Oblíbený dietní hřích aneb recepty osmahnuté brambory jako příloha 6x jinak!

Brambory jako přílohu můžeme podávat v nejrůznějších úpravách a to od prostých vařených brambor, bramborové kaše, pečených brambor až po různě ochucené saláty.

My pro vás tentokrát máme vynikající recepty na smažené brambory v 6 různých verzích.

Představíme vám nejen klasické hranolky, ale i luxusní krokety se slaninou a sýrem nebo smaženou bramborovou kaši.

Nechte si chutnat!

Smažené bramborové placky

Připravte si tuto jednoduchou chutnou přílohu, která může být i skvělým hlavním chodem. Stačí vám na ni pouze brambory a pouhých dalších pár ingrediencí.

INGREDIENCE

  • 1kg moučných brambor
  • 2 vejce
  • 4 – 6 lžic hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory pečlivě oloupejte, omyjeme, osušíme a pak do větší mísy nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhané brambory promačkáme rukou, aby pustily vodu se škrobem a tu odlijeme.
  3. Osolíme je a zakapeme trochou mléka, aby nezhnědly.
  4. Vmícháme vajíčko, majoránku, česnek, podle chuti sůl a pepř a hladkou mouku.
  5. Směs důkladně promícháme ve středně husté těsto.
  6. Do pánve nalijeme hodně oleje, necháme ho rozpálit a pak naběračkou dáváme do pánve malé dávky na bramborák.
  7. Každý vnější stranou naběračkou zploštíme.
  8. Pečeme dozlatova na obou stranách.
  9. Pečené bramboráky prokládáme kuchyňským papírem, aby nasákl přebytečný tuk.
  10. K bramborákům nejvíce chutná pivo, ale výborně chutná o kyselé mléko nebo zákys.
Osmahnuté placky z brambor na talířku.
www.nzfavouriterecipe.co.nz

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na smažené placky z brambor v šesti nejoblíbenějších podobách. Jsou delikátní!

Domácí hranolky

Připravte si své vlastní domácí smažené bramborové hranolky, které jsou mnohem lepší než ty mražené z obchodu. Navíc je to hračka, kterou zvládnete i vy!

Ingredience

  • 4 střední brambory na osobu
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Oloupeme a omyjeme brambory.
  2. Nakrájíme je podélně na čtyři nebo pět svislých kousků a poté každý kousek nakrájíme na tyčinky.
  3. Brambory dáme do velké mísy a zalijeme je studenou vodou.
  4. Brambory necháme ve vodě 25-30 minut, pustí tak škrob.
  5. Až budete připraveni začít smažit, slijeme vodu a položíme hranolky na dva plechy vyložené čistými ručníky nebo papírovými utěrkami.
  6. Mezitím zahřejeme několik cm oleje v těžkém hrnci na 175 stupňů Celsia.
  7. Použijeme teploměr.
  8. Brambory osmažíme v několika dávkách a snažíme se, aby brambory v hrnci nebyly natěstnané na sebe.
  9. Vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce.
  10. Každou várku posypeme solí, jakmile je vyndáme z hrnce.
  11. Dobrou chuť!
Osmahnuté hranolky z brambor servírované na talíři.
www.thebossykitchen.com

Osmahnuté brambory s bylinkami

Křupavé zvenku a nadýchané a jemné uvnitř! Už se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte následující recept na smažené brambory s čerstvými bylinkami.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 1 a 1/2 až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli plus další dle potřeby
  • čerstvě mletý černý pepř
  • jemně nasekané čerstvé bylinky, jako je 1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce másla (volitelné)

Postup

  1. Nakrájejíme brambory podélně a poté nakrájíme každý kousek příčně na 2,5 cm široké kousky.
  2. Zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje na litinové pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit (případně použijeme nepřilnavou pánev a 1 a 1/2 lžíce oleje).
  3. Přidáme brambory, rozprostřeme je v jedné vrstvě řeznou stranou dolů a dochutíme 1/2 lžičkou soli.
  4. Přikryjeme těsně přiléhající poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
  5. Mezitím si nadrobno nasekáme bylinky dle vlastního výběru.
  6. Odkryjeme a otočíme každý kus pomocí kleští na druhou stranu.
  7. Dochutíme zbývající 1/2 lžičkou soli a několika trochou černého pepře.
  8. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a smažíme odkryté, dokud není druhá strana zlatavě hnědá, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouváme podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
  9. Přidáme bylinky a 1 lžíci másla, pokud chceme, a smažíme za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
  10. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme ještě solí.
Brambory z pánve s bylinkami, máslem a solí.
www.thekitchn.com

Domácí smažené bramborové chipsy

Zapomeňte na bramborové chipsy z obchodu, když si je jednoduše můžete udělat i doma a to mnohem lépe! Tento rychlý a snadný recept potěší každého člena vaší rodiny.

INGREDIENCE

  • 4 velké syrové brambory
  • sůl na dochucení
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky maximálně o tloušťce 2 mm.
  2. Bramborové plátky vždy a bez výjimky osušíme  dokonale papírovou utěrkou, než půjdou do oleje.
  3. Rozpálíme olej ve vyšším rendlíku na maximum, pokud smažíme ve fritovacím hrnci, lupínky  smažíme na 140°C pozvolna.
  4. Poté je necháme vychladnout.
  5. A pak poslední minutu dosmažíme na 180°C.
  6. Solíme  ihned po usmažení a to ideálně lupínkovou (šupinkovou) mořskou solí.
Osmahnuté lupínky z brambor servírované v dřevěné nádobě vyložené ubrouskem.
www.tasteofhome.com

Bramborové krokety se slaninou a sýrem

Tyto luxusní krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra jsou křupavé zvenku, měkké uvnitř a zamiluje si je snad každý. Přesvědčte se o tom sami! Přinášíme vám také recept na skvělý dip, který krokety krásně doplní.

Ingredience

Na krokety:

  • 1,4 kg brambor nakrájených na kostky
  • 8 lžic másla
  • ½ lžičky soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
  • 2 lžíce mléka
  • 1 velké vejce
  • 6 plátků nakrájené slaniny
  • ¼ šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • 110 g čedaru, nakrájeného na kostky
  • 110 g sýra provolone, nakrájeného na kostky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3 velká vejce rozšlehaná
  • 1 hrnek strouhanky
  • rostlinný olej na smažení

Na dip:

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 plátky slaniny, nakrájené
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce čerstvé, nasekané petrželky
  • ¼ lžičky soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti

Postup

  1. Umístíme brambory do hrnce a naplníme jej studenou vodou tak, aby brambory zcela pokryla.
  2. Do vody přidáme asi 1 lžičku soli a promícháme.
  3. Brambory přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
  4. Mezitím opečeme slaninu dokřupava.
  5. Pokud děláme i dip, orestujeme všechnu slaninu (celkem 8 plátků) dohromady a 1/4 z ní si necháme na dip.
  6. Brambory scedíme a přidáme je do velké mísy.
  7. Přidáme máslo, sůl, pepř, mléko, vejce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
  8. Vmícháme slaninu a petrželku.
  9. Připravíme si 3 mělké talíře, jeden s moukou, jeden s rozšlehanými vejci a jeden se strouhankou.
  10. Vejce a mouku můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
  11. Pro trochu kouřové chuti můžeme do mouky přidat trochu uzené papriky.
  12. Pomocí malé naběračky na zmrzlinu nabereme tolik směsi, aby se dala srolovat na porci velikosti golfového míčku.
  13. Do středu položíme malou kostku sýra čedar a provolone.
  14. Bramborovou směs obalíme kolem sýrů a vytvarujeme ji buď do koule nebo do tvaru válce.
  15. Položíme na talíř a opakujeme se zbývajícími přísadami.
  16. Krokety nejprve obalíme v mouce, poté je ponoříme do rozšlehaného vejce a nakonec je obalíme ve strouhance.
  17. Odložíme je na talíř, dokud nebudou připraveny ke smažení.
  18. Můžete je také dát asi na hodinu do lednice, to zajistí, že budou držet tvar.
  19. Přidáme rostlinný olej do pánve tak, abychom ho tam měli alespoň několik centimetrů, a zahřejeme jej na středně vysokou teplotu.
  20. Smažíme krokety po dávkách ( pouze asi 4 nebo 5 najednou, záleží také na tom, jak velký máte hrnec).
  21. Umístíme je na utěrkou vyloženou mísu, aby trochu vychladly.
  22. Nyní si připravíme dip.
  23. Přidáme všechny ingredience na dip do misky a promícháme.
  24. Krokety podávejte teplé s dipem.
Krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra servírované na talířku.
www.jocooks.com

Vyzkoušejte také naše recepty na domácí sýrové krokety, kterými se můžete inspirovat a pochutnávat si na nich třeba každý den.

Smažená bramborová kaše

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se zbytky bramborové kaše? Osmažte ji! Je to skvělé ozvláštění pokrmu a potřebujete na to jen pánev a trochu másla.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 2 šálky studené bramborové kaše
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • jarní cibulka, nakrájená (volitelně)
  • strouhaný parmazán (volitelně)

Postup

  1. Zahřejeme máslo na nepřilnavé pánvi na středně nízkém plameni.
  2. Vaříme, dokud máslo nezačne hnědnout.
  3. Do pánve přidáme studenou bramborovou kaši.
  4. Rovnoměrně ji na pánvi rozprostřeme.
  5. Smažíme do hněda.
  6. Bramborovou kaši občas otočíme.
  7. Smažíme do zlatova, asi 10 minut.
  8. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  9. Před podáváním můžeme posypat jarní cibulkou a parmazánem.
Osmahnutá kaše z brambor servírovaná v mističce a posypaná jarní cibulkou a sýrem.
www.cookfasteatwell.com

Inspirujte se našimi skvělými recepty na kaši z brambor tak, jak ji neznáte. Vyzkoušejte je všechny!

Při přípravě smažených bramborových příloh je třeba dbát na kvalitu surovin a to nejen brambor, ale především i oleje.

Vždy bychom měli sáhnout po velmi kvalitním oleji na smažení a nezůstat pouze u klasiky v podobě řepkového oleje.

Můžeme použít i olej kokosový nebo olej rýžový, který má má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu.

A jaká smažená bramborová příloha je ta vaše NEJ? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X