Špenátové rychlovky 5krát jinak

Což takhle dát si špenát? Rychlé, zdravé, lehké a jednoduché špenátové pokrmy si získávají na oblibě právě v tomto období.

Listový či mražený špenát lze v naši kuchyni využít pro přípravu výborné špenátové polévky, hlavního chodu, náplně do rolád či přílohy v podobě dušeného špenátu atd.

Proč je špenát zdravý?

  • Špenát obsahuje vitamíny (A, kyseliny listové, C, E, K), které lidský organismus potřebuje. Především vitamín A přispívá k zachování ostrosti zraku.
  • Vysoký obsah antioxidantů přispívá v prevenci proti rakovině.
  • Je bohatý na draslík, železo, vápník, sodík, hořčík, mangan.
  • Studie prokázaly, že je špenát vhodný při regulaci krevního tlaku díky obsahu draslíku.

1. Krémová špenátová polévka

Špenátová polévka z mraženého špenátu skvěle doplní váš všední i sváteční oběd. Vyzkoušejte náš recept na špenátovou polévku z mraženého špenátu. 

INGREDIENCE

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 střední cibule
  • 1 řapík celeru
  • 1 střední brambor
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky mléka
  • 1 balení mražený špenát
  • špetka pepře

POSTUP

  1. Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej.
  2. Přidáme nakrájenou cibuli, celer, brambor a za stálého míchání opékáme 5 minut. Na závěr přidáme česnek a krátce osmažíme.
  3. Přidáme kuřecí vývar a mléko. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 10 minut.
  4. Mražený špenát připravíme dle návodu.
  5. Do polévky přidáme polovinu špenátu, přikryjeme a zvolna vaříme dalších 10 minut.
  6. Pomalu schladíme a rozmixujeme.
  7. Přidáme zbývající špenát nakrájený na drobno a promícháme dokud nebude polévka hladká.
Recept na krémovou špenátovou polévku
Krémová špenátová polévka, zdroj: pxhere.com

Tip: Díky využití brambor v receptu dosáhneme zdravého zahuštění polévky bez nutnosti použití mouky.

2. Dušený listový špenát se smetanou

Vitamínová bomba v podobě listového špenátu jakožto lehká příloha k vařenému vejci a bramborám.

Vyzkoušejte nejlepší recept na dušený listový špenát se smetanou.

INGREDIENCE

  • 1/2 kg předem propraného špenátu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla

POSTUP

  1. Propláchnutý špenát nakrájíme na drobno a vložíme do předehřáté pánve, zalijeme 1 lžící vody.
  2. Přikryjeme pokličkou a dusíme na silném plameni, dokud listy nezvadnou.
  3. Zalijeme smetanou a necháme dojít.
  4. Přidáme sůl, pepř a přelijeme rozpuštěným máslem.
Hotový skvělý recept na dušený špenát
Dušený špenát, zdroj: pxhere.com

Tip: Pro zvýraznění chuti můžeme přidat česnek utřený se solí.

3. Špenátové palačinky s ricottou, rajčátky a bazalkou

Tímto receptem zabodujete u svých nejbližších. Tento špenátový pokrm zaujme především svými chuťovými, ale i vizuálními vjemy.

Vyzkoušejte s námi recept na lehkou a zdravou večeři v podobě špenátových palačinek s ricottou, rajčátky a bazalkou.

INGREDIENCE – palačinky

  • 1 šálek baby špenátových listů
  • 1,5 šálku mléka
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje (plus máslo či olej na pánev)
  • 1 polévková lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • 1 šálek špaldové mouky

INGREDIENCE – náplň

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3-4 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 šálky čerstvého sýru ricotta
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmesánu
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

POSTUP

  1. Špenát, mléko, vejce, máslo a bazalku rozmixujeme. Přidáme mouku a lžičku soli, promícháme. Necháme 20 minut odpočinout.
  2. Těsto dobře promícháme a na rozpáleném oleji postupně opékáme palačinky.
  3. V malé pánvi rozehřejeme olej, přidáme rajčata a česnek, ochutíme solí, pepřem a necháme zpěnit 5-6 minut dokud česnek nezačne vonět a rajčata nezměknou.
  4. Promícháme ricottu, parmasán a bazalku.
  5. Servírování palačinek: ricottu natřeme na polovinu palačinky, ozdobíme připravenými rajčaty a překryjeme zbývající částí palačinky. Na rozpálené pánvi krátce ohřejeme palačinky z obou stran a ihned podáváme.
Recept na palačinky se špenátem, ricottou, rajčaty a bazalkou
Špenátové palačinky s ricottou, rajčaty a bazalkou

Tip: Špaldová mouka je bohatá na obsah bílkovin a vlákniny, je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém. Palačinky budou nadýchanější, přidáteli 0,5 dcl piva přímo do palačinkového těsta.

4. Špenátové lasagne s houbami a ricottou

Špenát se výborně hodí také k těstovinám. V kombinaci se sýrem, houbami a rajčatovým pyré tvoří výborný základ špenátových lasagní.

Vyzkoušejte vegetariánský recept na lasagne se špenátem, čerstvými houbami a ricottou. 

INGREDIENCE

  • 20 plátků těstovin lasagne
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájených žampiónů
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3 šálky sýru ricotta
  • 2/3 šálku strouhaného tvrdého sýru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 vejce
  • 3 šálky mozzarelly
  • 3 šálky rajčatového pyré
  • 1 šálek nastrouhaného Parmezánu

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Do osolené vařící vody vložíme lasagne a vaříme 8-10 minut, dokud nejsou al dente, scedíme.
  3. Na pánvi osmažíme na olivovém oleji žampióny, cibuli a česnek. Do osolené vařící vody vložíme špenát a vaříme 5 minut. Následně scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a špenát nakrájíme. Necháme vychladnout.
  4. V míse smícháme ricottu, nastrouhaný tvrdý sýr, špenát, sůl, oregáno, bazalku, pepř a vejce. Přidáme vychladlou směs hub. Mixujeme nízkou rychlostí po dobu 1 minuty.
  5. Na dno pekáčku položíme těstovinové lasagne. Přelijeme třetinou připravené směsi. Přesypeme 1 šálkem mozzarelly a 1/3 šálku parmezánu. Na sýrovou vrstvu naneseme 1 šálek rajčatové směsi. Takto vrstvíme ještě 2krát.
  6. Pekáček překryjeme hliníkovou fólií a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě.
Hotový recept na excelentní špenátové lasagne, s houbami a ricottou
Špenátové lasagne s houbami a ricottou

Tip: Místo čerstvého špenátu lze použít mražený špenát. Nechte jej povolit a poduste na pánvi, vychladlý pak použijte v receptu stejně jako čerstvý.

5. Kuřecí roláda se špenátem

Nejlepší kombinace na nedělní oběd? Bílkoviny, vitamíny a vláknina!

Vyzkoušejte náš recept kuřecí roláda se špenátem a sýrem feta.

INGREDIENCE

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nakrájená
  • 2 stroužky česneku (na drobno nakrájený)
  • 1/2 kg špenátu
  • 1/2 šálku piniových oříšků (pražených)
  • 1 šálek sýru feta (rozdrobený)
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka červené papriky
  • 4 kuřecí prsa (vykoštěná, bez kůže)
  • petrželka a plátek citrónu na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřjeme troubu na 180°C.
  2. Náplň: na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na drobno nakrájenou šalotku, česnek a restujeme na mírném plameni 3 min. Postupně přidáváme špenát. Ochutíme solí a pepřem.
  3. Špenát vložíme do mísy spolu s piniovými oříšky, rozdrobeným sýrem feta, citrónovou kůrou, sůl a čerstvě pomletý pepř. Vše důkladně promícháme.
  4. Roláda: kuřecí prsa překrojíme tak, aby nám vznikly tenčí pláty masa, ochutíme solí a čerstvě pomletým pepřem. Náplň si rozdělíme a poklademe jí všechny vzniklé pláty kuřecího masa. Vytvoříme roládu, kterou pojistíme kuchyňským provázkem a převážeme. Takto postupujeme s dalšími plátky masa.
  5. Opékáme ze všech stran po dobu 6-8 minut.
  6. Dopékáme 5-10 minut v troubě. Necháme 5 minut odpočinout.
Hotový recept na kuřecí roládu se špenátem a sýrem
Kuřecí roláda se špenátem, zdroj: flickr.com

Tipy: Přesvěčte se, že roláda není přeplněná špenátovo-sýrovou náplní, jinak bude po stranách vytékat. Místo kuřecího masa vyzkoušejte vepřové kotlety.

Vyzkoušejte některý z těchto pěti nejlepších receptů na špenátové pokrmy a jistě nebudete litovat. Chybí vám některá ze surovin? Podívejte se na další naše recepty a vyzkoušejte např. kynutý špenátový koláč nebo losos zapečený se špenátem. Jistě vyberete takový, který vám bude vyhovovat a budete na něj mít dostatek ingrediencí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *