Tisk

Šlehačka

Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat až do husté pěny. Takto ušlehanou šlehačkou většinou zdobíme zákusky, dezerty a moučníky nebo s ní tyto sladkostí plníme. K tomu účelu ji můžeme ještě dochutit cukrem, čokoládou, skořicí apod.. Tekutou šlehačku můžeme podobně jako smetanu přidávat do polévek nebo omáček a do zapékaných nebo pečených jídel. Tekutou ji můžeme přidávat i do kávy nebo čepicí z ušlehané šlehačky kávu doplnit a současně ozdobit. 


Další pojmy slovníku:

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...

  • Pistácie

    Pistácie jsou plody nízkého stromu, rostoucího na Středním východě a ve Střední Asii. Mají nevtíravou chuť připomínající mandle, příjemnou vůni a...

Recepty s "Šlehačka":

  • Banánová pěna se šlehačkou

    Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání přidáváme moučkový cukr. Ušleháme i šlehačku a přidáme do ní nadrobno nakrájené banány. Nakonec do...

  • Šlehačkový koláč

    Ze všech surovin umícháme těsto a rozetřeme je na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe čerstvým nebo kompotovaným ovocem a posypeme drobenkou....

  • Houbová omáčka jako svíčková

    Cibuli spolu se strouhanou zeleninou a slaninou podusíme na tuku. Zaprášíme moukou a podlijeme mlékem. Omáčku rozmixujeme a uvaříme v ní kousky...

  • Tvarohové palačinky

    V mléce rozmícháme cukr, sůl, vejce, rozetřený tvaroh a mouku. Na pánvi na rozehřátém oleji upečeme tenké palačinky, které naplníme marmeládou a...

  • Tvarohová šarlota s kokosem

    Na krém smícháme tvaroh, jogurt a cukr, přidáme kokos a po promíchání zlehka zamícháme ušlehanou šlehačku. Piškoty namočíme do směsi rumu,...



Nové příspěvky