Tisk článku

Sladký štrůdl s dvojí náplní

Oblíbené sladké záviny neboli štrůdly většinou plníme některou z nádivek nebo ovocem, nejčastěji jablky. Ale co si takhle vyzkoušet štrůdl s bohatší náplní ze dvou nádivek. Naše babičky takto plněnému závinu nebo koláčům říkaly dvojctihodné, my se jistě spokojíme jenom s obyčejným názvem štrůdl nebo závin.

Sladký štrůdl s dvojí náplní

Sladký štrůdl a vhodné těsto

Těsto na závin může být téměř jakéhokoliv druhu s výjimkou těsta piškotového nebo třeného. Základní podmínkou závinového těsta je možnost jeho vyválení nebo vytažení na velký plát. Takže pro sladký štrůdl to mohou být tato těsta :

  • kynuté těsto: Jedná se o běžné kynuté těsto, ale pro lepší zpracování se do něj přidává o něco více tuku. Kynuté těsto je dobré a správně připravené se i dobře zpracovává, ale doba od začátku do dokončení je poněkud delší, protože musíme počítat s časem na kynutí a dokynutí před pečením.
  • křehké těsto: Oblíbeným těstem je těsto zvané křehké, kde v těstě můžeme nahradit část tuku tvarohem nebo jogurtem, zakysanou smetanou nebo i šlehačkou. Toto těsto se velmi dobře a jednoduše zpracovává a pro větší křehkost je vhodné jej nechat nejméně hodinu odležet v chladu. Výhodou je to, že ani delší doba odležení mu nijak neublíží.
  • tažené těsto: Jedná se o klasické těsto na závin, připravené z mouky, tuku, vejce a jen malého množství cukru. Podobá se těstu křehkému, rozdíl je v tom, že těsto nevyvalujeme, ale hřbety rukou od středu vytahujeme na potřebnou velikost.
  • listové těsto: Listové těsto se dá běžně koupit, případně existují už i jednoduché a rychlé recepty na jeho domácí přípravu. Listové těsto se dobře vyvaluje, dobře krájí při tvarování, dobře peče a příprava domácího štrůdlu z něj je tak velmi rychlá.

Sladký štrůdl a dvojité náplně

Pokud použijeme přízvisko dvojctihodný, tak podstatou těchto závinů je dvojitá náplň, skládající se většinou ze základní nádivky tvarohové, makové, ořechové nebo pudinkové a z ovoce. Základní nádivka se roztírá na těsto a je třeba, aby byla opravdu hustá a případně tak vstřebala i šťávu z ovoce. Drobné ovoce nebo kousky většího ovoce do nádivky trochu zatlačíme. Ovoce je samozřejmě nejvhodnější čerstvé, ale pokud to není možné, tak se velmi dobře dá zpracovat i mražené nebo okapané kompotované ovoce. Při vhodném složení obou nádivek tak získáme velmi chutné a šťavnaté záviny. Nádivky můžeme kombinovat různě podle chuti a možností, takže jen pro názornost několik příkladů :

  • tvarohová nádivka: meruňky, broskve, drobné ovoce (jahody, třešně, višně, rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, hroznové víno), kompotovaný ananas a mandarinky
  • maková nádivka: jablka, švestky, višně, ostružiny
  • ořechová nádivka: meruňky, švestky, jablka, ostružiny
  • pudinková nádivka: třešně, višně, rybíz, maliny, ostružiny, meruňky, broskve nebo kompotovaný ananas či mandarinky

Sladký štrůdl a tvarování

Závin tvarujeme podle toho, jaké jsme použili těsto a jakou jsme použili nádivku a ovoce. Před uložením nádivky závin potřeme rozpuštěným tukem a posypeme strouhankou, kokosem nebo drcenými piškoty. Pokud je nádivka rozetřená po celém plátu s výjimkou okrajů a ovoce rovněž, tak závin svineme jako roládu. Stejně postupujeme i tehdy, kdy nádivka je rozetřena po celém plátu a ovoce jen narovnané na část plátu. Struktura nádivky i druhy ovoce nám někdy nedovolí tento postup, pak nádivku klademe do vyšší vrstvy uprostřed, na ni uložíme ovoce a okraje plátu jen přehneme z obou stran na střed. Při tomto způsobu plnění působí vzhledněji, když okraje plátu nakrájíme na proužky a ke středu je křížíme. Konce závinů u obou způsobů musí být dobře uzavřeny, aby nádivka a šťáva z ovoce nevytékaly.

Sladký štrůdl a pečení

Protože se občas nevyhneme tomu, aby trochu šťávy nebo nádivky neuniklo, tak pro ušetření práce s čištěním plechů je nejlepší ukládat záviny na plech vyložený pečícím papírem. Pro jistotu jej můžeme trochu přetřít tukem. Jinak pečeme na plechu vymazaném tukem, pro listové těsto stačí plech jen opláchnout studenou vodou. Před pečením kynuté záviny potíráme rozehřátým máslem, kterým je můžeme potřít i během pečení a po dopečení. Záviny z ostatního těsta pak potíráme rozehřátým máslem, rozšlehaným vejcem nebo jenom žloutkem nebo jenom oslazenou vodou. Záviny vkládáme do předehřáté trouby vyhřáté na 180-200°C, pro listové těsto by měla být teplota ještě o něco vyšší a pečeme je dozlatova.
 





Příspěvky ke článku: Sladký štrůdl s dvojí náplní

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky