Tisk článku

Štědrovečerní menu

Štědrovečerní menu má u nás dlouholetou tradici, která se v jednotlivých rodinách příliš neliší druhem jídel, ale rozdíl bývá spíše v jejich zpracování. Rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr bývají někde také doplněny přetrvávajícími jídly z dřívějších časů nebo naopak doplněny modernější úpravou.

Štědrovečerní menu

Štědrovečerní menu dříve

Co se dříve jedlo při štědrovečerní večeři? I dnešní žijící pamětníci znají složení této večeře jenom z knih nebo z historických článků. Přesto se však v některých krajích a tím i rodinách zachovala původní a tradiční jídla. Jedním z nich je staročeský nebo černý kuba, což je zapékaný pokrm připravený ze sušených hub a krup nebo krupek. Protože kroupy se kromě zabíjačky téměř vytratily z našeho jídelníčku a tím i ze sortimentu obchodů, tak se kuba leckde připravuje jako hubník nebo houbovník a to s plátky housek nebo brambory místo krup. Dalším známým a zřejmě i docela zdravým pokrmem byla muzika z rozvařeného sušeného ovoce, především jablek, švestek a hrušek, pučálka z naklíčeného hrachu a jahelník. Na kubu, muziku, pučálku i jahelník najdete recepty v našich A-Z receptech. Dost dlouho se jako moučník podával jablečný závin neboli štrůdl. Dnes se tradice většinou udržela ve stravování během dne, kdy se v některých rodinách vaří jen polévka a to zelná nebo hrachová, někde se jí pouze vánočka s bílou kávou. Jde však o tradice spíše rodinné.

Štědrovečerní menu dnes

K štědrovečerní večeři jednoznačně patří rybí polévka, smažený řízek z kapra, bramborový salát, pro větší jedlíky ještě navíc další chod, moučník a nápoje.

Rybí polévka

Rybí polévka se vaří z kapřích hlav, jiker nebo mlíčí a případných odřezků a vnitřností. Pro lepší chuť vývaru se do ní přidává kořenová zelenina. Konečná úprava rybí polévky může být jen masový vývar se zeleninou nebo může být zavařena krupicí osmaženou na másle. Jako krémovou polévku ji zahušťujeme světlou máslovou jíškou a zeleninu z větší části rozmixujeme. Milovníci knedlíčků mohou připravit knedlíčky z obraného rybího masa, ke kterému případně přidají trochu jater. Krémovou i jinou polévku doplňujeme na másle osmaženými kostičkami housky.

Smažený kapří řízek

Očištěného kapra nakrájíme na řízky, pokapeme je citronem, osolíme a necháme odležet, maso tak zkřehne. Rybí maso se údajně nedá přesolit, ale všeho moc škodí. Před obalováním řízky osušíme utěrkou, aby obalovací krustička při smažení neodpadávala. Obalujeme klasicky v trojobalu, který tvoří hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka a to těsně před smažením, aby strouhanka nenavlhla.Obalené řízky usmažíme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova a podáváme je čerstvě usmažené.

Bramborový salát

Bramborový salát je nejlepší připravit den předem a nechat proležet. Jednotlivé chutě z přidaných okurek, cibule a další zeleniny a z přidaných dalších příchutí tak mají čas proniknout do jinak fádní chutě brambor. Ráno pak salát ochutnáme a případně dosolíme a dokyselíme, či jinak dochutíme. Salát se podává studený, i když existují recepty na teplý salát a je možné, že v některých rodinách je oblíbenější než studený.

Další chod

Tam, kde se večeře podává dříve nebo pro větší jedlíky se podává ještě další chod. Velmi často jsou to oblíbené osmažené nebo opečené vinné bílé klobásy. Jejich výhodou je to, že se k nim jako příloha dá podat bramborový salát. Ale může to být i jiná úprava kapra nebo další ryby, kterou pak podáváme s vhodnou přílohou nebo jenom pečivem.

Moučník

Místo moučníku může sloužit napečené domácí cukroví. Jinak dříve tradiční štrůdl je dnes spíše nahrazen jemnými moučníky z piškotového těsta a s lehkým tvarohovým krémem doplněné ovocem a šlehačkou nebo ovocnými poháry se šlehačkou. Nebo místo moučníku bude na stole jen mísa s krásně naleštěnými jablíčky, doplněná dalším ovocem a oříšky.

Nápoje

K moučníku patří i dobrá káva, při slavnostní chvíli si můžeme vyzkoušet některý z receptů. Dále se pijí nealkoholické nápoje mezi něž patří minerálky, džusy a ovocné šťávy. Z alkoholických pak pivo,víno a z likérů především vaječný koňak. Destiláty si necháme až na silvestrovskou oslavu.
 





Příspěvky ke článku: Štědrovečerní menu

Vložit nový příspěvek
Vánoční menu kapřík a salátek Autor: Františka, vloženo 18.12.2009
OdpovědětU nás se to dodržuje klasicky kapřík a salátek jen do salátku dáváme místo majolky celé na půl jogurt bílý a majolku a je ot lehčí a chutnější


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...