Tisk

Špenát

Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství vitamínu C, E, B a K a také značný obsah minerálních látek, zvláště pak vápníku, jódu a železa. Obsahuje však i kyselinu šťavelovou, která váže vápník a tím o něj ochuzuje lidský organismus. Její obsah také nevyhovuje osobám s chorobami ledvin. V přiměřeném množství by však špenát měl být součástí jídelníčku. Připravuje se nejčastěji dušený jako zeleninová příloha, vaří se z něj polévky, pečou nákypy a může posloužit i jako náplň do slaných koláčů včetně pizzy. Při kuchyňské úpravě se doplňuje mlékem, smetanou nebo vejci, které nahrazují případný úbytek vápníku. Kromě vlastního pěstování lze špenát koupit čerstvý jako listový špenát, který se upravuje spařením nebo jako mražený špenátový protlak. 


Další pojmy slovníku:

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

Recepty s "Špenát":

  • špenát se slaninkou

    Cibuli si napřed nakrájíme na malé kostičky a osmahnem na oleji do růžova. Pak si tam přidáme slaninku na kostičky nebo proužky, jak chcete a...

  • Špenátové karbanátky

    Špenát podusíme na troše tuku, přitom z něj vydusíme vodu. Pak jej smícháme se strouhanými vařenými brambory, strouhankou, vejci, moukou, jemně...

  • Ravioly s lososem

    Ze surovin na těsto a 2 lžic vody vypracujeme těsto a necháme 20 minut odpočinout. Na náplň oloupeme cibuli, posekáme najemno a zpěníme na másle....

  • Špenátové lívance

    Do rozmraženého špenátu zamícháme žloutky, sůl, pepř, smetanu, prášek do pečiva a zahustíme moukou na potřebnou hustotu těsta jako na lívance....

  • Špagety Špinetse

    Do osolené vařící vody dáme vařit špagety do změknutí.Hotové špegety scedíme a propláchneme vodou aby se nelepili. Mezitím si na pánev dáme olej na...



Nové příspěvky