Tisk

Šlehačka

Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat až do husté pěny. Takto ušlehanou šlehačkou většinou zdobíme zákusky, dezerty a moučníky nebo s ní tyto sladkostí plníme. K tomu účelu ji můžeme ještě dochutit cukrem, čokoládou, skořicí apod.. Tekutou šlehačku můžeme podobně jako smetanu přidávat do polévek nebo omáček a do zapékaných nebo pečených jídel. Tekutou ji můžeme přidávat i do kávy nebo čepicí z ušlehané šlehačky kávu doplnit a současně ozdobit. 


Další pojmy slovníku:

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

  • Sůl kuchyňská

    Kuchyňská sůl je kamenná sůl vyskytující se v přírodě jako nerost. Těží se v solných dolech a upravuje se pro kuchyňské použití. Její...

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

  • Škvarky

    Škvarky jsou vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla. Ze zbytků masové tkáně, které u syrového sádla bývají, zůstávají po rozpuštění tuku a...

Recepty s "Šlehačka":

  • Ti-rum-isu

    Postup: Ušleháme šlehačku a zamícháme do ní pomazánku s vanilkou a cukr. Piškoty namáčíme do kávy s rumem a ukládáme do formy, potřeme krémem a...

  • Jahodová zmrzlina s jogurtem

    Jahody, jogurty a vanilkový cukr rozmixujeme. Podle chuti můžeme dosladit moučkovým cukrem. Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do jogurtové směsi....

  • Smetanové lečo

    Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli nadrobno. Vše dáme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, osolíme a...

  • Velikonoční čokoládový dort

    Ke žloutkům přidáme postupně za stálého šlehání horkou vodu a šleháme, až pěna zhoustne a zbělá. Pak zašleháme cukr a vanilkový cukr a vše šleháme,...

  • Smetanové kuřecí řízky

    Porce kuřete osolíme a obalíme jako řízky v hladké mouce, vejcích rozšlehaných se lžící kečupu a strouhance. Obalené řízky naskládáme do pekáčku,...



Nové příspěvky