Co je/jsou Slunečnicový olej

Slunečnicový olej se lisuje ze semen zcela dozrálé kukuřice. Nemá žádnou výraznou barvu, vůni ani chuť a je vhodný k různému použití. Podle druhů použitých semen slunečnic a různých technologických postupů se vyrábí několik variant slunečnicového oleje v odlišné kvalitě. Všechny druhy však mají vysoký obsah kyseliny linolové, lecitinu a dalších látek. Olej se hodí na vaření i do salátů, snáší vysokou teplotu a proto se může používat i na smažení a fritování. Kromě potravinářství se slunečnicový olej využívá i v kosmetice.