Tisk článku

Smažené moučníky

Smažené moučníky se připravují mnohem méně než moučníky pečené či nepečené. Je to jistě zcela správné, protože různé smažené sladkosti do sebe vsáknou tuk i při opatrném a správném smažení. Ale občas mohou přijít k chuti. I dříve se objevovaly jen občas a nikdy nebývaly běžnou součástí jídelníčku.

Smažené moučníky

Druhy smažených moučníků

V první řadě jsou to tradiční koblihy plněné marmeládou nebo jinou náplní, následují je rovněž tradiční vdolečky bez náplně a k nim se pak přidávají menší a méně pracné výrobky, většinou rovněž neplněné. Smažené moučníky jsou nejlepší ještě teplé nebo alespoň vlažné, neprospívá jim dlouhý odklad pro podávání. Proto je připravujeme v množství, které lze v krátké době spotřebovat a po vydatné polévce mohou posloužit i jako bezmasý hlavní chod.

Smažené moučníky a těsto

Základní těstem na smažené moučníky je těsto kynuté. Kynuté těsto a jeho přece jenom trochu vyšší pracnost se dá velmi dobře nahradit tvarohovým nebo jogurtovým těstem, které má tu vlastnost, že při smažení rovněž velmi dobře nabývá.

Smažené moučníky a kynuté těsto

Aby se koblihy a jiné smažené dobroty povedly, je třeba je pečlivě připravit. Bývalo i zvykem, že se na koblihy připravovalo pracnější těsto z třeného základu tuku, cukru a žloutků a teprve po utření do pěny se přidávala mouka a kvásek. Není to však úplně nutné, postačí důkladně zpracované kynuté těsto s několika žloutky. Na koblihy používáme hladkou nebo polohrubou mouku, případně i půl na půl. Z půl kilogramu mouky lze připravit 30-35 kusů běžných koblih. Pokud je toto množství příliš velké, tak recept přiměřeně zkrátíme. Do těsta nepřidáváme příliš mnoho cukru, takové těsto je při smažení těžké. Co se naopak osvědčuje, je přidání trochy rumu, který těsto při kynutí nadlehčí a při smažení omezuje množství tuku, které moučníky vsakují. Po propracování necháme těsto kynout na teplém místě.

Smažené moučníky a jogurtové těsto

Toto těsto je velmi jednoduché na přípravu, protože se jen smíchá mouka s kypřícím práškem do pečiva, žloutky a bílkovým sněhem nebo jenom s celými vejci. Většinou je netvarujeme, pouze lžící vykrajujeme různě velké kousky těsta a ihned je smažíme. Těsto se proto hodí na drobnější smažené pečivo, které po usmažení obalíme v cukru, případně je zdobíme zavařeninou, tvarohem nebo šlehačkou.

Smažené moučníky a tvarohové těsto

Tvarohové těsto má podobně jako jogurtové tu výhodu, že se do něj používá kypřící prášek do pečiva a nenechává se tedy kynout. Mouku zpracujeme s tvarohem a dalšími ingrediencemi podle receptu a můžeme ihned tvarovat malé vdolečky nebo jiné tvary a okamžitě je smažit. Neplníme je, ale až po usmažené je potíráme nebo zdobíme podle chuti. Místo náplně můžeme přidat do ětsta rozinky, drobné kousky měkkého sušeného ovoce, strouhaná jablka. 

Smažené moučníky a náplně

Koblihy plníme hustší marmeládou neb zahuštěným džemem. Kromě této ovocné náplně můžeme použít i zahuštěný tvaroh, hustý uvařený pudink nebo náplň z Nutelly či jiné podobné čokoládové nebo oříškové pomazánky. Hustota náplně je důležitá proto, aby náplň během smažení nevytékala a nepřipalovala se. Větší a nepřiměřené množství náplně může způsobit to, že moučníky budou příliš těžké a při smažení se dostatečně nenafouknou a tím jim bude chybět kyprost.

Smažené moučníky a tvarování

U tvarování postupujeme podle toho, jaké moučníky připravujeme. Koblihy vykrajujeme kolečkem na koblihy z rozváleného plátu. Polovinu koleček pokryjeme náplní a každé kolečko překryjeme prázdným kolečkem. Pak znovu vykrojíme, abychom získali kulatý tvar. Vdolečky vykrajujeme kolečkem nebo jiným tvarem z vyššího vyváleného plátu. Kromě klasického kulatého tvaru můžeme použít i jiné tvary na neplněné moučníky a spojit jich několik na sebe nebo těsto zpracovat ručně do různých válečků, které můžeme i proplétat.

Smažené moučníky a smažení

U smažení je třeba se snažit dodržet doporučený postup. Tím zajistíme, aby byly smažené kousky lehké a nadýchané, ale dobře prosmažené a přitom nevsákly zbytečně mnoho tuku. Na smažení je vhodný olej nebo ztužený pokrmový tuk. Tuku musí být dostatečné množství,a by smažené tvary mohly volně plavat a byly do poloviny ponořeny do tuku. To je tajemství bílého proužku u koblih. Vkládáme je do horkého tuku, ale teplotu ovládáme tak, aby se vše dobře prosmažilo. Nejdříve smažíme přikryté, tím se moučníky nafouknou, po obrácení odkryjeme a dosmažíme. Obracíme jen lopatkou, nikdy do žádného kousku nepícháme, protože by těsto kleslo.

Smažené moučníky a konečná úprava

Usmažené koblihy buď jen cukrujeme nebo je v cukru obalujeme. Cukr na obalování můžeme doplnit i skořicí, kakaem, strouhaným kokosem, koblihy dozdobit šlehačkou nebo bílkovým sněhem. Vdolečky potíráme marmeládou nebo sladkou pomazánkou z tvarohu, lze je pokapat jogurtem nebo zakysanou smetanou či posypat strouhaným tvarohem. Drobné smažené tvary upravujeme podobně, záleží jen na nás, jakou úpravu si vybereme.
 





Příspěvky ke článku: Smažené moučníky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...