Tisk článku

Slané muffiny

V současnosti velmi oblíbené pečivo, malé bochánky s anglickým názvem muffiny, se nejčastěji pečou ve sladkém provedení. Ale pochutnat si na nich mohou i ti, kdo nemilují sladkou chuť. Najde se řada receptů i na muffiny ve slaném provedení, případně se dají mírně upravit recepty na sladké muffiny.

Slané muffiny

Slané muffiny a těsto

Slané muffiny připravujeme podobně jako sladké, ale samozřejmě nepřidáváme žádný cukr. Místo něho naopak můžeme již těsto dochutit kořením. Na slané muffiny můžeme použít několik druhů těst a to například :

  • třené těsto: Vypracováváme je z mouku, vajec, tuku a soli a je třeba přidat trochu kypřícího prášku. Vejce ušleháme nebo utřeme celá nebo jen žloutky a bílky, zašleháme tuk, vmícháme mouku s práškem do pečiva a pokud jsme použili jen žloutky, tak sníh z bílků.
  • kynuté těsto: Na kypření u tohoto těsta používáme droždí a těsto z mouky a trochy tuku důkladně vypracujeme a necháme kynout. Kynuté těsto je vhodné především na plněné muffiny.
  • bramborové těsto z vařených brambor: Jemně nastrouhané brambory, mouku, tuk a vejce zpracujeme. Podle receptu se někdy přidává i trochu kypřícího prášku. Těsto ihned tvarujeme a pečeme, jinak řídne.
  • bramborové těsto ze syrových brambor: Vypracovává se z jemně nastrouhaných syrových brambor a zahušťuje se moukou na konzistenci hustší než na bramborák. Ihned po vypracování pečeme.
  • ostatní těsta: Pod ně zahrnujeme těsta, kde základ tvoří jiná přísada než mouka. Mohou to být ovesné vločky, jemně nastrouhaná či předem podušená zelenina nebo větší množství sýra.
  • náhradní těsta: Většinou se jedná o těsta, která zrychlují přípravu. Proto na slané muffiny můžeme využít prodávané polotovarové směsi nebo rohlíky nakrájené na kostičky.

Slané muffiny a ingredience

Do těst na slané muffiny především můžeme přidávat různé koření. Uplatní se kmín, pepř, mletá sladká paprika, majoránka, zázvor nebo kořenící směsi. Koření volíme s ohledem na případné další ingredience a typ těsta. Kromě koření můžeme už těsto doplnit dalšími ingrediencemi. Přidáváme jemně nakrájenou uzeninu nebo vařené či pečené maso, strouhaný sýr nebo drobné kostičky cibule či jiné zeleniny. Všechny tyto další ingredience zlehka vmícháme do těsta až nakonec.

Slané muffiny a náplně

Kromě přidávání dalších ingrediencí se dají slané muffiny i plnit. Z vhodných surovin si ji připravíme předem a musí být hustší, aby během pečení nevytékala. Hodí se především různé druhy sýrů a to především pikantnějších chutí, dále pak samozřejmě uzenina či tepelně upravené maso. Mohou to být i dušené houby nebo syrová či dušená zelenina. Nádivku přiměřeně kořeníme tak, aby její chuť v muffinu vynikla. Na plnění se hodí především kynuté těsto, kdy muffiny naplníme, vytvarujeme a zabalíme jako malé buchtičky a pak je spojem dolů necháme ve formičce dokynout. Podobně můžeme postupovat u bramborového těsta z vařených brambor. Třené nebo bramborové těsto ze syrových brambor plníme do formiček tak, že střídáme těsto s náplní.

Slané muffiny a posyp

Slané muffiny často před pečením sypeme mákem, kmínem či dalším kořením. Ideální jsou zde posypy, kde můžeme využít semínek a to jak sezamových, tak dýňových nebo semínkových směsí.

Slané muffiny a pečení

Aby muffiny byly skutečnými muffiny a ne jen obyčejnými buchtičkami, tak je pečeme ve speciálních důlkových formičkách. Na muffiny se prodávají speciální plechy, kde jsou důlky pro těsto rovnoměrně rozloženy a povrchová úprava většinou zajišťuje to, že se nepřipalují a nepřipékají. Jednorázově můžeme muffiny péci ve větších plechových formičkách na košíčky nebo bábovičky, případně v košíčcích z pečícího papíru, které jsou v obchodech běžně k dostání. Speciální plech nebo plech s formičkami vkládáme do předehřáté trouby a podle druhu těsta pečeme 20-40 minut. Upečené muffiny necháme chvíli zchladnout, pak je vyklopíme a většinou ještě teplé podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Slané muffiny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky