Oblíbený dietní hřích smažené bramborové přílohy

Brambory jako přílohu můžeme podávat v nejrůznějších úpravách a to od prostých vařených brambor, bramborové kaše, pečených brambor až po různě ochucené saláty. Jednou z možností, byť ne zrovna tou nejdietnější, jsou bramborové přílohy smažené. Ale pokud nemáme dietu a nebudeme tyto přílohy podávat denně, můžeme jimi zpestřit podávaná jídla.

Brambory neobsahují skoro žádný tuk (pouze asi 0,1 %), jsou poměrně nízkoenergetické , lehce stravitelné, dobře využitelné a bohaté na draslík a hořčík. Jsou dobrým zdrojem vlákniny. Mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, upravují vysoký krevní tlak.

1. Smažené bramborové krokety

INGREDIENCE :

    • 500 g vařené brambor
    • 25 g máslo
    • 2 ks žloutek
    • 500 g vařené brambory
    • 30 g strouhanka
    • 1 lžíce pažitka
    • na obalení vejce a strouhanka

POSTUP :

  1. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka.
  2. Brambory slijeme a necháme vychladnout.
  3. Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme, přidáme žloutky, máslo a strouhanku a dobře promícháme.
  4. Hmotu na krokety trochu osolíme a přidáme pažitku.
  5. Poté tvoříme válečky, které namáčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance
  6. Poté domácí krokety na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
  7. Křupavé domácí krokety podáváme k libovolným pokrmům.

Smažené bramborové kroketyzdroj : www.food.12tomatoes.com

2. Smažené bramborové hranolky

INGREDIENCE :

  • 4 středně velké brambory, varný typ C (vhodné na kaši)
  • sůl
  • 1 litr oleje na smažení

POSTUP :

  1. Brambory oloupeme a podélně nakrájejte na hranolky silné 1 cm.
  2. V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu.
  3. Nasypeme do hrnce, zalijte studenou vodou, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu.
  4. Vaříme 10-12 minut, dokud zcela nezměknou, mírně je převaříme.
  5. Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout.
  6. Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů.
  7. Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, smažíme asi  3-5 minut podle teploty oleje.7Vyjmeme je na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.
  8. Podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už mají hranolky jen polovinu své čerstvé křupavosti.
  9. Můžeme servírovat s domácí majonézou, tatarskou omáčkou, kečupem nebo libovonnými dipy, ale i jako přílohu k masům.

Smažené bramborové hranolkyzdroj : www.epicurious.com

3. Smažené bramborové placky

INGREDIENCE :

  • 1kg moučných brambor
  • 2 vejce
  • 4 – 6 lžic hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme, osušíme a pak do větší mísy nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhané brambory promačkáme rukou, aby pustily vodu se škrobem a tu odlijeme.
  3. Osolíme je a zakapeme trochou mléka, aby nezhnědly.
  4. Vmícháme vajíčko, majoránku, česnek, podle chuti sůl a pepř a hladkou mouku.
  5. Směs důkladně promícháme ve středně husté těsto.
  6. Do pánve nalijeme hodně oleje, necháme ho rozpálit a pak naběračkou dáváme do pánve malé dávky na bramborák.
  7. Každý vnější stranou naběračkou zploštíme.
  8. Pečeme dozlatova na obou stranách.
  9. Pečené bramboráky prokládáme kuchyňským papírem, aby nasákl přebytečný tuk.
  10. K bramborákům nejvíce chutná pivo, ale výborně chutná o kyselé mléko nebo zákys.

zdroj : vareni.cz

4. Smažené bramborové dukátky

INGREDIENCE :

  • 350g vcelku uvařených brambor
  • 30g  strouhaného tvrdého sýra Grana Padano
  • vrchovatá lžíce sezamových semínek
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl dle chuti
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme a nastrouháme na struhadle na jemno.
  2. Taktéž nastrouháme i sýr.
  3. Přidáme vejce, sezamové semínko, česnek a dosolímedle chuti.
  4. Tvoříme malé placičky.
  5. Rozpálíme olej na pánvi a osmažíme rovnoměrně z obou stran.

Smažené bramborové dukátky

zdroj : mamavkuchyni.cz

5. Smažené bramborové rösti

INGREDIENCE :

  • 4 velké moučné brambory, oloupané
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky škrobu
  • sůl na dochucení
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Oloupané syrové brambory  nastrouháme nahrubo.
  2. Brambory mírně osolíme, smícháme se žloutky a poprášíme škrobem.
  3. Pánev rozehřejeme a když je rozpálená přilijeme olej a rozehřejeme ho.
  4. Lžící nabíráme těsto, klademe na pánev s rozpáleným olejem a ihned hromádku zploštíme na co nejtenčí placičku.
  5. Po minutě dvou rychle obrátíme a opečeme z druhé strany.
  6. Hotové placičky pokládáme na papírové ubrousky k odstranění přebytečného tuku.
  7. Křupavé placičky rösti podáváme k masu nebo rybám (pstruh).

Smažené bramborové rösti

zdroj : tyden.cz

6. Domácí smažené bramorové chipsy

INGREDIENCE :

  • 4 velké syrové brambory
  • sůl na dochucení
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky maximálně o  tloušťce 2 mm
  2. Bramborové plátky vždy a bez výjimky osušíme  dokonale papírovou utěrkou, než půjdou do oleje.
  3. Rozpálíme olej ve vyšším rendlíku na maximum, pokud smažíme ve fritovacím hrnci, lupínky  smažíme na 140°C pozvolna.
  4. Poté je necháme vychladnout.
  5. A pak poslední minutu dosmažíme na 180°C.
  6. Solíme  ihned po usmažení a to ideálně lupínkovou (šupinkovou) mořskou solí.

TIp : Můžeme podávat s kysanou smetanou s trochou majonézy, přidat drcený česnek a na drobno nasekané bylinky (třeba pažitku), osolit, opepřit.

Domácí smažené bramorové chipsy

zdroj : snedeno.cz

Při přípravě smažených bramborových příloh je třeba dbát na kvalitu surovin a to nejen brambor, ale především i oleje. Vždy bychom měli sáhnout po velmi kvalitním oleji na smažení a nezůstat pouze u klasiky v podobě řepkového oleje. Můžeme použít i olej kokosový nebo olej rýžový který má má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *