Tisk článku

Specialita z Hané

Specialita z Hané bývá bílá, nažloutlá až téměř žlutá, kulatého nebo tyčinkového tvaru. Má poměrně dost slanou chuť a výraznou vůni. Někdo ji miluje, někdo ne. Ano, jsou to olomoucké tvarůžky, kterým se dříve říkalo syrečky a které svůj název dostaly podle olomouckých trhů, kde se prodávaly. Jedná se o druh měkkého sýra, vyráběného pouze z tvarohu a soli a s postupným zráním. Proto jsou nejlepší tvarůžky přiměřeně uleželé.

Specialita z Hané

Olomoucké tvarůžky v kuchyni

Olomoucké tvarůžky se podávají jako stolní sýr s minimální kuchyňskou úpravou, připravují se z nich různé pomazánky a mohou se nakládat do smetanového nebo pivního láku. Takto se využívají ve studené kuchyni. Připravují se z nich však i teplá jídla a to buď ze samotných tvarůžků nebo se jimi doplňují či plní masa různých druhů, nejčastěji však vepřového masa. Je možné je využít i při přípravě různých zeleninových a bramborových jídel. Olomoucké tvarůžky mají na rozdíl od ostatních sýrů jen velmi malý obsah tuku, proto jsou vhodné pro redukční diety.

Olomoucké tvarůžky bez úpravy

Olomoucké tvarůžky můžeme podávat jen položené, případně nakrájené na chlebu s máslem, nebo je nakrájet a doplnit cibulí, rajčaty nebo sterilovanými okurkami. Jejich chuť je tak výrazná, že každá zelenina činí jen vitamínový doplněk. Jakkoliv upravené tvarůžky při studeném podávání servírujeme většinou s tmavým chlebem.

Olomoucké tvarůžky v pomazánce

Z olomouckých tvarůžků se připravují velmi pikantní pomazánky. Základ pomazánky může tvořit máslo, rostlinný tuk nebo tvaroh. Do základu pak tvarůžky nadrobno nasekáme nebo je i se základem rozmixujeme. Tvarůžky lze také rozpustit v troše mléka a pak zpracovat do pomazánky. Potřebu pomazánku zředit řešíme trochou mléka, ale právě pro tvarůžky je vynikající pivo. Pomazánku dále kořeníme pepřem, mletou sladkou paprikou, kmínem nebo některou z kořenících směsí. K tomu lze přidat i kečup nebo hořčici, Tvarůžkové pomazánky podáváme s tmavým chlebem.

Olomoucké tvarůžky jako hlavní chod

Samotné tvarůžky, ať už kulaté nebo tyčinky, můžeme smažit samotné nebo je ještě před obalováním spojovat paštikou, plátky uzeniny nebo uzeného masa. Pak je obalujeme buď v trojobalu, což znamená v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance nebo v těstíčku. Těstíčko v případě tvarůžků není nutné příliš solit a kořenit. Obalené tvarůžky prudce osmažíme v horkém tuku a ihned podáváme. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Kromě smažení lze olomoucké tvarůžky doplněné zeleninou nebo vejci i zapékat. K nim pak jako přílohu podáváme chléb nebo brambory.

Olomoucké tvarůžky s masem
 

Olomoucké tvarůžky při použití s masem dodají jídlu nezaměnitelnou chuť i vůni. Používají se především jako samostatná nádivka nebo jako její součást do různých závitků nebo rolád. Takto upravené maso se pak buď peče, smaží nebo rychlé opéká, pro dušení není tato úprava vhodná. Chceme-li přidat tvarůžky k masovému pokrmu bez plnění, tak je k němu přidáváme až těsně před dokončením nakrájené na kostičky. Takto můžeme postupovat u pečeného a dušeného masa, u minutek a u zapékaných masových jídel. Ostatní suroviny mírněji solíme, protože tvarůžky jsou samy o sobě dost slané. Tvarůžky je možné také zapracovávat do mletého masa jako jednu z přísad. Po zpracování pak toto mleté maso pečeme jako sekanou ve tvaru šišky nebo plátu. I k masovým jídlům s tvarůžky podáváme různě upravené brambory a čerstvou zeleninu jako oblohu nebo salát.

Olomoucké tvarůžky se zeleninou

Se zeleninou kombinujeme tvarůžky při plnění nebo zapékání. Můžeme je přidávat do nádivky při plnění paprik, rajčat, zelných nebo kapustových listů. Nádivka může být složena ze samotných tvarůžků nebo doplněná cibulí, česnekem a uzeninou. Pro zapékání se tvarůžky hodí k většině druhů zeleniny včetně brambor. Přitom je vhodné dodržovat postup, že pokud je zapékaný pokrm složený z několika vrstev, pak můžeme tvarůžky přidávat už před zapékáním, protože horní vrstvu tvoří většinou zelenina nebo brambory. Jestliže jde jen o jednu vrstvu a navíc je nutné zapékání delší než 15 minut, pak nasekané tvarůžky přidáváme až chvíli před dokončením. K zapékané zelenině můžeme podávat brambory, bramborovou kaši nebo chléb. K zapékaným bramborám přidáváme čerstvou zeleninu.
 





Příspěvky ke článku: Specialita z Hané

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...