Tisk článku

Smažené kuře

Pokud si naplánujeme něco smaženého, pak je možné říci, že kuřecí maso je velmi dobrý nápad. Není tučné, je rychle prosmažené, lze ho smažit kromě klasického trojobalu i v různě ochuceném těstíčku a můžeme ho smažit i předem marinované nebo plněné.

Smažené kuře

Příprava kuřete

Celé kuře předem rozporcujeme na čtvrtky nebo ještě menší kousky. Větší kosti a kůži je vhodnější odstranit a použít třeba na vývar. Jestliže jsme si již koupili kuřecí řízky, máme o část práce méně. Kuře opláchneme, osušíme, osolíme a můžeme ho podle chuti okořenit. Chceme-li smažit marinované kuře, počítáme s časem, který maso potřebuje na prostoupení marinádou. Marinády používáme podobné jako například u grilovaných mas, to znamená, že do základu z kečupu, jogurtu, hořčice nebo třeba i majonézy přidáváme cibuli, česnek a koření. Marinádu většinou používáme tehdy, když chceme docílit poněkud pikantnější chuti, proto přidáváme koření podle vlastní volby. Maso marinované před smažením je křehčí a šťavnatější. Kromě porcí můžeme však také smažit maso nakrájené na kousky a spojené do placiček vejci rozšlehanými se solamylem. Také lze kousky masa s uzeninou a zeleninou napichovat na špízové jehly a pak obalit. Z kuřecích prsíček nebo stehenních řízků se velmi dobře připravují plněné závitky nebo kapsy. Maso opatrně naklepeme na tenčí plátky, potřeme hořčicí nebo kečupem a naplníme libovolnou náplní. Závitky svineme, kapsy přeložíme nebo sepneme a obalíme.

Obalování kuřete

Obalování v klasickém trojobalu

Kuře připravené k obalování můžeme obalit v klasickém trojobalu, to znamená, nejdříve v hladké mouce, pak rozšlehaném vejci s trochou mléka a nakonec ve strouhance. I když se jedná o klasiku, i tady můžeme leccos pozměnit. Do hladké mouky můžeme přidat trochu mleté papriky nebo chilli koření, do rozšlehaného vejce přidáme ostřejší koření, prolisovaný česnek, trochu kečupu nebo hořčice a do strouhanky můžeme přidat ovesné vločky, sezamové semínko, drcené chipsy nebo jimi můžeme strouhanku zcela nahradit. Ani pořadí obalování nemusí být stejné. Řízky můžeme obalit v mouce nebo strouhance, pak namočit do rozšlehaného vejce a okamžitě vkládat do horkého tuku. Těmto řízkům se říkávalo francouzské. Tento postup je vhodný pro vykostěné řízky.

Obalování v těstíčku

Vykostěné kuřecí řízky jsou vhodné také pro obalování v těstíčku, které připravujeme z vajec, mouky a trochy tekutiny, kterou může být mléko, ale i pivo nebo víno. Těstíčko můžeme libovolně okořenit a doplňovat řadou dalších ingrediencí. Mouku můžeme také zcela nahradit strouhanou zeleninou jako je třeba mrkev, celer nebo zelí, ale mohou to být i jablka, arašídy, ořechy, sezam, ovesné vločky nebo chipsy. Kuře také můžeme obalovat v bramborákovém těstíčku. V rubrice Maso v našich A-Z receptech najdete přesné recepty na těstíčka k obalování, zde zmíníme krátce alespoň tři tipy:

  • hořčicové těstíčko: 2 bílky, 6 lžic plnotučné hořčice, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce strouhaného kokosu, strouhaný zázvor. Vše důkladně promícháme.
  • bramborové těstíčko: 3 brambory, 2 stroužky česneku, 1 vejce, pepř, majoránka, 2 lžíce piva, 1 lžíce mléka, 3 lžíce polohrubé mouky. Vše důkladně promícháme.
  • sýrové těstíčko: 2 vejce, 1 dl mléka, 12 dkg uzeného sýra, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce sekané petrželky. Vše důkladně promícháme.

Smažení kuřete

Kuřecí řízky smažíme v horkém tuku, kterým může být olej, ztužený tuk nebo sádlo. Tuku musí být dostatečná vrstva, jinak maso spíš opékáme, než smažíme. Kuře porcované na čtvrtky je nejlepší smažit ve fritovacím hrnci, kde je vrstva tuku dostatečná, takže se kuře řádně prosmaží i u kosti. Obalené kuře usmažíme pěkně dozlatova a ihned podáváme. Pokud potřebujeme nasmažit větší množství řízků a udržet je teplé a měkké, pak si pomůžeme tím, že je ihned po usmažení vkládáme do pekáče v nahřáté troubě. Nechceme-li například z dietních důvodů smažit kuře v tuku, můžeme vyzkoušet náhradní způsob, kdy obalené porce kuřete zakápneme jen trochou oleje a pečeme ho v troubě - viz recept Pečené smažené řízky.
 





Příspěvky ke článku: Smažené kuře

Vložit nový příspěvek
smazene kureci milujem Autor: dada, vloženo 25.09.2009
Odpověděta muzem i bez prilohy, staci nam k nemu tatarka (samozrejme Hellmans, ta je totiz nejlepsi:-)
Re: smazene kureci milujem Autor: zuzana, vloženo 29.09.2009
OdpovědětU nás je také oblíbené jako řízek neboo ty medailonky a nebo jen tak jako narychlo osmahlé kořeněný bifteček a k tomu hranolečky mňamka.
Re: Re: smazene kureci milujem Autor: , vloženo 01.10.2009
OdpovědětNejrychleji udělané kuřecí masíčko na čínu nebo jen tak přírodní pláteček, když je hodně narychlo hlad:)
Re: Re: Re: smazene kureci milujem Autor: Magda, vloženo 04.10.2009
Odpovědětje to v děčné a dobré jídlo a hlavně rychlé
Re: Re: Re: Re: smazene kureci milujem Autor: Kája, vloženo 27.10.2009
OdpovědětU nás vede smažený kuřecí řízeček a akše bramborová mňam :) jak píše paní rychlé a vděčné jídlo


Nové příspěvky