Tisk

Sójový olej

Sójový olej se vyrábí lisováním ze semen sóji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a současně je i cenným zdrojem lecitinu. Obsahuje i bílkoviny podporující regeneraci tkání a posilující imunitní systém. Kromě vitamínu B, E a K obsahuje cenný draslík posilující srdce. Kvalitnější je olej lisovaný za studena, protože si lépe uchovává všechny cenné látky důležité pro výživu. Sójový olej není příliš vhodný pro tepelnou úpravu, zvláště ne ke smažení. Proto by se měl používat spíše za syrova, například do salátů. Vhodný je i k dušení. Nemá žádnou výraznou chuť, takže nenarušuje chuť a vůni ostatních ingrediencí. 


Další pojmy slovníku:

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Cikorka

    Je pražený drcený kořen čekanky, a kdysi byla používána jako náhražka kávy. Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná...



Nové příspěvky