Tisk článku

Slané koláče se zeleninou

Nejznámějším slaným koláčem je samozřejmě pizza. Ale kromě její klasické přípravy a náplně lze nalézt i recepty na jednodušší či pracnější slané koláče, které mohou obohatit náš stůl. Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí pestrost těchto koláčů a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.

Slané koláče se zeleninou

Slaný koláč a vhodné těsto

Pro slané koláče jsou vhodná těsta kynutá nebo těsta nazývaná křehká. Základní surovinou je zde mouka hladká či polohrubá, pokud dbáme na správnou výživu, tak část předepsaného množství mouky můžeme nahradit moukou celozrnnou. Podle některých receptů se část mouky nahrazuje strouhanými vařenými brambory, které těsto odlehčí. Jako tuk používáme do těsta máslo, rostlinný tuk nebo olej. Kynuté těsto kypříme droždím, křehké těsto kypřícím práškem. Těsto ještě dochutíme solí a použijeme potřebné množství tekutiny, kterou může být mléko, voda, víno nebo pivo. Výborné jsou i koláče z listového těsta, které si buď připravíme doma nebo si jej koupíme již hotové, což nám značně urychlí přípravu. Výjimečně, ale není to nemožné, se slaný koláč dá udělat i z piškotového nebo třeného těsta na způsob bublaniny.

Slaný koláč a náplň

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin, dokonce i těch, kterých nemáme momentálně příliš velké množství. Vhodnou kombinací je můžeme zpracovat do koláčové náplně. Takto využijeme různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec. Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem :

  • cibule: Cibuli krájíme na kolečka a před tím, než ji dáme na koláč, tak ji krátce orestujeme na tuku, ještě lépe však na slanině nebo anglické slanině. Cibuli většinou ještě mícháme s vejci nebo smetanou.
  • brokolice: Na náplň používáme na drobné růžičky rozebranou a spařenou brokolici. Doplňujeme cibulí nebo česnekem případně další zeleninou, vejci nebo uzeninou.
  • špenát: Použít lze především krátce spařený a nasekaný listový špenát nebo dušený špenátový protlak. Doplňujeme vejci nebo smetanou a vhodně kořeníme.
  • pórek: Oloupaný, na kolečka nakrájený pórek krátce orestujeme na tuku a doplníme sýrem, vejci nebo smetanou.
  • rajčata: Rajčata krájíme na kolečka nebo osminky. Pokud nemáme rádi slupku, tak je spaříme a oloupeme. Můžeme k nim přidat cibuli, česnek, bylinky, maso, uzeninu, sýry a vejce.
  • papriky: Papriky krájíme na proužky, zajímavě vypadají různobarevné papriky. Přidáváme k nim další zeleninu, kečup, rajčata nebo rajský protlak a uzeninu.
  • mrkev: Oloupaná a na kostičky nakrájená mrkev musí být předem podušená alespoň do poloměkka. Hodí se k ní smetana nebo vejce.
  • hlávkové zelí: Na nudličky nakrájené hlávkové zelí musíme předem podusit. Podušené zelí dochutíme a můžeme ho spojit s masem nebo uzeninou.
  • kysané zelí: Okapané kysané zelí překrájíme nadrobno, dokořeníme a doplníme smetanou. Můžeme použít i kečup nebo rajský protlak. Ke kysanému zelí je vhodné přidat maso, slaninu nebo uzeninu.
  • zeleninová směs: Tady můžeme využít především různých mražených směsí. Necháme je jen mírně rozmrazit, osolíme a podle vlastní chuti okořeníme.

Slaný koláč a tvarování

Slané koláče samozřejmě tvarujeme nejčastěji jako plát velikosti plechu nebo velikosti kulaté koláčové formy. Kromě těchto dvou základních tvarů můžeme vytvarovat a upéct i jiné druhy. Využít se dají i dortové formy kulaté, podkovy, srdce, čtyřlístky a podobně. Tyto tvary vybíráme především tehdy, pokud chceme koláč servírovat celý a krájet před strávníky, protože tyto odlišné tvary umožňují různé efektní zdobení.

Slaný koláč a pečení

Slané koláče pečeme na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu či kulaté formě. Pro odlišně tvarované formy používáme spíše jen vymazání, protože papír se do nich obtížněji vkládá tak, aby nepoškodil konečný tvar. Okraje koláčů můžeme pro lepší zbarvení potřít rozpuštěným tukem nebo rozšlehaným vejcem, ale není to bezpodmínečně nutné. Vytvarovaný a naplněný koláč vkládáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba při 200°C asi 30-40 minut. Pečení je poměrně individuální, protože záleží na druhu trouby, její výkonnosti a druhu těsta a náplně. Koláč je správně upečený tehdy, pokud má okraje zbarvené dozlatova a je propečený i zespoda. Upečené slané koláče podáváme většinou teplé.
 





Příspěvky ke článku: Slané koláče se zeleninou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky