Tisk článku

Smažený květák

Bílé růžice květáku patří mezi naše velmi oblíbené zeleniny. Navíc je to zelenina hodnotná, protože kromě vitamínů květák obsahuje i minerální látky a oproti ostatní košťálovinám je i snadněji stravitelný. V kuchyni se květák upravuje různými způsoby. Jedním z nejčastějších a nejoblíbenějších způsobů u nás je jistě květák smažený, kde smažíme samotné růžičky nebo různé květákové karbanátky a placičky.

Smažený květák

Úprava květáku před smažením

Kvalitní květák by měl mít tuhou bílou růžici bez hnědavých nebo černých skvrn. Před kuchyňskou úpravou z květáku odřízneme listy a košťál a květák omyjeme pod proudem studené vody. Pak jej buď celý nebo rozebraný na růžičky povaříme v osolené vodě do poloměkka, případně jej můžeme takto upravit i na páře. Výjimku tvoří jen recepty, kde se využívá syrového květáku.

Smažený květák

Pokud jsme tak neučinili už před povařením, tak nyní vychladlý květák rozebereme na vhodně velké růžičky. Podle toho, jak se rozhodneme květák připravit, jej pak obalujeme a to :

  • v trojobalu: To znamená v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Na doplnění strouhanky nebo místo ní se dají použít ovesné vločky, nebo různé drcené obilninové lupínky. Takto obalený květák smažíme ve vyšší vrstvě tuku, nejčastěji a nejlépe oleje a během smažení jej obracíme, aby se prosmažil ze všech stran. Obracení nám ušetří smažení ve fritéze, kde je květák celý ponořen do oleje.
  • v těstíčku: Těstíčko připravujeme z hladké mouky, vajec a tekutiny, kterou může být mléko, voda, pivo, víno, kefír nebo podmáslí. Těstíčko kořeníme podle chuti buď jen trochou soli nebo přidáme papriku, chilli koření nebo kořenící směs. Do těstíčka je vhodné přidávat zelené bylinky jako je pažitka, petrželka a další. Na smažení rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, jednotlivé růžičky namáčíme do těstíčka a ihned vkládáme do horkého tuku. Během smažení opět obracíme, aby se květák osmažil ze všech stran.

Smažené květákové karbanátky

Na květákové karbanátky uvaříme květák téměř doměkka. Vychladlý rozmačkáme vidličkou a přidáváme další suroviny. Pro chuť květákových karbanátků je dobré přidat jemně nakrájenou nebo nasekanou cibuli, nasekaný pórek, nasekanou pažitku, jemně nastrouhanou mrkev, případně i kousek celeru. Takto si připravíme pouze zeleninové jídlo. Samozřejmě však můžeme přidávat i jemně nakrájenou uzeninu, strouhaný sýr nebo podušené houby. Pak přidáme vejce v množství podle potřeby, někdy to však ani není nutné. Aby hmota na karbanátky neměla příliš mnoho vody a šla dobře tvarovat, tak ji zahustíme moukou nebo strouhankou, hodně tekutiny vsáknou ovesné vločky nebo na malé kostičky nakrájená tvrdší houska. Osolíme, opepříme, přidat můžeme i další koření podle chuti a vše zamícháme. Pak tvarujeme středně velké karbanátky a obalujeme je buď jenom v mouce nebo strouhance nebo v trojobalu a smažíme ve vyšší vrstvě oleje po obou stranách.

Smažené květákové krokety

Na krokety opět uvaříme květák téměř doměkka a po uvaření ho rozmačkáme. Ke květáku se v případě kroket přidává strouhaný sýr a strouhaná nebo nakrájená uzenina nebo uzené maso. Hmotu musíme opět trochu zahustit a zahušťujeme nejčastěji moukou nebo strouhankou. Po osolení a dochucení kořením hmotu promícháme a na pomoučeném prkénku nebo navlhčeném mikrotenu tvarujeme krokety ve tvaru válečku nebo placičky. Pak už jen obalíme v mouce a usmažíme.

Smažené květákové placičky

Květákové placičky připravujeme buď z uvařeného květáku, který vidličkou rozmačkáme nebo v tomto případě můžeme použít i syrový květák nastrouhaný na nudličky na "slzičkovém" struhadle. Do květáku sice můžeme přidat i uzeninu, další zeleninu nebo sýr, ale většinou se to u placiček nedělá, používá se jenom o něco větší množství vajec, které květák spojí a trochu mouky nebo strouhanky na zahuštění. Květák jen osolíme, podle chuti okořeníme například oreganem a přidáme žloutky. Zahustíme podle potřeby moukou nebo strouhankou a vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Potom ihned na pánvi smažíme na horkém oleji. Přitom lžící nabíráme připravené těsto, vložíme je do horkého oleje, rozetřeme na placičku a v po usmažení jedné strany obrátíme a osmažíme i po druhé straně.

Přílohy ke smaženému květáku

Ať už květák smažíme jakkoliv, tak snad jedinou vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, popřípadě velmi lehký bramborový salát se zeleninou. K bramborám můžeme podávat i tatarskou omáčku a zeleninový salát, který je vhodný i k bramborové kaši.
 





Příspěvky ke článku: Smažený květák

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky