Ochutnejte ty nejlepší recepty na polévky se smetanou plné živin a vitamínů! Nebudete litovat

Lahodné krémové polévky, které se vyznačují velmi jemnou a příjemnou chutí. V zimě zahřejí a v létě pohladí.

Smetany v receptu polévku zjemní a učiní jí sytější a zároveň jí udělá chutnější, což ocení zejména děti, které si jinak v zelenině moc neholdují!

Vyzkoušejte některou z polévek a dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Krémová dýňová polévka se smetanou

Tento recept na polévku z dýně je krémový, a tak zdravý! Tato polévka bude vypadat krásně na vašem svátečním stole, ale i jako příloha k lehkému obědu.

Co budeme potřebovat

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 kg dýně Hokaido
  • 1 velká žlutá cibule (nakrájená)
  • 4 – 6 stroužků česneku (prolisovaných)
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ⅛ lžičky hřebíčku
  • mletý černý pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ½ šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 80 g zelených dýňových semínek

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů a vyložte plech pečicím papírem.
  • Dýni opatrně rozpůlíte a vydlabejte semínka.
  • Dýni nakrájejte na kostičky a ty potom potřete 1 lžící olivového oleje a rozložte jí na plech.
  • Vložte jí do trouby a pečte 35 minut nebo déle, dokud dužinu snadno nepropíchnete vidličkou.
  • Kousky nechte několik minut vychladnout.
  • Zahřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na střední teplotu.
  • Jakmile se olej třpytí, přidejte cibuli, česnek a sůl.
  • Míchejte, aby se vše spojilo.
  • Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut.
  • Mezitím z dýně sloupněte slupku a tu vyhoďte.
  • Do hrnce k cibuli přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, a trochu čerstvě mletého černého pepře.
  • Promíchejte a zalijte vývarem.
  • Směs v hrnci přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily.
  • Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na středně mírnou teplotu, za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlatavé a nebudou vydávat praskavé zvuky.
  • Semínka nechce vychladnout.
  • Jakmile je dýňová polévka hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup.
  • Odstraňte polévku z plotny a nechte ji mírně vychladnout.
  • K rozmixování polévky použijte ponorný mixér.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dokořeňte (možná budete chtít přidat více kokosového mléka pro extra krémovitost/jemnější chuť, nebo javorový sirup, aby byla trochu sladší).
  • Polévku nalijte do jednotlivých misek, posypte semínky a podávejte.

K tomu, abyste vytvořili hedvábně hladkou polévku potřebujete kvalitní tyčový mixér! To jaký vybrat, bez obav, že ho při prvním použití hned „uvaříte“ se dozvíte v naší recenzi!

Dva talíře plné oranžové krémové polévky posypané arašídy.
Zdroj: biancazapatka.com

Brokolicová polévka se smetanou

Zelený nemusí znamenat jedovatý, o tom vás přesvědčí tento recept na lahodnou polévku z brokolice.

Co budeme potřebovat

  • 5 lžic másla
  • 1 cibule nasekaná nadrobno
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 brokolice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Na dvou lžicích másla orestujeme cibuli.
  2. Přidáme růžičky brokolice a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme do změknutí.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Na pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a mouku.
  6. Osolíme. Opepříme.
  7. Vmícháme smetanu.
  8. Smetanovou směs vlijeme do polévky a pečlivě rozmícháme.
  9. Podáváme.

Z brokolice je výborná nejen krémová polévka, ale také tyto zdravé brokolicové karbanátky. vyzkoušejte je!

Sytě zelená polévka plná brokolice a smetany.
Zdroj: helloveggie.co

Špenátová polévka se zakysanou smetanou

Čerstvý listový špenát v tomto receptu na krémovou polévku vytváří zajímavou chuťovou kombinaci, která je podtržená jasně zelenou barvu.

Co budeme potřebovat

  • 50 g másla
  • 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
  • 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 600 ml mléka
  • 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájeného)
  • jemně nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 3 lžíce zakysané smetany

Postup

  • Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidáme cibuli a česnek a zvolna opékejte 5–6 minut do změknutí
  • Vmíchejte brambory a 1 minutu vařte doměkka.
  • Zalijte vývarem a vařte 8–10 minut, dokud se brambory nezačnou vařit.
  • Přidejte mléko a přiveďte k varu, poté vmíchejte polovinu špenátu a citronovou kůru.
  • Přikryjte pokličkou a duste 15 minut, dokud špenát úplně nezvadne.
  • Poté ho nechte asi 5 minut vychladnout.
  • Polévku nalijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající špenát (polévka si tak zachová zářivě zelenou a svěží chuť) a zpracujte, dokud nebude hedvábně hladká.
  • Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vývaru navíc.
  • Polévku nalijte do misek a vmíchejte zakysanou smetanu.
Miska plná zelené polévky z čerstvého špenátu s krutony a zakysanou smetanou.
Zdroj: delish.com

Cuketová polévka se smetanou

Chutná polévka pouze z několika málo ingrediencí.

Co budeme potřebovat

  • ½ cibule (nasekané nadrobno)
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 cukety
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • parmezán
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Postup

  1. Na řepkovém oleji orestujeme cibuli a česnek.
  2. Přidáme nakrájenou cuketu a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme přibližně 10 minut.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Osolíme. Opepříme.
  6. Nalijeme do misek a podáváme ozdobené zakysanou smetanou a parmezánem.
Miska plná jemné polévky z cukety zalitá olivovým olejem s krutony.
Zdroj: saltandlavender.com

Pórková smetanová polévka

Svěží polévka inspirovaná Francií.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce másla
  • 2 pórky
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 střední brambory nakrájené na kostičky
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 bobkový list
  • čerstvý tymián
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Na másle orestujeme česnek, brambory a pórek.
  2. Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list.
  3. Vaříme do změknutí.
  4. Odebereme bobkový list.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Vmícháme smetanu.
  8. Podáváme posypané čerstvou pažitkou a tymiánem.
Polévka z čerstvého pórku a brambor posypaná slaninou.
Zdroj: houseofnasheats.com

Žampionová polévka se smetanou

Když nevíte, co s letošní úrodou uvařte si jedinečný recept na smetanovou polévku z hub.

Co budeme potřebovat

  • 300 g hub
  • ½  cibule (nasekaná najemno)
  • 1 celerová nať
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • 1 hrst pažitky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, celerovou nať a houby.
  2. Zalijeme vývarem a vaříme přibližně 15 minut.
  3. Rozmixujeme dohladka.
  4. Osolíme. Opepříme.
  5. Vmícháme smetanu.
  6. Podáváme posypané čerstvou pažitkou.

Vydatná polévka se smetanou je ideálním předkrmem před pokrmy s lehkou rybou nebo lehkými recepty na křehké kuřecí maso.

Krásně zdobený talířek, plný krémové, lahodné houbové polévky.
Zdroj: ricardocuisine.com

Smetanová polévka z mrkve

Sladká chuť mrkve s trochou pikantního zázvoru.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nasekaná nadrobno
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 3 hrnky nakrájené mrkve
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžíce čerstvého nakrájeného zázvoru
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • špetka třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Na olivovém oleji orestujeme cibuli.
  2. Přidáme česnek, zázvor a mrkev.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Vaříme přibližně 15 minut.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  7. Vmícháme smetanu.
  8. Podáváme.

Vhodnou přílohou je křupavé čerstvé pečivo. To si můžete připravit opět doma podle našich receptů.

Sytě oranžové polévka z čerstvé sladké mrkve a smetanou.
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Proč jíst zeleninové polévky?

Pomáhá při hubnutí
Díky nízkému obsahu tuků a kalorií nejenže zaženou náhlé návaly hladu, ale také zabrání přejídání.

Podporuje trávení
Množství zdravé vlákniny v zelenině pomáhá optimalizovat pohyb střev, usnadňuje správné vstřebávání živin a zlepšuje trávení.

Bohatý zdroj tekutin
Zeleninové polévky s velkým množstvím vody vyživují tělesné buňky a udržují pokožku svěží.

Velké množství antioxidantů
Tyto bioaktivní složky chrání tělo před oxidačním poškozením volnými radikály, a tak zabraňují tělu před různými známkami stárnutí, jako jsou vrásky, jemné linky, skvrny, tmavé kruhy, skvrny atd.

Posiluje kosti
Přítomnost vitaminu D a vápníku v zelenině zabraňuje osteoporóze u dospělých a pomáhá při vývoji a růstu kostí u dětí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X