Tisk článku

Smažené bramborové přílohy

Brambory jako přílohu můžeme podávat v nejrůznějších úpravách a to od prostých vařených brambor, bramborové kaše, pečených brambor až po různě ochucené saláty. Jednou z možností, byť ne zrovna tou nejdietnější, jsou bramborové přílohy smažené. Ale pokud nemáme dietu a nebudeme tyto přílohy podávat denně, můžeme jimi zpestřit podávaná jídla.

Smažené bramborové přílohy

Vybrané druhy smažených příloh z brambor

Smažení brambor sice chvilku trvá, ale smažit se dají. Nejčastěji přitom používáme brambory syrové, kde smažíme především různě tvarované hranolky, bramboráky, speciální přílohu rösti podle švýcarské kuchyně nebo smažené bramborové plátky. Chutné smažené přílohy se dělají i z vařených brambor, kde dominují krokety, různě velké noky a stejně tak různě velké placky.

Smažené bramborové hranolky

Při domácí přípravě hranolky krájíme z oloupaných brambor. Brambory nakrájíme na hranolky speciálním tvořítkem, pokud je nemáme, tak velmi dobře poslouží ostrý kuchyňský nůž. Hranolky propláchneme vodou, aby se odplavila část škrobu, pak je osušíme a můžeme smažit ve vyšší vrstvě oleje v kastrolu nebo ještě lépe ve fritéze, která je pro jejich smažení ideální. Před smažením je zásadně nesolíme, se solí počkáme až po usmažení. Během smažení je promícháme, aby se osmažily ze všech stran. Jakmile získají zlatavou barvu a nejsou uvnitř syrové, jsou hranolky hotové. Podáváme je ihned po vyjmutí. Hodí se především k minutkám a podáváme je buď se šťávou z masa nebo různými studenými pikantními omáčkami.

Smažený bramborák

Bramborák se sice často podává samostatně, ale může tvořit i vhodnou přílohu. Strouháme na něj zásadně jen syrové brambory na jemné či hrubší nudličky. Po slití přebytečné vody bramborák podle potřeby trochu zahustíme hladkou moukou, strouhankou či trochou solamylu. Postupujeme podle svých zvyklostí nebo podle receptu. Bramborák potřebuje řádné dochucení. Kromě soli to bývá pepř, většinou nechybí hrstka majoránky a česnek podle libosti. Podle chuti se samozřejmě může přidávat i další koření. Kromě koření se do bramboráku mohou přidávat i další ingredience, jako je jemně nakrájená uzenina, strouhaný sýr, překrájené kysané zelí, jiná zelenina nebo dušené houby. Přidáváme je hlavně tehdy, když chceme doplnit méně výrazný hlavní chod, kterému bramboráky tvoří přílohu. Připravené těsto na bramboráky smažíme na pánvi. Jako příloha jsou vhodnější menší tvary, proto těsto rozdělíme na menší části, případně využijeme lívanečník. Malé bramboráky podáváme k jídlům s masovou šťávou a můžeme je i doplnit kysaným zelím či špenátem.

Smažené bramborové rösti

Tato příloha není dosud příliš rozšířená, ačkoliv se podobá jemněji připravenému bramboráku. Dělá se tak, že se oloupané syrové brambory nastrouhají na nudličky na tzv. slzičkovém struhadle. Nastrouhané brambory se pouze osolí a případně trochu opepří. Mouka se nedává buď vůbec nebo jen velmi málo. Bramborová hmota se na pánvi smaží či spíše opéká rozprostřená na placku z obou stran dozlatova. Podává se k různým masovým nebo jiným jídlům podobně jako bramboráky ihned po usmažení.

Smažené bramborové plátky

Smažené bramborové plátky se trochu podobají hranolkům. Rozdíl je v tom, že místo na hranolky se brambory krájejí na tenké, jen několik milimetrů silné plátky. Před smažením se popráší nebo lehce obalí v mouce a teprve potom se smaží. Většinou se také více dochucují kořením a česnekem.

Smažené bramborové krokety

Smažené bramborové krokety se připravují s vařených brambor. Ty předem uvaříme ve slupce, pokud máme ve zvyku připravit těsto ze studených brambor nebo oloupané, pokud budeme těsto dělat z horkých brambor. Další postup je stejný. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme, doplníme vejcem, solí, podle chuti i kořením a takovým množstvím hrubé mouky, aby se těsto přiměřeně zahustilo. Pak tvarujeme krokety ve formě kuliček, válečků, šišek či placek nebo z vyváleného těsta krájíme nožem nebo vykrajovátkem různé tvary. Smažíme na pánvi v přiměřeném množství tuku dozlatova. Ihned podáváme k nejrůznějším jídlům.
 





Příspěvky ke článku: Smažené bramborové přílohy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky