Nejlepší recepty na sladké štrúdly

Štrúdl je název už dlouhodobě zavedený v kuchařském slovníku a označuje známý sladký moučník. Jeho základem je velký plát těsta pokrytý náplní, nejčastěji krájenými nebo strouhanými jablky a svinutý do závinu. Upečený štrúdl neboli závin nakrájený příčně na porce pak střídá vrstvičky těsta s náplní.

1. Tažený jablečný štrúdl

Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE :

těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje
  • sůl

náplň

  • 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek
  • 200 g orestované strouhanky
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • rum
  • citronová šťáva
  • máslo

POSTUP :

  1. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a špetku soli a zpracujeme spíše řidší těsto.
  2. Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií.
  3. Necháme přes noc odpočinout.
  4. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
  5. Na pracovní plochu rozprostřeme větší utěrku, posypeme ji moukou a položíme na ni těsto.
  6. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama dotenka vytahujeme.
  7. Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou náplň z jablek a opatrně zavineme.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.

Tažený jablečný štrůdl

zdroj : sladkavanilka.cz

Tvaroh se řadí mezi mléčné výrobky, je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Do jídelníčku bychom ho měli pravidelně zařazovat, protože je lehce stravitelný, má vysokou sytící schopnost, nízkou energetickou hodnotu, ale s vysokou nutriční hodnotou. Ale především obsahuje řadu plnohodnotných látek bílkoviny, minerály a vitamíny. Nejvýznamnější zastoupení z minerálních látek má v tvarohu jednoznačně vápník, najdeme ho zde v množství cca 250 mg/100 g tvarohu.

2. Štrúdl s tvarohem z listového těsta

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCE :

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 balení (500g)  listového těsta
  • 1 lžička skořice
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • strouhanka

POSTUP :

  1. V  misce našleháme tvaroh s 1 vajíčkem a vanilkovým cukrem.
  2. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, navrch dáme ochucený tvaroh a posypeme rozinkami.
  3. Zabalíme do závinu, potřeme druhým vejcem.
  4. Při 180 °C pečeme asi 35–40 minut.
 TIP : Závin vypadá o dost slavnostněji, když jej posypeme plátky mandlí. 

Štrůdl s tvarohem s listového těsta

zdroj : kivibloguje.blogspot.com

3. Bezlepkový štrúdl s mákem

Celiakie je vlastně alergie na složky lepku, na které tělo reaguje tvorbou protilátek a vznikem zánětu. Chcete-li v kuchyni i přesto péct a připravovat pochoutky, které se bez této přísady neobejdou, vyzkoušejte mouku amarantovou, kukuřičnou, kaštanovou, jáhlovou nebo směsi mouky.

INGREDIENCE :

  • 200 g bílého jogurtu
  • 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
  •  špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g másla
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 200 g máku
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilinového cukru,
  • lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronové šťáva i kůra
  • případně rozinky nebo vypeckované třešně

POSTUP :

  1. V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
  2. V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
  3. Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
  4. Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Umletý mák dáme do kastrůlku.
  7. Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
  8. Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
  9. Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji jemně strouhaným kokosem (moučkou).
  10. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  11. Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
  12.  Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
  13. Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
  14. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.

Bezlepkový štrůdl s mákem

zdroj : maryskitchenlove.cz/

4. Štrúdl z jogurtu s hruškami

Jogurtové těsto je velmi křehké a určitě bude patři k vašim oblíbeným.

INGREDIENCE :

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125g másla
  • 75 g (půl kelímku) bílého jogurtu
  • sůl

náplň

  • 450 g hrušek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • skořicový cukr

POSTUP :

  1. Máslo si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě.
  2. Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme.
  3. Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt.
  4. Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné.
  5. Nemělo by se lepit ke krajům misky.
  6. Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce.
  7. Mezitím připravíme nápň do těsta.
  8. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostky.
  9. K hruškám přidáme do misky rozinky, cukr, ořechy a skořicový cukr.
  10. Těsto pak vyválíme na plátně na velmi tenký plát a potřeme ho máslem.
  11. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na ni ovoce a zavineme.
  12. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C 45 minut.

Štrůdl z jogurtu s hruškami

zdroj : tantefanny.hu

5. Pivní štrúdl

INGREDIENCE :

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml černého piva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
  • náplň – kterákoliv z uvedených náplní

POSTUP :

  1. Den předem si připravíme těsto.
  2. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné a trochu lepivé těsto.
  3. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
  4. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
  5. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní.
  6. Nechejte vychladnout.
  7. Připravíme libovolnou náplň – viz předchozí recepty.
  8. Těsto vyválíme na tenký plát a potřeme ho máslem.
  9. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na něj náplň a zavineme.
  10. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  11. Pečeme na plechu s papírem asi 40 – 50 minut na 175°C, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.

Pivní štrůdl

zdoj : czechspecials.cz

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *