Tisk článku

Štrůdl

Štrůdl je název už dlouhodobě zavedený v kuchařském slovníku a označuje známý sladký moučník. Jeho základem je velký plát těsta pokrytý náplní, nejčastěji krájenými nebo strouhanými jablky a svinutý do závinu. Upečený štrůdl neboli závin nakrájený příčně na porce pak střídá vrstvičky těsta s náplní.

Štrůdl

Štrůdlové těsto

Klasický štrůdl se připravuje z taženého těsta, kdy připravené těsto z mouky, tuku a velmi malé dávky cukru se neválí, ale rukama vytahuje na co nejtenčí a největší plát. Protože na to nestačí dřevěný vál, ale je zapotřebí kuchyňský stůl pokrytý ubrusem, tak dnes už jen málokdo připravuje štrůdl tímto způsobem. Tuto úpravu nahradily jiné druhy těst, které se jednoduše vyválí, pokryjí po celé ploše náplní a svinou. Další úpravou je ta, kdy náplň vkládáme pouze doprostřed dílu a okraje přeložíme nebo je ozdobně nakrájíme na proužky a při překládání je křížíme. Mezi nejznámější štrůdlová těsta patří:

  • štrůdlové těsto listové: Je to jedna z nejrychlejších příprav štrůdlu, protože těsto si většinou koupíme už hotové. Rozmrazené těsto vyválíme, potřeme tukem, pokryjeme náplní, svineme a upečeme.
  • štrůdlové těsto tučnější: Jedná se o obdobu křehkého těsta s větším podílem tuku a malým podílem cukru. Těsto zpracujeme na vále a necháme odležet v chladu. Pak je vyválíme na pláty, naplníme a svineme. Jako tuk používáme máslo, sádlo nebo rostlinný tuk, ale můžeme použít i olej, pomazánkové máslo nebo majonézu.
  • štrůdlové těsto méně tučné: Podle receptu v něm krátíme podíl tuku a přidáváme kypřící prostředek jako je lžíce octa nebo trochu prášku do pečiva. Další postup je obdobný tučnějšímu těstu.
  • štrůdlové těsto kynuté: Kyprost těsta zajistíme přidáním droždí a těsto po zpracování necháme kynout. Pak jej rozdělíme na díly, rozválíme, naplníme a upečeme.
  • štrůdlové těsto jogurtové: Toto těsto je dietnější, protože do těsta místo části tuku přidáváme bílý jogurt. Pak už postupujeme shodně s ostatními těsty.
  • štrůdlové těsto šlehačkové: Pro zjemnění a pružnost těsta přidáváme šlehačku.
  • štrůdlové těsto tvarohové: Do těsta se k obvyklým ingrediencím přidává tvaroh. Toto těsto je po upečení dlouho vláčné.
  • štrůdlové těsto Dia: Protože do štrůdlového těsta nepatří příliš velké množství cukru, lze jej velmi dobře nahradit vyzkoušeným a doporučeným dia sladidlem a připravit tak štrůdl dietní.

Všechna těsta můžeme ještě obměňovat tím, že například do nich přidáme trochu kakaa, kokosu nebo místo prášku do pečiva použijeme prášek do perníku. Chcete-li některá z těchto těst vyzkoušet, nahlédněte do A-Z receptů, kde na ně najdete recepty.

Štrůdlové náplně

Tradiční náplní jsou na lístky krájená jablka. Můžeme je i nastrouhat, ale strouhaná jablka pouštějí více šťávy, která může vytékat. Místo jablek se často používá i ochucený tvaroh, mletý, spařený a ochucený mák nebo mleté ořechy. Kromě těchto náplní můžeme vyzkoušet i jiné, zvláště ovocné náplně, které navíc můžeme kombinovat navzájem nebo s tvarohem, mákem či ořechy. Například jako podklad pro šťavnatá jablka je dobrý mák, drobné ovoce jako jahody, borůvky nebo rybíz můžeme přimíchat do tvarohu a sušené ovoce můžeme kombinovat s mletými ořechy. Drobné peckovité ovoce jako třešně a višně vypeckujeme. Větší ovoce jako meruňky, broskve a švestky nejen vypeckujeme, ale rozkrájíme je i na menší kousky. Nemusíme se vyhýbat ani povidlům nebo marmeládě. Na náplň můžeme použít i tropické ovoce jako banány, pomeranče nebo mandarinky nebo ovoce kompotované, které necháme okapat a mrazené, které předem nerozmrazujeme. Co by nemělo ve štrůdlu chybět, jsou rozinky. Předem je opereme, namočíme do vody, pro dospělé můžeme i do rumu a pak jimi posypeme náplň nebo je do ní zapracujeme.

Pečení štrůdlu

Svinutý nebo jinak upravený štrůdl klademe na vymazaný plech. U štrůdlu je lepší použít pečící papír, protože zvláště ovocné náplně občas trochu vytečou. Před pečením štrůdl potřeme rozpuštěným máslem nebo tukem, rozšlehaným vejcem nebo jenom žloutkem. Jako obměnu můžeme použít mléko nebo mléko s cukrem, který při pečení trochu karamelizuje a ozvláštní chuť. Jednou z úprav, zvláště pak pro kynutý štrůdl, je jeho potření nebo dokonce přelití vodou, po které vznikne křupavá kůrka. Štrůdl vkládáme do předehřáté trouby a pečeme ve středně teplé troubě při 180-200°C dozlatova. Upečený štrůdl ihned pocukrujeme moučkovým cukrem, do kterého jsme přidali vanilkový cukr.
 





Příspěvky ke článku: Štrůdl

Vložit nový příspěvek
Štrůdlk manm mnam Autor: pavla, vloženo 27.10.2009
OdpovědětŠtrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.


Nové příspěvky