Tisk článku

Slaný koláč narychlo

Jako náhrada za pečivo se rozšířila obliba slaných koláčů. Proti pečivu mají výhodu v tom, že je pečeme současně s náplní, takže je můžeme podávat teplé i studené a náplně přitom střídat podle chuti a možností. Tak, jak se pečou stále více, tak přibývá i receptů na více či méně pracné verze. Pokud však opravdu spěcháme, tak nejrychlejší jsou koláče z listového těsta.

Slaný koláč narychlo

Slaný koláč z listového těsta

Listové těsto si totiž můžeme v chlazeném provedení koupit již zcela připravené k dalšímu zpracování. Další variantou nákupu je mražené listové těsto, které zase můžeme mít v domácí mrazničce v zásobě. A pokud nemáme v oblibě kupované polotovary, tak si je připravíme doma a můžeme přitom využít některý z receptů méně náročných na zpracování i suroviny.

Slaný koláč a formy

Na slané koláče se hodí využít některou z kulatých koláčových forem, na jejíž velikost těsto rozválíme a pak naplníme zvolenou náplní. Pokud ji nemáme, tak stejně dobře poslouží plech s vyššími okraji nebo pekáč. Kulatá forma při pestré náplni však umožňuje využití naší fantazie k různému zdobení. Dávat náplň pouze na povrch nebo zdobit nemusíme vždy, koláč můžeme upéct i ze dvou či tří dílů a náplň umístit mezi jednotlivé díly. Formy nebo plechy pod listové těsto nemusíme vymazávat, lepší je vypláchnout je studenou vodou. Pokud nám tento postup nevyhovuje, tak je vyložíme pečícím papírem.

Slaný koláč a pečení

Listové těsto potřebuje upéci zprudka, aby bylo skutečně křehké a lístkovalo. Při pomalém pečení z něj vyprýští tuk a těsto je pak suché a tvrdé. Aby se těsto nezvadalo a nedělalo bubliny, tak je na plechu trochu propícháme vidličkou. Proto před vložením formy nebo plechu troubu dostatečně předehřejeme, nejméně na 220°C. Po vložení pak troubu nejméně 20 minut neotevíráme, aby teplo zbytečně neunikalo, teprve potom se krátce můžeme podívat, jak se nám koláč peče. Koláč by měl být upečený dozlatova, málo upečené listové těsto není chutné. Pro vylepšení barvy okrajů koláče je můžeme před pečením potřít rozšlehaným žloutkem nebo celým vejcem.

Slaný koláč a náplně

Slané koláče můžeme plnit nejrůznějšími náplněmi. Základní suroviny, které charakterizují náplň většinou ještě doplníme alespoň cibulí nebo česnekem. Kořeníme podle chuti, u listového těsta se dá snést i ostřejší koření, podobně jako dochucovací přípravky jako je kečup, hořčice, sójová či jiné kořenící omáčky. Základními surovinami pro náplň pak je hlavně :

  • maso
  • uzenina
  • sýry
  • zelenina
  • dušené houby
  • vejce

Masová náplň

Masovou náplň dáváme na koláč tehdy, kdy chceme mít koláč trochu sytější. Na náplň se hodí mleté maso všech masových druhů včetně rybího masa, které na koláč navrstvíme již dostatečně ochucené a promíchané s vejci nebo smetanou. Promíchat je můžeme i s kečupem a nezapomeneme je dostatečně ochutit cibulí, česnekem a kořením. Pro chuť a vzhled můžeme koláč před dopečením posypat strouhaným sýrem. Na masovou náplň můžeme použít i maso vařené nebo pečené, které drobně nakrájíme.

Uzeninová náplň

Uzeniny mají v masových koláčích široké použití. Hodí se jak šunka nebo jemné salámy, tak ostřejší druhy uzeniny včetně kořeněných klobás, vše nakrájené na plátky, kolečka nebo ještě více nadrobno. Použít se dají i různě ochucené paštiky. Uzeniny většinou ještě mícháme s některou zeleninou a sýry.

Sýrová náplň

Na sýrovou náplň můžeme využít měkkých i tvrdých sýrů. Z měkkých sýrů vytváříme s přídavkem vajec, zeleniny a dalších ingrediencí hmotu, kterou koláč potřeme. Tvrdé sýry strouháme a buď z nich rovněž vytváříme směs s vejci, smetanou, jogurtem a případně i s trochou uzeniny a zeleniny a tuto směs pak vršíme na koláč. Sýr můžeme i doplnit nebo částečně nahradit měkkým tvarohem.  

Zeleninová náplň

Zelenina se na slané koláče výborně hodí a s jejím použitím máme koláč určitě méně kalorický. Zeleninu používáme syrovou nebo ji podle potřeby krátce podusíme nebo osmahneme. Kromě cibule a česneku k dochucení se hodí především papriky a rajčata, pór i lahůdkové cibulky, květák, brokolice, všestranně použitelná cuketa a další zelenina. Zeleninu doplňujeme podle chuti sýry, smetanou a vejci.

Houbová náplň

Houby na náplň musí být předem podušené, syrové se dají použít jen měkké houby jako jsou například žampiony a i ty musí být nakrájené na velmi tenké lístky. Houbovou směs připravíme na orestované cibuli, dochutíme kořením a většinou ji zahustíme vejci.

Vaječná náplň

Vejce můžeme uvařit a nakrájenými kolečky koláč pokrýt společně například s uzeninou, sýry a zeleninou. Jinak používáme vejce rozšlehaná ve smetaně nebo alespoň mléce, dokořeněná a zahuštěná strouhaným sýrem nebo trochou mouky. Tuto směs pak vylijeme na koláč. Pod ni většinou ještě rovnáme zeleninu nebo uzeninu a vše společně upečeme.
 





Příspěvky ke článku: Slaný koláč narychlo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky