Tisk článku

Smetanové polévky

Do polévek lze přidávat dlouhou řadu ingrediencí a tím polévky připravené z obvyklých základů různě měnit. Jednou z oblíbených ingrediencí je i smetana. Každá polévka se smetanou se pak vyznačuje velmi jemnou a velmi příjemnou chutí. Přidáním tučnější smetany se částečně zvýší i sytivost polévky a dodá trochu vápníku a jiných zdraví prospěšných látek. Polévka s trochou smetany se nevylučuje ani u většiny diet, vhodná je i v jídelníčku pro děti a starší osoby.

Smetanové polévky

Smetana do polévky

Smetanu, kterou do polévky přidáváme, dělíme zhruba na tři skupiny. Mezi první patří smetana s tučností 12%, která bývá někdy označována jako smetana k vaření. Do druhé skupiny patří smetana tučnější, prodávaná jako smetana ke šlehání neboli šlehačka. Její tučnost je nejméně 32%. A třetí skupinou je smetanový zákys vyráběný pomocí bakterií mléčného kvašení, kterému se říká zakysaná smetana.

Druhy polévek se smetanou

Smetanu lze přidávat do celé řady polévek a to již v průběhu vaření, na závěr přípravy polévky nebo přidáváme smetanu do talíře při podávání. Výběr jednotlivých druhů smetany do polévky se řídí částečně podle receptu a účelu, především však podle vlastní oblíbené chuti. Většinou nezáleží příliš na základu polévky, protože se smetanou můžeme připravovat polévky z různých surovin.

Masová polévka se smetanou

Na prvním místě jistě bude stát známý boršč z několika druhů masa, pro který je charakteristická kysaná smetana přidávaná až při podávání. Pro další masové polévky se používá sladká smetana. Výbornou chuť dodá sladká smetana nebo šlehačka drůbežím a rybím polévkám. Podobnou službu udělá smetana sladká nebo zakysaná i polévkám z jiných druhů masa a to i v případě, že bylo použito některé ostřejší koření.

Bramborová polévka se smetanou

Polévky z brambor, do nichž byla použita smetana, mají v naší kuchyni základ již ve staročeské lidové kuchyni, protože kdysi tyto suroviny patřily k nejdostupnějším. Proto také tyto polévky ještě stále patří mezi oblíbené polévky a jejich příprava má nekonečnou řadu variant. Přitom se většinou připravují velmi jednoduše z povařených nakrájených brambor, trochy mouky na zahuštění a větší či menší dávky smetany. Doplňují se často vejci a dochucují koprem, křenem, cibulí, kysaným zelím nebo jinou zeleninou. Někdy se používá i další koření, ale nejobvyklejší konečná úprava je na sladkokyselou chuť.

Zeleninová polévka se smetanou

Smetana se hodí i téměř do všech zeleninových polévek. Zvlášť dobré a jemné jsou polévky z mrkve, pórku, cibule, ale i řady dalších druhů zeleniny. Zeleninovou polévku se smetanou lze úspěšně využívat v dětské výživě, protože smetanou dodáme vápník, jemně stravitelný mléčný tuk a příjemnou chutí odstraníme případnou nechuť dětí k zelenině. Zelenina v polévce může být nakrájená nebo nastrouhaná, ale vynikající jsou smetanové zeleninové polévky krémové, kdy uvařenou zeleninu rozmixujeme na hladký krém.

Luštěninová polévka se smetanou

Smetanu můžeme přidávat do každé luštěninové polévky, ať už je vařena z hrachu, fazolí, čočky nebo různě upravené sóji. Je všeobecně známo, že z minerálních látek luštěninám chybí vápník a právě přídavkem smetany jej vhodně doplníme.

Houbová polévka se smetanou

Je to především oblíbená kulajda, ať už je připravována na různé krajové nebo v rodině vyzkoušené a požadované způsoby. Další polévky se jí víceméně podobají, i když se může lišit druh použitých hub a další ingredience přidávané do polévky, včetně koření. Sladká nebo zakysaná smetana vždy houbovou polévku obohatí a zlepší její chuť.

Jiná polévka se smetanou

Kromě výše uvedených známých druhů polévek je smetana velmi vhodná k využití i u polévek, kde základem je například chléb nebo bílé pečivo a u polévek s vejci. Stejně tak lze přidávat smetanu do polévek s ovesnými vločkami, rýží, těstovinami nebo s různě připravenou zavářkou. Smetana nemusí chybět ani u polévek vyznačujících se především kořením, jako jsou různé polévky s paprikou, kari kořením, zázvorem nebo s některou z kořenících směsí. Častou, dá se říci nezbytnou přísadou je smetana u studených polévek.
 





Příspěvky ke článku: Smetanové polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky