Tisk

Sójový olej

Sójový olej se vyrábí lisováním ze semen sóji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a současně je i cenným zdrojem lecitinu. Obsahuje i bílkoviny podporující regeneraci tkání a posilující imunitní systém. Kromě vitamínu B, E a K obsahuje cenný draslík posilující srdce. Kvalitnější je olej lisovaný za studena, protože si lépe uchovává všechny cenné látky důležité pro výživu. Sójový olej není příliš vhodný pro tepelnou úpravu, zvláště ne ke smažení. Proto by se měl používat spíše za syrova, například do salátů. Vhodný je i k dušení. Nemá žádnou výraznou chuť, takže nenarušuje chuť a vůni ostatních ingrediencí. 


Další pojmy slovníku:

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Nálev z bylin

    Nálev z bylin se v domácnosti používá k přípravě léčivých čajů z naťových bylin, listů nebo květů. Používané byliny se v tomto případě nevaří, ale...

  • Ošlejch

    Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající...

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...



Nové příspěvky