Tisk

Šlehačka

Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat až do husté pěny. Takto ušlehanou šlehačkou většinou zdobíme zákusky, dezerty a moučníky nebo s ní tyto sladkostí plníme. K tomu účelu ji můžeme ještě dochutit cukrem, čokoládou, skořicí apod.. Tekutou šlehačku můžeme podobně jako smetanu přidávat do polévek nebo omáček a do zapékaných nebo pečených jídel. Tekutou ji můžeme přidávat i do kávy nebo čepicí z ušlehané šlehačky kávu doplnit a současně ozdobit. 


Další pojmy slovníku:

  • Sýr Niva

    Sýr Niva je plísňový sýr naší domácí výroby a je obdobou francouzského Roguefortu (rokfóru). Název Niva je dnes již chráněnou značkou. Vyrábí se z...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...

Recepty s "Šlehačka":

  • Jahodová pěna

    Z mléka a pudinkových prášků uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, část si ponecháme na zdobení....

  • Tvarohový dort s jahodami

    Musíme želatinu namočit do studené vody a necháme v klidu nabobtnat, pak ji zahřejeme a necháme ji uplně rozpustiti. Tvaroh si mezitím smícháme s...

  • Jahodová zmrzlina s jogurtem

    Jogurt rozmixujeme s džemem a jahodami, dosladíme podle chuti. Rozmixovanou směs vložíme do plastové misky a uložíme do mrazničky. Po hodině...

  • Křenová pěna

    Máslo utřeme s taveným sýrem a nastrouhaným křenem. Osolíme podle chuti a přidáme dohusta ušlehanou šlehačku. Podáváme samostatně se slanými krekry...

  • Velikonoční čokoládový dort

    Ke žloutkům přidáme postupně za stálého šlehání horkou vodu a šleháme, až pěna zhoustne a zbělá. Pak zašleháme cukr a vanilkový cukr a vše šleháme,...



Nové příspěvky