Tisk článku

Špenát na talíři

Ať už někdo má nebo nemá rád špenát, nelze popřít, že se jedná o důležitou listovou zeleninu, která se i v naší kuchyni dá velmi dobře využít jako příloha, jako samostatné jídlo, pro základ na polévku nebo jako nádivku či náplň do masových rolád, závitků nebo slaného pečiva. Zařazením špenátu náš jídelníček nejen zpestříme, ale přidáme do něj i důležité nerostné látky a vitamíny.

Špenát na talíři

Špenát a zdravotní význam

Na rozdíl od všeobecně rozšířeného vědomí o zvýšeném množství železa, tomu tak podle modernějších výzkumů není, ale přesto špenát není zeleninou bez zdravotního významu. U špenátu je snad nejdůležitější jeho obsah karotenoidů, především beta karotenu. Obsahuje i antioxidační látky a tím se zařazuje k potravinám vhodným k prevenci rakoviny. Důležitý je i vyšší obsah draslíku, který prospívá osobám s vyšším krevním tlakem. Pouze pro některé speciální diety navazující na cévní nebo ledvinová onemocnění není špenát vhodný, ale tuto eventualitu musí zvážit lékař.

Špenát a jeho příprava

U špenátu záleží na tom, jaký špenát připravujeme. Z vlastní produkce nebo dnes i už i z obchodů využíváme listový špenát syrový nebo mražený. Ten můžeme nahradit mraženým špenátovým protlakem, který je k dostání vždy a všude.

Špenát jako listová zelenina

Syrový listový špenát musíme nejdříve přebrat a odstranit řapíky (stopky) listů vytrháním. Pak špenát opereme a spaříme ve vroucí vodě. Pak jej buď použijeme jako samostatné lístky nebo ho umeleme či nadrobno posekáme a pak už upravujeme podle receptu. Mražený kupovaný špenát už bývá částečně upraven a jeho další úpravu přizpůsobíme doporučení podle návodu.

Špenát jako protlak

Mražený špenátový protlak snad nikdy nechybí v sortimentu mražené zeleniny potravinářských obchodů. Kromě základního neochuceného protlaku se dnes nabízí i protlaky ochucené nebo doplněné vejci či smetanou a proto si tento protlak vybíráme podle účelu. Využít jej můžeme jakkoliv, jeho úpravu přizpůsobíme receptu a návodu.

Špenát v polévce

Špenátová polévka se velmi dobře připravuje ze špenátového protlaku. Špenát předem nerozmrazujeme, můžeme ho však nechat trochu povolit, aby se dal nakrájet na menší kusy. Ty pak povaříme ve vývaru nebo vodě s kostkou bujónu. Polévku zahustíme buď velmi světlou máslovou jíškou nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě, mléce nebo smetaně. Špenátová polévka by měla být doplněna vždy trochou mléka nebo smetany, můžeme ji doplnit i vejci, která necháme v polévce ztuhnout nebo sekanými vařenými vejci. Při podávání se hodí osmažené kostičky housky.

Špenát jako příloha

Jako přílohu podáváme dušený špenát z protlaku nebo z listů. Mražený špenát nerozmrazujeme, opět ho můžeme nechat jen trochu povolit. Špenát vkládáme na tuk se zpěněnou a najemno nakrájenou cibulí a dusíme ho doměkka tak, aby se vytratila drsná chuť a vydusila voda. Pro zjemnění jej můžeme podlít trochou mléka. Dochucujeme solí, prolisovaným česnekem či trochou koření, vše podle vlastní chuti. Na zahuštění můžeme přidat i vejce, která ve špenátu rozmícháme a necháme zatuhnout, ale není to nutné, zvláště tehdy, pokud budeme špenát s vejci podávat. Starší recepty uvádí dušení špenátu v hustém bešamelu, ale při tomto způsobu do něj zbytečně zapracováváme mouku. Dušený špenát jako příloha se hodí k houskovým, ale především bramborovým knedlíkům, vařeným, šťouchaným, pečeným nebo smaženým bramborám. K tomu pak může být maso, uzenina či sázená vejce.

Špenát jako hlavní chod

I ze špenátu lze připravit hlavní jídlo. Základem je vždy dušený špenát, který využijeme na přípravu různých zapečených nákypů s vejci, masem nebo uzeninou. K těmto zapékaným jídlům se dají přidat i brambory nebo těstoviny. Vynikající je špenátová roláda plněná uzeninou, vejci nebo jinou libovolnou nádivkou a pečená v troubě. Ze špenátu se dá připravit i pikantní omáčka podávaná s těstovinami.

Špenát jako nádivka nebo náplň

Přiměřeně upravený listový špenát i špenátový protlak se dají využít jako součást nebo samostatná náplň do masových rolád nebo závitků a stejně tak dobře na plnění slaného pečiva, slaných závinů nebo drobných slaných tvarů. Tyto nádivky můžeme doplnit vhodnou uzeninou, vejci, další zeleninou a důležité je jejich dochucení. Podobně jako tyto náplně připravujeme i pomazánky ze špenátu.
 





Příspěvky ke článku: Špenát na talíři

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky