Chutné slané koláče se zeleninou

Nejznámějším slaným koláčem je samozřejmě pizza. Ale kromě její klasické přípravy a náplně lze nalézt i recepty na jednodušší či pracnější slané koláče, které mohou obohatit náš stůl. Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí pestrost těchto koláčů a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.

Rajčata mají velmi příznivý účinek  na náš organismus podporují tvorbu hemoglobinu, působí preventivně proti infekcím, posilují srdce, chrání sliznice v celém těle, pomáhají revmatikům a diabetikům, odstraňují zácpu (obsahují vlákninu a mají protirakovinné účinky (obsahují důležité antioxidanty).

1. Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

INGREDIENCE :

na těsto

  • 15 -20 lístků čerstvé bazalky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 160g  hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
  • 4-5 lžic vody, ledově vychlazené

na náplň

  • 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíceextra panenského olivového oleje
  • 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty

POSTUP TĚSTO :

  1. Česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.
  2. Přidáme mouku a sůl a promícháme.
  3. Postupně přidáváme máslo a zapracujeme, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  4. Přidáme 3 lžíce vody a opět zapracujeme, až se těsto začne spojovat.
  5. Následně přidáme 1 lžíci  vody a zase zapracujeme, až se z těsta vytvoří koule.
  6. Pokud je těsto stále sypké, přidáme další lžíci vody.
  7. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

POSTUP KOLÁČ :

  1. Předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
  3. Těsto vložíme do formy  a přebytečné těsto odřízneme, nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  4. Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
  5. Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu.

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

zdroj : crustycorner.blogspot.cz

2. Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou

INGREDIENCE :

na těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli

na náplň :

  • 1 menší cuketa (250 g)
  • 200 g sýra ricotta
  • 1 smetana ke šlehání 31%
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce pažitky
  • sůl, pepř

POSTUP TĚSTO :

  1. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
  2. Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
  3. Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
  4. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
  5. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
  6. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  7. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
  8. Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.

POSTUP KOLÁČ :

  1. Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
  2. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
  3. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
  4. Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
  5. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
  6. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou

zdroj : mezihrnci.cz

3. Cibulový koláč s karamelizovanou cibulí

INGREDIENCE :

na těsto

  • 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody

Na cibulku karamelizovanou s balsamicem

  • 5 červených cibulí nakrájených na proužky
  • půl až 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)

POSTUP TĚSTO :

  1. Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
  2. Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
  3. Z těsta  by měla být konzistentní koule.
  4. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

POSTUP KOLÁČ :

  1. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plameni restujeme asi 10 minut.
  2. Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
  3. Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C.
  5. Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
  6. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
  7. Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
  8. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  9. Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
  10. Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
  11. Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.

Cibulový koláč s karamelizovanou cibulí

zdroj : taste.com.au

4. Slaný koláč s pórkem

INGREDIENCE :

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Na náplň:

  • 250 ml smetany (33%)
  • 125 ml mléka
  • 3–4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 150 g pórku

POSTUP :

  1. Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
  2. Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
  3. Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu.
  4. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  5. Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
  6. Pórek nakrájíme a krátce povaříme v osolené vodě.
  7. Necháme okapat.
  8. Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
  9. Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
  10. Pečeme dalších cca 25 minut.

Slaný koláč s pórkem

zdroj :cooking.nytimes.com

5. Slaný koláč s červenou řepou a feta sýrem

INGREDIENCE :

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli

na zdobení:

  • 3 uvařené červené řepy
  • 200 g fety (nebo balkánského sýra)
  • sůl, pepř
  • olivový olej na pokapání
  • petržel

POSTUP :

  1. Do mísy dáme mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva.
  2. Přidáme olej, vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
  3. Oloupanou řepu nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  4. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme na něj těsto a pomocí mokrých rukou je roztáhneme do stran.
  6. Na těsto poklademe plátky  řepy, kterou osolíme a opepříme.
  7. Navrch dáme rozdrobený sýr a nakonec vše zakapeme olejem.
  8. Koláč pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Slaný koláč s červenou řepou a feta sýrem

zdroj : taste.com.au

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec. Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *