Tisk článku

Slaný dort

Správně, slaný dort, žádný omyl v názvu. Dort nemusí být vždycky jenom sladký. Slaným dortem někdy potěšíme i víc než sladkým, zvláště milovníky pikantnějších chutí. Slaný dort může být oživením při různých domácích sešlostech s hosty včetně silvestrovských oslav, můžeme ho připravit jako dárek při osobních výročích nebo prostě jenom tak, pro chuť.

Slaný dort

Forma slaného dortu

Aby slaný dort skutečně vypadal jako dort, musíme mu dát určitou formu. Protože jej budeme skládat z několika vrstev, hodí se především různé dortové formy, které se dají po dohotovení rozepnout. Místo nich však můžeme využít i různé vhodně velké pekáčky nebo mísy. Zde však může být obtížnější z nich hotový dort vyjmout, takže je pak lepší jej skládat nižší a širší přímo do hlubšího tácu.

Základ slaného dortu

Nejdříve se musíme rozhodnout, jako pečivo použijeme jako základ. Většinou dort skládáme z několika vrstev spojených různými pomazánkami. Zhruba platí, že pro pomazánky z tvarohu a sýra s větším poměrem majonézy volíme bílé pečivo, pro pomazánky s větším podílem masa nebo uzeniny či pomazánky paštikové je vhodnější chlebové pečivo. Kompromisem je toastový chléb, který lze použít v obou případech. Pečivo můžeme koupit a přiměřeně upravit. Z chleba je třeba odkrojit kůrky a nakrájet na několik plátů. Pro kulatou formu je samozřejmě vhodnější bochníček, jinak to může být i veka. Bílé pečivo nebo toastový chléb skládáme do libovolné formy v plátcích. Pečivo si také můžeme upéci z vhodného těsta sami. Doma pečené těsto může být kynuté chlebové nebo kynuté bílé pečivo, které po upečení prokrojíme. Slané křehké nebo listové těsto již pečeme jako samostatné pláty v potřebných velikostech.

Náplň do slaného dortu

Jednotlivé vrstvy promazáváme dostatečně pomazánkou. Může to být jednoduše dochucené běžné nebo pomazánkové máslo, pomazánky z tvarohu nebo z uzeniny či masové pomazánky. Chuťově ladící pomazánky můžeme mezi sebou i střídat. Část pomazánky si vždy musíme ponechat na pokrytí poslední vrchní vrstvy. Pomazánkou příliš nešetříme, protože část se vsákne do pečivové vrstvy, kterou zvláční. Promazané pláty pečiva zatížíme a necháme několik hodin proležet, aby se tvar dortu upevnil.

Prokládání slaného dortu

Na pomazánky můžeme ještě klást tenké plátky uzeniny, kolečka vařených vajec, případně je posypat připravenou a nadrobno nakrájenou směsí z těchto a podobných surovin. Pokud chceme mít dort sytější, pak jej můžeme proložit i plátky uzeného masa nebo drobně nasekaným pečeným kuřecím masem.

Zdobení slaného dortu

Zdobení je korunou každého dortu a slaného obzvlášť. Na zdobení si dáváme záležet a zapojíme do něj dostatek fantazie. Především je třeba na horní vrstvu pečiva navršit dostatek pomazánky, aby v ní přidávané ozdoby dobře držely. Vzhledu dort prospěje, jestliže potřeme i jeho boky. Ty pak můžeme posypat mletými ořechy, mandlemi nebo jednoduše trochou strouhaného sýra smíchaného s trochou koření, především mletou paprikou nebo barevným pepřem. Na vrchní zdobení si připravíme vše, co budeme potřebovat. Uzenina na kornoutky a růžičky by měla být velmi tence nakrájená a plátky celé, hladce nakrájené a neroztřepené. Plátky sýrů můžeme stáčet do různých roliček, případně je předem i naplnit třeba zbytkem pomazánky, nebo z nich vykrajovátky vypíchat tvarované ozdoby. Zeleninu krájíme podle potřeby a možností nožem na plátky, kostičky nebo různé tvary pomocí vykrajovátek. Pak už dort zdobíme kornoutky tence nakrájené uzeniny, plátky sýra, vařenými vejci a okurkami. Své uplatnění zde najde i sterilovaná zelenina, především červená kapie a různé zelené bylinky, jako je petrželka, případně i pažitka. V případě potřeby kousek zelené natě nahradí i proužky nakrájené ze zelené části pórku. Částečně napodobit sladký dort je možné i pusinkami z připraveného slaného krému z paštiky nebo různých pěn, které zdobítkem umístíme na dort.
 





Příspěvky ke článku: Slaný dort

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky