Tisk článku

Slané palačinky

Smažené palačinky patří k poměrně rychle připraveným jídlům. Často se jimi dá vyřešit problém, co narychlo k večeři, protože základní suroviny jsou nenáročné. Potřebujeme jen mouku, mléko, sůl a vejce a to vše míváme většinou doma v zásobě. Obvyklejší jsou palačinky se sladkou náplní, ale velmi chutné jsou i palačinky nesladké, kdy je plníme různými studenými i teplými náplněmi.

Slané palačinky

Palačinky a základní příprava

Mouku používáme na palačinky vždy hladkou. Aby netvořila hrudky, tak ji nejdříve rozmícháme s trochou mléka a pak teprve přidáme zbytek mléka a vejce. Do palačinek jsou vhodnější jen žloutky, bílky se pak upotřebí do jiného pokrmu. Mléko můžeme nahradit i obyčejnou vodou, sodovkou nebo minerálkou. Kupodivu jsou palačinky i tak chutné. Milovníci piva mohou použít světlé pivo. Těsto na palačinky by nemělo být příliš husté. Vše dobře prošleháme, nejlépe ručním šlehačem a necháme alespoň 2 hodiny nebo i déle stát. Palačinky se pak lépe smaží a netrhají se. Sůl přidáváme až před smažením, slané palačinky si můžeme i trochu podle chuti přikořenit. Smažíme je na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem, který před první palačinkou dobře vymastíme, před dalšími už jen slabě potíráme olejem. Těsto nalijeme malou sběračkou na pánev a nakloněním pánve je rozlijeme po celé pánvi. Osmaženou stranu obrátíme lopatkou a smažíme i po druhé straně. Usmažené palačinky udržujeme teplé a plníme různými náplněmi.

Palačinky a slané náplně

Do slaných palačinek si můžeme připravit jak jednoduché a rychlé studené náplně, tak s trochou práce a času i teplé náplně. Využíváme na ně maso, uzeniny, sýry i dušené houby nebo různé druhy zeleniny.

Palačinky s masovou náplní

Do upečených palačinek můžeme vkládat tenké plátky uzeného masa a naplněné pak stočit nebo přeložit. Z různých druhů mas včetně přebytků od jiných jídel nebo vařeného masa z polévky připravíme teplou náplň, kterou lze doplnit dalšími surovinami a podle chuti dokořenit. Náplň pak rozetřeme na palačinky a svineme nebo přeložíme.

Palačinky s uzeninovou náplní

Hotové palačinky můžeme plnit jak plátky šunky nebo salámu tak posypat palačinku uzeninou nakrájenou na kostičky. Výborně chutnají i palačinky potřené paštikou. Teplou náplň připravíme podobně jako masovou. Má tu výhodu, že se dá doplnit současně i dalšími přísadami. Do palačinek se hodí i zvlášť opečené párky, které do nich zavineme.

Palačinky se sýrovou náplní

Do palačinek se hodí všechny druhy. Měkkými tvarohovými a tavenými sýry palačinky potíráme, tvrdé sýry použijeme jako plátky, které do palačinek zavineme nebo je nejdříve nastrouháme a pak jimi palačinky posypeme. Ze všech druhů sýrů můžeme vytvářet sýrové směsi, které doplňujeme trochou uzeniny a především zeleninou včetně sekaných zelených natí.

Palačinky s houbovou náplní

Houby do palačinek se musí předem podusit. Hodí se všechny druhy měkčích hub z lesa včetně v obchodě pořízených žampionů nebo hlívy ústřičné. Dušené houby můžeme připravit na troše slaniny nebo sádla, na osmažené cibulce, zahustit vejcem, spojit zakysanou smetanou, sýrem nebo kečupem. Kořeníme solí a kmínem, ale můžeme přidat i některé z ostřejších druhů koření.

Palačinky se zeleninovou náplní

Zeleninové náplně do palačinek se dají připravit z nejrůznějších druhů zeleniny a samozřejmě neuškodí, pokud se vytvoří vhodná a vzájemně chuťově ladící směs. Můžeme použít cibuli, květák, brokolici, papriky a rajčata, kořenovou zeleninu, hrášek, ředkvičky, špenát i zelí. Zeleninu do náplně krájíme nadrobno nebo strouháme a musíme ji předem trochu podusit. Podušenou zeleninu pak dochutíme česnekem, pažitkou nebo petrželkou či jinými bylinkami a dokořeníme. Někdy potřebujeme trochu zahustit nebo spojit, pak použijeme vejce, zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo měkký sýr.

Palačinky a jejich podávání

Palačinky se po usmažení a naplnění stáčí do roličky, překládají na polovinu nebo do šátečku, dá se vytvořit i kornoutek. Samozřejmě je podáváme teplé a při podávání je můžeme ještě pokapat smetanou nebo horkým kečupem či posypat sýrem. Použít se dá i některý z dresinků nebo teplé či studené omáčky.
 





Příspěvky ke článku: Slané palačinky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky