Tisk

Špenát

Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství vitamínu C, E, B a K a také značný obsah minerálních látek, zvláště pak vápníku, jódu a železa. Obsahuje však i kyselinu šťavelovou, která váže vápník a tím o něj ochuzuje lidský organismus. Její obsah také nevyhovuje osobám s chorobami ledvin. V přiměřeném množství by však špenát měl být součástí jídelníčku. Připravuje se nejčastěji dušený jako zeleninová příloha, vaří se z něj polévky, pečou nákypy a může posloužit i jako náplň do slaných koláčů včetně pizzy. Při kuchyňské úpravě se doplňuje mlékem, smetanou nebo vejci, které nahrazují případný úbytek vápníku. Kromě vlastního pěstování lze špenát koupit čerstvý jako listový špenát, který se upravuje spařením nebo jako mražený špenátový protlak. 


Další pojmy slovníku:

  • Skořice čínská (kasiová)

    Čínská skořice kassia, jedno z nejstarších koření světa, je sušená kůra skořicovníku kassiového, stromu z čeledi vavřínovitých, který roste v...

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

Recepty s "Špenát":

  • Velikonoční špenátová nádivka

    Špenát spaříme a posekáme, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek posekáme, sýr nastrouháme, šunku pokrájíme na kostičky. Na oleji...

  • rolky plněné sýrem a špenátem

    Plátky mírně naklepeme a mezitím si špenát osmahneme na cibulce a přidáme česnek, sůl, pepř a necháme trošku vychadnout. Nivu si nakrájíme na...

  • Bramborový nákyp se špenátem

    Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a pokapeme trochou mléka. Na oleji osmahneme najemno posekanou cibuli a česnek, přidáme pokrájený...

  • Palačinky se špenátem

    Do osolené mouky vlijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a umícháme hladké těsto. Vmícháme do něj vlahé rozehřáté máslo a muškátový květ....

  • Těstoviny se špenátem

    Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme rozetřený česnek, mražený špenát, podlijeme trochou vody a podusíme. Zahustíme záklechtkou...



Nové příspěvky