přidáváme horkou vodu a to na 1 žloutek 1 lžíci horké vody. Hmota vypění a nabude. Šleháme dál a postupně přidáváme cukr. Opět můžeme pro lepší vláčnost přidat 1 lžíci oleje nebo citronové šťávy. Hmota je dostatečně připravená, když máme hustý a bílý krém. Pak ručně vmícháme mouku, rozetřeme na plech a upečeme.

Ostatní korpusy

Roládu lze péci také :

  • z těsta, kde je větší obsah bílků, takže roláda připomíná bezé
  • z těsta, kde přidáváme kypřící prášek do pečiva, což připomíná třené těsto
  • z těsta, kde cukr je nahrazen medem
  • z dalších těst

Do těchto odlišnějších receptů se bez obav může pustit každý, kdo zvládl základní recepty.

Obměny korpusů na roládu

  • Místo části mouky do těsta přidáme kakao nebo strouhanou čokoládu, získáme tak tmavý korpus.
  • Část mouky nahradíme strouhanými ořechy, mandlemi nebo kokosem, ovlivníme tak chuť těsta.
  • Horkou vodu u nastavovaného piškotového těsta nahradíme horkou instantní nebo scezenou kávou.
  • Horkou vodu nastavovaného piškotového těsta nahradíme horkým kakaem.
  • Horkou vodu nastavovaného piškotového těsta nahradíme horkou vodou s rumem.
  • Dvoubarevné rolády dosáhneme tak, že světlé piškotové těsto rozdělíme na dva díly, první díl rozetřeme na připravený plech, do druhého dílu zamícháme kakao a rozetřeme na světlé těsto.

Pečení korpusu na roládu

Správné upečení připraveného těsta je samozřejmě důležité. Plech na pečení důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pro jednodušší snímání upečeného korpusu z plechu a svinutí si můžeme plech vyložit pečícím papírem nebo alobalem a rovněž potřít tukem. Těsto na plech rozetřeme nejlépe stěrkou nebo špachtlí. Dobře se osvědčuje obyčejná plastiková karta. Vkládáme do středně vyhřáté trouby a pečeme spíše prudčeji, aby těsto nepřeschlo a při stáčení se nelámalo. Pečeme asi 15-20 minut při 180-200°C. Upečený plát svineme do rolády a svinutou ji necháme vychladnout. Vychladlou roládu rozbalíme a plníme.

Plnění korpusu na roládu

Plnit můžeme tím nejjednodušším způsobem a to tak, že korpus potřeme zavařeninou nebo naplníme dušeným ovocem. V tom případě můžeme korpus plnit i nevychladlý. Jinak plníme máslovým nastavovaným krémem, tvarohovým krémem nebo pudinkem a můžeme také přidávat ovoce.

Zdobení rolády

Naplněnou a stočenou roládu můžeme polévat polevami nebo potřít zbytkem krému a sypat strouhanou čokoládou, kokosem, případně použít zdobící sáček s ozdobnou špičkou. Po naplnění a ozdobení necháme v chladničce ztuhnout a před podáváním krájíme na 1,5-2 cm plátky.
 





Příspěvky ke článku: Sladké velikonoční rolády

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.
  • rezy
    kakao zvyknem zmiešať ešte s caro cereálnym nápojom, ten dodá naozaj famóznu chuť