Tisk

Šlehačka

Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat až do husté pěny. Takto ušlehanou šlehačkou většinou zdobíme zákusky, dezerty a moučníky nebo s ní tyto sladkostí plníme. K tomu účelu ji můžeme ještě dochutit cukrem, čokoládou, skořicí apod.. Tekutou šlehačku můžeme podobně jako smetanu přidávat do polévek nebo omáček a do zapékaných nebo pečených jídel. Tekutou ji můžeme přidávat i do kávy nebo čepicí z ušlehané šlehačky kávu doplnit a současně ozdobit. 


Další pojmy slovníku:

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

  • Předvařená rýže

    Předvařená rýže je polotovar běžně prodávaný v obchodech. Jeho výhodou je to, že rýže je, jak z názvu vyplývá, již předvařená, takže potřebuje jen...

  • Vanilka

    Jsou to sušené plody (lusky) z vyšlechtěné popínavé orchideje původem z Mexika. Dnes se vanilka produkuje také na Madagaskaru a v dalších...

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

Recepty s "Šlehačka":

  • Tvarohový dort s jahodami

    Musíme želatinu namočit do studené vody a necháme v klidu nabobtnat, pak ji zahřejeme a necháme ji uplně rozpustiti. Tvaroh si mezitím smícháme s...

  • Sýrové kotlety se žampiony

    Kotlety po okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme grilovacím kořením. Dno zapékací misky vyložíme plátky másla, na ně...

  • Borůvkové tiramisu

    Šlehačku ušleháme a vmícháme do jogurtu. Na dno vhodné mísy (nebo dortové formy) naskládáme piškoty, potřeme je jogurtem se šlehačkou, posypeme po...

  • Pangasius s křenovou krustou.

    Rybu osolíme a lehce opečeme na másle. Šlehačku mírně osolíme, můžeme i přikořenit pepřem nebo směsí koření a smícháme s nastrouhaným křenem a...

  • Šťouchané brambory s jablky

    Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Vmícháme na hrubém struhadle nastrouhaná jablka a téměř k varu zahřátou šlehačku....



Nové příspěvky