Brambory jako přílohu můžeme podávat v nejrůznějších úpravách a to od prostých vařených brambor, bramborové kaše, pečených brambor až po různě ochucené saláty.
My pro vás tentokrát máme vynikající recepty na smažené brambory v 6 různých verzích.
Představíme vám nejen klasické hranolky, ale i luxusní krokety se slaninou a sýrem nebo smaženou bramborovou kaši.
Nechte si chutnat!
Smažené bramborové placky
Připravte si tuto jednoduchou chutnou přílohu, která může být i skvělým hlavním chodem. Stačí vám na ni pouze brambory a pouhých dalších pár ingrediencí.
INGREDIENCE
- 1kg moučných brambor
- 2 vejce
- 4 – 6 lžic hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory pečlivě oloupejte, omyjeme, osušíme a pak do větší mísy nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle.
- Nastrouhané brambory promačkáme rukou, aby pustily vodu se škrobem a tu odlijeme.
- Osolíme je a zakapeme trochou mléka, aby nezhnědly.
- Vmícháme vajíčko, majoránku, česnek, podle chuti sůl a pepř a hladkou mouku.
- Směs důkladně promícháme ve středně husté těsto.
- Do pánve nalijeme hodně oleje, necháme ho rozpálit a pak naběračkou dáváme do pánve malé dávky na bramborák.
- Každý vnější stranou naběračkou zploštíme.
- Pečeme dozlatova na obou stranách.
- Pečené bramboráky prokládáme kuchyňským papírem, aby nasákl přebytečný tuk.
- K bramborákům nejvíce chutná pivo, ale výborně chutná o kyselé mléko nebo zákys.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na smažené placky z brambor v šesti nejoblíbenějších podobách. Jsou delikátní!
Domácí hranolky
Připravte si své vlastní domácí smažené bramborové hranolky, které jsou mnohem lepší než ty mražené z obchodu. Navíc je to hračka, kterou zvládnete i vy!
Ingredience
- 4 střední brambory na osobu
- rostlinný olej na smažení
- sůl podle chuti
Postup
- Oloupeme a omyjeme brambory.
- Nakrájíme je podélně na čtyři nebo pět svislých kousků a poté každý kousek nakrájíme na tyčinky.
- Brambory dáme do velké mísy a zalijeme je studenou vodou.
- Brambory necháme ve vodě 25-30 minut, pustí tak škrob.
- Až budete připraveni začít smažit, slijeme vodu a položíme hranolky na dva plechy vyložené čistými ručníky nebo papírovými utěrkami.
- Mezitím zahřejeme několik cm oleje v těžkém hrnci na 175 stupňů Celsia.
- Použijeme teploměr.
- Brambory osmažíme v několika dávkách a snažíme se, aby brambory v hrnci nebyly natěstnané na sebe.
- Vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce.
- Každou várku posypeme solí, jakmile je vyndáme z hrnce.
- Dobrou chuť!
Osmahnuté brambory s bylinkami
Křupavé zvenku a nadýchané a jemné uvnitř! Už se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte následující recept na smažené brambory s čerstvými bylinkami.
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 a 1/2 až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli plus další dle potřeby
- čerstvě mletý černý pepř
- jemně nasekané čerstvé bylinky, jako je 1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 polévková lžíce másla (volitelné)
Postup
- Nakrájejíme brambory podélně a poté nakrájíme každý kousek příčně na 2,5 cm široké kousky.
- Zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje na litinové pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit (případně použijeme nepřilnavou pánev a 1 a 1/2 lžíce oleje).
- Přidáme brambory, rozprostřeme je v jedné vrstvě řeznou stranou dolů a dochutíme 1/2 lžičkou soli.
- Přikryjeme těsně přiléhající poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
- Mezitím si nadrobno nasekáme bylinky dle vlastního výběru.
- Odkryjeme a otočíme každý kus pomocí kleští na druhou stranu.
- Dochutíme zbývající 1/2 lžičkou soli a několika trochou černého pepře.
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a smažíme odkryté, dokud není druhá strana zlatavě hnědá, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouváme podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
- Přidáme bylinky a 1 lžíci másla, pokud chceme, a smažíme za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
- Ochutnáme a podle potřeby dochutíme ještě solí.
Objevte podobné tipy
Domácí smažené bramborové chipsy
Zapomeňte na bramborové chipsy z obchodu, když si je jednoduše můžete udělat i doma a to mnohem lépe! Tento rychlý a snadný recept potěší každého člena vaší rodiny.
INGREDIENCE
- 4 velké syrové brambory
- sůl na dochucení
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky maximálně o tloušťce 2 mm.
- Bramborové plátky vždy a bez výjimky osušíme dokonale papírovou utěrkou, než půjdou do oleje.
- Rozpálíme olej ve vyšším rendlíku na maximum, pokud smažíme ve fritovacím hrnci, lupínky smažíme na 140°C pozvolna.
- Poté je necháme vychladnout.
- A pak poslední minutu dosmažíme na 180°C.
- Solíme ihned po usmažení a to ideálně lupínkovou (šupinkovou) mořskou solí.
Bramborové krokety se slaninou a sýrem
Tyto luxusní krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra jsou křupavé zvenku, měkké uvnitř a zamiluje si je snad každý. Přesvědčte se o tom sami! Přinášíme vám také recept na skvělý dip, který krokety krásně doplní.
Ingredience
Na krokety:
- 1,4 kg brambor nakrájených na kostky
- 8 lžic másla
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce mléka
- 1 velké vejce
- 6 plátků nakrájené slaniny
- ¼ šálku čerstvé petrželky, nasekané
- 110 g čedaru, nakrájeného na kostky
- 110 g sýra provolone, nakrájeného na kostky
- 1 šálek hladké mouky
- 3 velká vejce rozšlehaná
- 1 hrnek strouhanky
- rostlinný olej na smažení
Na dip:
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 plátky slaniny, nakrájené
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžíce čerstvé, nasekané petrželky
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
Postup
- Umístíme brambory do hrnce a naplníme jej studenou vodou tak, aby brambory zcela pokryla.
- Do vody přidáme asi 1 lžičku soli a promícháme.
- Brambory přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
- Mezitím opečeme slaninu dokřupava.
- Pokud děláme i dip, orestujeme všechnu slaninu (celkem 8 plátků) dohromady a 1/4 z ní si necháme na dip.
- Brambory scedíme a přidáme je do velké mísy.
- Přidáme máslo, sůl, pepř, mléko, vejce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
- Vmícháme slaninu a petrželku.
- Připravíme si 3 mělké talíře, jeden s moukou, jeden s rozšlehanými vejci a jeden se strouhankou.
- Vejce a mouku můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
- Pro trochu kouřové chuti můžeme do mouky přidat trochu uzené papriky.
- Pomocí malé naběračky na zmrzlinu nabereme tolik směsi, aby se dala srolovat na porci velikosti golfového míčku.
- Do středu položíme malou kostku sýra čedar a provolone.
- Bramborovou směs obalíme kolem sýrů a vytvarujeme ji buď do koule nebo do tvaru válce.
- Položíme na talíř a opakujeme se zbývajícími přísadami.
- Krokety nejprve obalíme v mouce, poté je ponoříme do rozšlehaného vejce a nakonec je obalíme ve strouhance.
- Odložíme je na talíř, dokud nebudou připraveny ke smažení.
- Můžete je také dát asi na hodinu do lednice, to zajistí, že budou držet tvar.
- Přidáme rostlinný olej do pánve tak, abychom ho tam měli alespoň několik centimetrů, a zahřejeme jej na středně vysokou teplotu.
- Smažíme krokety po dávkách ( pouze asi 4 nebo 5 najednou, záleží také na tom, jak velký máte hrnec).
- Umístíme je na utěrkou vyloženou mísu, aby trochu vychladly.
- Nyní si připravíme dip.
- Přidáme všechny ingredience na dip do misky a promícháme.
- Krokety podávejte teplé s dipem.
Vyzkoušejte také naše recepty na domácí sýrové krokety, kterými se můžete inspirovat a pochutnávat si na nich třeba každý den.
Smažená bramborová kaše
Přemýšleli jste někdy nad tím, co se zbytky bramborové kaše? Osmažte ji! Je to skvělé ozvláštění pokrmu a potřebujete na to jen pánev a trochu másla.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 2 šálky studené bramborové kaše
- sůl
- mletý černý pepř
- jarní cibulka, nakrájená (volitelně)
- strouhaný parmazán (volitelně)
Postup
- Zahřejeme máslo na nepřilnavé pánvi na středně nízkém plameni.
- Vaříme, dokud máslo nezačne hnědnout.
- Do pánve přidáme studenou bramborovou kaši.
- Rovnoměrně ji na pánvi rozprostřeme.
- Smažíme do hněda.
- Bramborovou kaši občas otočíme.
- Smažíme do zlatova, asi 10 minut.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Před podáváním můžeme posypat jarní cibulkou a parmazánem.
Inspirujte se našimi skvělými recepty na kaši z brambor tak, jak ji neznáte. Vyzkoušejte je všechny!
Při přípravě smažených bramborových příloh je třeba dbát na kvalitu surovin a to nejen brambor, ale především i oleje.
Vždy bychom měli sáhnout po velmi kvalitním oleji na smažení a nezůstat pouze u klasiky v podobě řepkového oleje.
Můžeme použít i olej kokosový nebo olej rýžový, který má má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu.
A jaká smažená bramborová příloha je ta vaše NEJ? Napište nám do komentářů!