Skvělé recepty na štědrovečerní menu

Dnes má o štědrovečerním menu každý jasno. Polévka, ryba a bramborový salát. Někteří polévku dokonce místo večera servírují k obědu, nebo úplně vynechají. Co se ryby týče – často se ctí tradice kapra, ale i ten často ustupuje například modernějšímu lososovi.

Víte, co si dopřávali na Štědrý den vaši dědové a babičky? Znáte?

  • staročeský kuba – pokrm ze sušených hub a krup
  • muzika – pokrm z rozvařeného ovoce
  • pučálka – pokrm z naklíčeného hrachu
  • jahelník

Kapr se rozšířil na štědrovečerní tabuli až v 19. století, kdy se v našich vodách přemnožil. Do té doby byl považován za privilegované jídlo bohatých.

Opusťme však staré časy, nevrátí se. Připravte s námi následující recepty a čeká vás Štědrý večer s tím pravým duchem Vánoc.

 1. Štědrovečerní menu – rybí polévka

Poctivá polévka, co zahřeje a připraví žaludek na druhý chod.

INGREDIENCE

  • rybí hlava
  • mlíčí a jikry
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1/4 pórku
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl
  • podravka
  • petrželka

POSTUP

  1. Rybí hlavu vaříme ve vodě doměkka.
  2. Obereme maso a vložíme ho zpět do polévky.
  3. Přidáme mlíčí a jikry.
  4. Osolíme a promícháme.
  5. Vaříme přibližně 15 minut.
  6. Z másla a mouky vytvoříme jíšku.
  7. Přidáme do polévky a vaříme.
  8. Dochutíme podravkou a osolíme dle potřeby.
  9. Posypeme petrželkou.
  10. Podáváme.

Recept na nejlepší rybí polévku ze štědrovečerního menu

2. Štědrovečerní menu – smažený kapří řízek

Byly by to bez kapra vůbec Vánoce?

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 4 filety z kapra
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 3 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Filety naložíme alespoň na 2 hodiny do mléka.
  2. Připravíme si tři talíře.
  3. Do prvního vsypeme hladkou mouku.
  4. V druhém si rozšleháme vejce.
  5. Do třetího vysypeme strouhanku.
  6. Filety vyndáme z mléka, pokapeme citronem a osolíme z obou stran.
  7. Rybu nejprve obalíme v mouce.
  8. Poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
  9. Rozpálíme si pánev s olejem.
  10. Smažíme dozlatova z obou stran.

Hotový recept na kapří řízek ze štědrovečerního menu

3. Štědrovečerní menu – bramborový salát

Všichni se na něj po celý rok těší a málokdy chutná tak dobře, jako právě na Vánoce.

INGREDIENCE

  • 1 kg vařených brambor
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 konzerva hrášku
  • 5 sterilovaných okurek
  • 2 kyselejší jablka
  • 4 uvařené vejce
  • 1/2 majonézy
  • lák z okurek
  • 3 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brambory, zeleninu, jablka a vejce nakrájíme na kostičky.
  2. Dáme do větší mísy.
  3. Přidáme majonézu a hořčici.
  4. Dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek.
  5. Necháme uležet do druhého dne v lednici.
  6. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší bramborový salát ze štědrovečerního menu

Tip: podívejte se, jaké tradice jsou spjaty s vánočním obdobím.

 

Představili jsme vám jednoduché recepty na kompletní štědrovečerní menu.

Pokud stále nemáte dost, jako další chod podávejte vinnou klobásu.

Jako sladkou tečku si upečte štrúdl, zobněte cukroví nebo pokrájejte ovoce.

Nezapomeňte si k večeři zvolit dobré víno.

Vyzkoušejte i další úpravy kapra.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *