Tisk článku

Šťouchané brambory

Jistě jste sis všimli, že poslední dobou se jako doporučovaná příloha často objevují šťouchané brambory. Možná ještě častěji než bramborová kaše nebo obyčejné vařené brambory. Šťouchané brambory totiž svou úpravou i chutí představují střední cestu. Není k nim zapotřebí mléka, ale dají se k nim přidávat další ingredience, které doplní někdy fádní chuť brambor.

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory jako příloha

Šťouchané brambory můžeme podávat ke všem masovým jídlům pečeným, opékaným i smaženým. Výborně se hodí i k masovým jídlům dušeným s přírodní šťávou, bez zahuštěné omáčky. Stejně tak se hodí i jídlům bezmasým, připraveným ze zeleniny, sýrů nebo hub. Šťouchané brambory se kdysi podávaly i k jednoduchým vodovým polévkám, například česnečce nebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou sloužily jako samostatný hlavní chod. Je jen na nás, jak je dnes využijeme a k čemu je budeme podávat. Aby porce působily úhledně, tak hotové brambory napěchujeme do vodou vypláchnutého tvořítka nebo naběračky a vyklopíme na talíř. Vařit je můžeme ve slupce nebo již oloupané.

Šťouchané brambory vařené ve slupce

Šťouchané brambory můžeme vařit i ve slupce, ale před vařením je důkladně omyjeme. Běžným způsobem je uvaříme ve vodě doměkka, slijeme a oloupeme. Můžeme takto zpracovat i brambory uvařené předem nebo brambory zbylé. Nevýhodou je to, že pak musíme brambory prohřát a to se nejlépe podaří na rozpuštěném tuku, kterým může být máslo či olej, ale nejchutnější jsou na sádle nebo rozpuštěné slanině. V tuku je rozmačkáme běžným šťouchadlem neboli mačkadlem na brambory, větší brambory můžeme předem trochu pokrájet na menší kusy. Nemáme-li toto babiččino kuchyňské náčiní, tak menší dávka brambor se dá rozmačkat i vidličkou. Účelem není vytvoření hladké hmoty, ale skutečně jen rozmačkání brambor, ve kterých pak zůstávají i menší kousky. Brambory přitom můžeme dochutit podle vlastní chuti nebo podle toho pokrmu k němuž budou sloužit jako příloha. Upravují se především s cibulí, kterou můžeme předem osmažit na tuku, další na řadě je česnek. Místo cibule se dá využít i pórek a samozřejmě pažitka nebo petrželka, kterými nemusíme šetřit. Pokud chceme použít jinou zeleninu, musíme ji předem tepelně upravit. Z koření se kromě soli používá především kmín, kterým brambory dochutíme i navoníme, použít můžeme i majoránku, oregano a další bylinky.

Šťouchané brambory z vařených oloupaných brambor

Nejčastěji a nejrychleji se šťouchané brambory připravují z brambor, které uvaříme již oloupané a nakrájené na menší kousky. Po uvaření slijeme vodu a brambory rozšťoucháme neboli rozmačkáme a přitom je dochucujeme dalšími přísadami, kořením a bylinkami. Můžeme je vařit jen v osolené vodě s kmínem, popřípadě ve vodě dochucené masovým nebo zeleninovým bujónem. Takto vařené brambory však nabízejí i možnosti dochucení nebo barevného zpestření tím, že s nimi společně uvaříme některou zeleninu, bylinky nebo koření. Dalšími ingrediencemi dochucujeme šťouchané brambory po uvaření. Mezi tyto další přísady patří například :

  • cibule: Oloupanou cibuli vaříme společně s brambory a společně s nimi ji také rozšťoucháme. Pokud máme raději cibuli osmaženou, tak ji orestujeme dozlatova na tuku a vmícháme do brambor až při dokončování.
  • lahůdková cibulka: Drobné lahůdkové cibulky přidáváme do hotových brambor jemně pokrájené a to i s natí.
  • pórek: Místo cibule můžeme s brambory povařit i jemně nakrájený pórek.
  • česnek: Česnek vaříme buď společně s brambory nebo jej do brambor přidáme prolisovaný až při konečné úpravě, tak bude jeho chuť ještě výraznější.
  • pažitka, petrželka: Obě tyto bylinky se do šťouchaných brambor velmi hodí, ale nesmíme šetřit na jejich množství.
  • kořenová zelenina: Především mrkev nebo celer můžeme vařit společně s brambory a společně s nimi rozmačkat. Obě zeleniny dodají chuť, mrkev navíc i barvu.
  • špenát: Pro mimořádně odlišnou barvu můžeme společně s brambory vařit i listový špenát a společně pak rozmačkat.
  • zelí: Kysané nebo sterilované zelí překrájené na menší kousky přidáváme až do uvařených brambor. Pokud by se nám zdálo příliš tvrdé, tak je můžeme předem trochu podusit a dochutit.
  • jablka: Do šťouchaných brambor se hodí i jablka a to spíše kyselejší chuti, která na nudličky nastrouhaná vmícháme do brambor při dokončení.
  • máslo: Máslem brambory zjemníme a současně je i trochu omastíme. Máslo vmícháme až do uvařených a slitých brambor.
  • tuk: Místo másla můžeme použít i sádlo nebo rozškvařenou slaninu.
  • smetana: Sladkou i kysanou smetanou brambory při dokončení zjemňujeme.




Příspěvky ke článku: Šťouchané brambory

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky