Tisk článku

Smažený tvrdý sýr

K přípravě smaženého sýra se sahá z několika důvodů. Jedním z nich může být dostupnost sýra v obchodech a možnost jeho stálé zásoby v domácnosti, dalším pak, že se jedná o jídlo, které je zaručeně chutné. Určitě však především proto, že rychlost jeho přípravy jako teplého jídla, je nesrovnatelná s jinými teplými pokrmy. Přitom se smaží jen velmi krátce, takže nezpůsobuje žádné zažívací problémy s přepáleným tukem a je tak zapovězen pouze velmi přísným dietám.

Smažený tvrdý sýr

Tvrdý sýr ke smažení

Nejčastějším sýrem, který se používá ke smažení je sýr nazývaný eidam. Správně se jedná o sýr polotvrdý, protože tvrdé sýry, například parmazán, jsou určeny ke strouhání a na smažení se nehodí. Eidam je ideální i proto, že má jemnou, málo slanou chuť a nevyznačuje se žádnou specifickou vůní. Kromě eidamu lze použít i ementál nebo goudu, které také patří mezi polotvrdé sýry. Z těchto sýrů lze velmi rychle připravit různé varianty.

Smažený sýr a jeho různé varianty

Sýr můžeme smažit v plátku podobném řízku, můžeme jej smažit i jako plněné plátky, ze strouhaného sýra pak připravíme smažené karbanátky nebo smaženky.

Smažený sýr jako řízek

Na tento sýrový řízek potřebujeme sýr vcelku, z něj pak nakrájíme plátky o síle 1-1,5 cm. Slabší plátek se rychleji prosmaží. Nakrájet je možné i slabší plátky, které smažíme po dvou spojených plátcích. To umožní plátky promáznout hořčicí, kečupem, paštikou a podobnými přísadami nebo proložit krájenou uzeninou. Pro smažení plátky obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Protože sýr se teplem taví a mohl by obalem při smažení vytékat, tak je vhodnější obalení opakovat a to alespoň ještě jednou ve vejci a strouhance. Kromě toho se samozřejmě pro smažení dají použít různá těstíčka z mléka, vína, piva, mouky, vajec a dalších přísad.

Smažené sýrové plněné plátky

Smažit je možné i sýry zakoupený v nakrájených plátcích. Samostatně je tento plátek příliš slabý pro smažení, ale mohou se navrstvit tři až čtyři na sebe. To umožňuje jejich proložení krájenou uzeninou nebo promazání vhodnou pomazánkou. Jednotlivé plátky lze i plnit různými náplněmi, vždy však studenými, aby se plátek zbytečně netavil. K tomu se hodí náplň z hub, dušené zeleniny nebo ochuceného tvarohu. Na jeden plátek se dává zhruba jedna polévková lžíce náplně a plátek se pak buď přehne nebo stočí do roličky. Pokud nemáme čas připravit náplň, tak se dá použít krájená uzenina a plátek stočit do roličky. K obalení je třeba trochu obratnosti, ale pokud se takto upravený plátek drží jenom za růžky, tak jej lze obalit bez potíží. K obalení používáme opět buď klasický trojobal nebo těstíčko. Podobně jako u sýrových řízků je pro úspěšné usmažení sýra vhodnější obalení opakovat.

Smažené sýrové karbanátky

Karbanátky připravíme ze strouhaného sýra. Ten spojíme vejci a současně můžeme přidat další přísady. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou, moukou, krupičkou nebo ovesnými vločkami tak, aby se daly dobře tvarovat karbanátky. Ty pak obalíme v trojobalu nebo těstíčku a smažíme.

Sýrové smaženky

Pod sýrové smaženky zahrnujeme různé noky a placičky připravené ze strouhaného sýra, který je jejich základem. K nim pak můžeme ještě přidat některé další přísady, jako je drobně nakrájená uzenina nebo zelenina. Do připravené hmoty pak přidáme trochu mouky nebo strouhanky na zahuštění a vejce. Chceme-li mít smaženky nadýchané, tak do směsi dáme jen žloutky, z bílků ušleháme sníh a ten pak vmícháme do hmoty. Lžící pak tvarujeme noky, které k usmažení vkládáme do horkého oleje.

Smažení sýra

Pro dobré usmažení sýra, kdy obal je dozlatova usmažen a sýr nevytéká, je třeba dodržet několik málo zásad :

  • Sýr smažíme při vyšší teplotě na rozehřátém oleji, vyšší teplota zajistí, že sýr se ihned smaží a neroztéká.
  • Všechny varianty smaženého sýra smažíme z obou stran a smažení neprodlužujeme.
  • Usmažený sýr necháme na ubrousku okapat a ihned podáváme, dokud nezačne opět tuhnout.

Přílohy ke smaženému sýru

Ke smaženému sýru se hodí různě upravené vařené nebo opékané brambory a bramborová kaše. Může to být i jednoduchý bramborový salát, ale ten už zvyšuje časové nároky na přípravu předem. Místo něj můžeme sýr podávat s tatarskou omáčkou nebo omáčkou z bílého jogurtu doplněnou bylinkami nebo kořením. Vhodná je libovolná zeleninová obloha nebo zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Smažený tvrdý sýr

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...