Tisk

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej se lisuje ze semen zcela dozrálé kukuřice. Nemá žádnou výraznou barvu, vůni ani chuť a je vhodný k různému použití. Podle druhů použitých semen slunečnic a různých technologických postupů se vyrábí několik variant slunečnicového oleje v odlišné kvalitě. Všechny druhy však mají vysoký obsah kyseliny linolové, lecitinu a dalších látek. Olej se hodí na vaření i do salátů, snáší vysokou teplotu a proto se může používat i na smažení a fritování. Kromě potravinářství se slunečnicový olej využívá i v kosmetice. 


Další pojmy slovníku:

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...

  • Řepkový olej

    Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu...

Recepty s "Slunečnicový olej":

  • Sýrový bramborák

    Sýrový bramborák Brambory oškrábeme, omyjeme, nastrouháme na jemno a po chvíli slijeme přebytečnou vodu. Těsto osolíme, okořeníme majoránkou, vmícháme mouku a...

  • Vaječná smaženka s chlebem.

    Vaječná smaženka s chlebem. Krajíc chleba potřeme plnotučnou hořčicí tolik, kolik máme rádi. Do hrnku rozklepneme vejce, přidáme špetku soli nebo vegety a rozšleháme se...

  • Kotleta se sýrem, zeleninou a vejcem

    Kotleta se sýrem, zeleninou a vejcem Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Maso naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji plátky opečeme nejprve z jedné...

  • Vepřový kotlet s paprikou

    Vepřový kotlet s paprikou Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sójovou...

  • Hovězí kostky znojemské

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a usmažíme na oleji do růžova. Opečeme na ní maso, přiklopíme pokličkou a dusíme, maso pustí šťávu. Po...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...