Tisk článku

Smažená a zapékaná vejce

Vejce nemusíme jen vařit, ale můžeme je i smažit nebo zapékat. Smažená vejce jsou oproti vařeným sytější a jejich příprava je rychlejší. Jsou sice o něco hůře stravitelnější, ale snížením množství tuku na opékání a hlavně přidáním zeleniny tuto nevýhodu zmenšíme nebo odstraníme. Totéž platí i pro zapékaná vejce.

Smažená a zapékaná vejce

Příprava smažených a zapékaných vajec

Vejce na smažení používáme čerstvá. Smažíme je buď celá, kdy je rozklepneme přímo na pánev do tuku. Těmto vejcím říkáme sázená a jsou to známá volská oka. Vejce předem rozšlehaná se solí popřípadě i s kořením mícháme na tuku do ztuhnutí a připravíme si tak vaječnou smaženici nebo vaječinu. Oboje vejce smažíme na másle, sádle nebo oleji. Zapékaná vejce tepelně upravujeme v troubě nebo pod grilem, jednu nebo dvě porce můžeme připravit i na pánvi zakryté pokličkou.

Sázená vejce

Na pánvi nebo ještě lépe v lívanečníku, který udrží kulatý tvar vajec rozehřejeme tuk, vklepneme na něj vejce tak, aby žloutek zůstal uprostřed a vejce necháme ztuhnout. Pro sázená vejce platí, že je nepřipravujeme na přílišném teple, protože pak je spodek vajec příliš tuhý. Nepřikrýváme je pokličkou, na žloutku by ztuhl bílek a žlutý střed by se vytratil. Solíme až těsně před dokončením, jinak sůl poruší blanku žloutku a žloutek se rozteče. Sázená vejce podáváme k čočce nebo dušené zelenině, doplňujeme jimi minutková masová jídla nebo jimi obkládáme plátky chleba nebo topinky.

Míchaná vejce

Míchaná vejce smažíme na tuku, většinou na pánvi nebo v menším kastrolku, záleží na počtu připravovaných vajec. Vejce rozklepneme do tuku a mícháme, až vejce ztuhnou. Pod vejce můžeme podle libosti přidávat nejrůznější druhy dalších potravin a to podle účelu, pro který míchaná vejce připravujeme, protože mohou sloužit jako :

  • rychlá večeře: K vejcím přidáváme slaninu, uzeniny, maso, sýry, houby a především nejrůznější druhy zeleniny jako je květák, kapusta, papriky, rajčata, brokolice nebo pórek. Z koření kromě soli používáme kmín, majoránku a pak ostřejší chutě jako chilli nebo kari koření. Míchaná vejce ihned podáváme, většinou s pečivem. Na talířku je sypeme sýrem, zdobíme kečupem, můžeme je přelévat horkým kečupem nebo ostrou omáčkou.
  • přesnídávka: Připravená míchaná vejce vrstvíme na plátky chleba nebo topinky a zdobíme čerstvou zeleninou nebo alespoň zelenými natěmi.
  • náplň: Různě upravená míchaná a dobře okořeněná vejce tvoří náplně různých plněných masových, sýrových nebo zeleninových rolád a závitků. Protože náplň by v hotovém pokrmu měla působit jako mozaika, tak ji doplňujeme různě barevnou zeleninou a uzeninou, vše nakrájené na kostičky. Před plněním je lepší ji nechat dostatečně ztuhnout v chladu, lépe se s ní pak pracuje.
  • zavářka do polévky: Ztuhlá míchaná vejce po kouscích přidáváme do polévek, například chlebové nebo česnekové. Nebo vejce necháme ztuhnout již v polévkovém hrnci, pak je zalijeme vývarem a připravíme polévku. Vejce tak vytvoří zavářku. Další způsob je přidání vejce do připravované jíšky, kterou pak necháme v polévce provařit.
  • přísada do pomazánek: Ztuhlá vajíčka můžeme přidávat do zeleninových pomazánek z mrkve nebo celeru, zvýšíme tím jejich sytivost. Velmi dobrá jsou míchaná vajíčka přidaná do směsi tvarohu a pomazánkového másla a ochucená například cibulí nebo česnekem.

Zapékaná vejce

Úprava vajec zapékáním je o něco šetrnější. Tak jako míchaná vejce umožňuje zapékání nejrůznější varianty přidáváním masa, sýrů, uzeniny a zeleniny a jejich vzájemné kombinace. Pod vejce připravíme základ ze směsi zeleniny, bramborové kaše, dušené rýže nebo luštěnin a vložíme ho do vymazané zapékací misky nebo pekáčku. Do základu uděláme důlky a do nich vklepneme vejce. V předehřáté troubě nebo pod grilem necháme vejce ztuhnout. Někdy se podle druhu receptu přidávají rozšlehaná vejce. Velmi často je na povrchu ještě sypeme sýrem nebo přeléváme kysanou smetanou. Podobným způsobem připravujeme zapékaná vejce i na pánvičce. Takto připravená vejce podáváme kromě jiného i jako hlavní chod s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 





Příspěvky ke článku: Smažená a zapékaná vejce

Vložit nový příspěvek
Vajíčka kamkoliv to jde Autor: Ilona, vloženo 09.11.2009
OdpovědětvEJCE DÁVÁM SNAD KAMKOLIV TO JDE:) MÁEM SLEPIČKY, TAK SE SNAŽÍM JE VYUŽÍT:)
Re: Vajíčka kamkoliv to jde Autor: Klára, vloženo 25.11.2009
OdpovědětVejce se opravdu dávají pomalu všude, když se něco vaří:)A při pečení sladkého se bez vajec pomalu neobejdete
Re: Re: Vajíčka kamkoliv to jde Autor: Františka, vloženo 30.11.2009
OdpovědětZ vajec děláme domácí hemenex a je skvělej a přidávám tam aji na proužky papriku
Re: Re: Re: Vajíčka kamkoliv to jde Autor: Dášenka.L, vloženo 04.12.2009
OdpovědětVejce si zapékám s květákem a ementálem a napovrch posypu nasekanou petrželku a kopr a vše se jen zapeče v zapékací misce na 25 minutek.
Re: Re: Re: Re: Vajíčka kamkoliv to jde Autor: Linda, vloženo 21.01.2010
Odpověděts tím ementálem to musí být delikatesní a zkuste ještě posypat osmahlýma krevetkama


Nové příspěvky