Tisk článku

Smažená játra

Játra většinou připravujeme dušená nebo opékaná, ale dobře upravená smažená jsou určitě pochoutkou. Na smažení se hodí játra vepřová nebo drůbeží, hovězí játra raději upravíme jinak. Játra můžeme smažit v plátcích nebo drobně nakrájená, umletá nebo mixovaná a doplněná dalšími surovinami jako různé placičky či karbanátky.

Smažená játra

Příprava plátků jater na smažení

Příprava je velmi jednoduchá. Játra dobře omyjeme, osušíme, vepřová nakrájíme na tenké plátky, drůbeží upravíme podle možností a uděláme jedinou méně příjemnou věc při jejich přípravě, zbavíme je blanek. Chceme-li mít játra a to především vepřová játra jemnější, pak je namočíme asi na hodinu do mléka. Tato procedura není nutná, pochází z dob našich babiček, které měly na vaření oběda nejméně půl dne času. Pak játra okořeníme, ale nesolíme. Lehce osolíme až po usmažení. Jako koření můžeme použít sladkou i pálivou papriku, pepř, majoránku, tymián nebo provensálské koření či některou kořenící směs. Pak je obalujeme buď v trojobalu nebo v těstíčku a smažíme v horkém oleji.

Příprava jater na placičky nebo karbanátky

Postupujeme stejně jako u přípravy plátků, tj. játra omyjeme, osušíme, odblaníme a pak je buď drobně nakrájíme či naškrábeme, umeleme nebo umixujeme. Takto připravenou játrovou hmotu pak doplníme podle chuti a možností např.:

  • syrovými nebo vařenými brambory
  • cibulí nebo pórkem
  • česnekem
  • strouhaným sýrem
  • trochou uzeniny
  • nastrouhanou zeleninou - cuketou, mrkví, celerem, ...

Směs má tu výhodu, že ji můžeme různě obměňovat a doplňovat dalšími ingrediencemi. Kromě sypkého koření se dá použít i kečup, worcester, sójová omáčka, apod. Směs pak zahustíme podle potřeby strouhankou nebo moukou. Ze směsi pak tvarujeme placičky, které před smažením obalíme v trojobalu nebo namáčíme v těstíčku. Můžeme také jednoduše nabírat lžící hromádky a vkládat je do horkého tuku ke smažení.

Trojobal a těstíčka na smažená játra

Klasický trojobal představuje hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Pokud jsme játra při přípravě kořenili méně, tak můžeme koření přidat do mouky. Strouhanku můžeme vylepšit drcenými lupínky, osmažené kousky pak budou křupavější. Na menší kousky nebo placičky se více hodí těstíčko, do kterého je těsně před smažením namáčíme a ihned vkládáme do horkého oleje. Základem těstíčka jsou vejce a hladká nebo polohrubá mouka, do které můžeme přidat i trochu solamylu nebo jiné škrobové moučky a podle potřeby takové množství tekutiny, aby vzniklo hustší těstíčko, které z namáčených kousků nestéká. Jako tekutina se nejčastěji používá mléko, ale může to být i bílé víno či studený netučný vývar. Těstíčka lze různě dochucovat kořením, křenem, kečupem, hořčicí či přidávat sekané zelené natě.Výborné je i těstíčko připravené jako směs na bramborák.

Přílohy ke smaženým játrům

Játra především podáváme horká ihned po usmažení. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Podáváme je vařené nebo pečené bez tuku. Máme-li rádi hranolky téměř ke všemu, tak jenom pečené. Hodí se i bramborová kaše, která může být dochucená. Několik receptů najdete i v našich A-Z receptech- rubrika Přílohy. Rozhodně nezapomeneme na bohatou zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát. Na doplnění můžeme podávat i tatarskou omáčku nebo některou ze studených omáček s jogurtem či majonézou.
 





Příspěvky ke článku: Smažená játra

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky