Tisk

Špenát

Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství vitamínu C, E, B a K a také značný obsah minerálních látek, zvláště pak vápníku, jódu a železa. Obsahuje však i kyselinu šťavelovou, která váže vápník a tím o něj ochuzuje lidský organismus. Její obsah také nevyhovuje osobám s chorobami ledvin. V přiměřeném množství by však špenát měl být součástí jídelníčku. Připravuje se nejčastěji dušený jako zeleninová příloha, vaří se z něj polévky, pečou nákypy a může posloužit i jako náplň do slaných koláčů včetně pizzy. Při kuchyňské úpravě se doplňuje mlékem, smetanou nebo vejci, které nahrazují případný úbytek vápníku. Kromě vlastního pěstování lze špenát koupit čerstvý jako listový špenát, který se upravuje spařením nebo jako mražený špenátový protlak. 


Další pojmy slovníku:

  • Odvar z bylin

    Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra...

  • Pšeničné klíčky

    Klíčky pšeničných obilek, základů nových rostlinek, se obvykle oddělují od zrn zpracovávaných na mouku. Třebaže klíčky představují jen malou část...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

Recepty s "Špenát":

  • Velikonoční špenátová nádivka

    Špenát spaříme a posekáme, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek posekáme, sýr nastrouháme, šunku pokrájíme na kostičky. Na oleji...

  • Krůtí roláda se sýrovou náplní

    Špenátové listy zbavíme řapíků, krátce spaříme a nadrobno posekáme. Krůtí roládu naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme 2 stroužky prolisovaného...

  • Roláda z vepřového masa

    Maso omyjeme a rozkrojíme tak,aby jsme získali plát.Osolíme,opepříme,potřeme 1 lžící hořcice a posypeme majoránkou.Cibuli a česnek nakrájíme...

  • Nudle s masem a špenátem

    Těstoviny (nudle) uvaříme v dostatečném množství vody podle návodu, scedíme a necháme okapat. Než se nudle uvaří, tak slaninu nakrájíme na nudličky...

  • Špenátový nákyp se salámem

    Zmrazený špenát rozkrájíme na menší kousky a necháme rozmrazit. Na horkém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozškvaříme slaninu nakrájenou...



Nové příspěvky