Tisk článku

Studená omáčka na teplé maso

Omáčka v letním období nemusí být jen teplá, ostatně většinou na ni ani není chuť, ale může přijít vhod omáčka studená. Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí. Většinou se připravují velmi rychle z jednoduchých základů a přidávají se k jídlům z masa všech druhů, k jídlům ze sýra i ze zeleniny.

Studená omáčka na teplé maso

Základ pro studenou omáčku

Nejčastějším základem pro studenou omáčku je neochucená majonéza, nejlépe typu light, pak bílý jogurt, kysaná smetana, šlehačka, jemné žervé sýry nebo tvaroh. Kromě majonézy nebo mléčných výrobků se jako základ používá sladký či ostrý kečup nebo hořčice různých druhů a stupňů ostrosti. Do některých omáček je zapotřebí trochu masového nebo zeleninového vývaru, použít můžeme i pivo nebo víno. Základy se pak doplňují přísadami.

Přísady do studené omáčky

Především můžeme základ studených omáček kombinovat s dalším druhem základu. Jako přísady používáme různé druhy zeleniny, především však cibuli, česnek, pažitku, okurky nebo sterilovanou zeleninu. Často je používán pro svou ostrou chuť i křen, podobně poslouží feferonka. Ochucujeme solí a dalším kořením podle chuti a především podle vhodnosti k podávanému pokrmu. Tímto způsobem můžeme vytvořit celou řadu studených omáček.

Příprava studených omáček

Studené omáčky se nejen studené podávají, ale většinou se za studena také připravují. Výjimku tvoří některé omáčky ze zeleniny nebo ovoce, nejčastěji z jablek. Upouštíme od vařených omáček ze žloutků, másla nebo smetany, protože studená omáčka nemusí sytit, jejím hlavním úkolem je zpestřit chuť, popřípadě nahradit nedostatek šťávy k příloze. Základ pro studenou omáčku dohladka rozmícháme, některé hrubší suroviny, například okurky, můžeme se základem i rozmixovat. Pak přidáme další přísady a dochutíme. Omáčky připravujeme takové množství, které najednou spotřebujeme.

Podávání studené omáčky

Studenou omáčku můžeme podávat samostatně v misce nebo jí přelévat maso, popřípadě ji klademe na talíř vedle masa. Omáčky se dává menší množství než teplé, většinou jen několik lžic. A k čemu jednotlivé druhy studených omáček obvykle podáváme :

  • majonézovou omáčku: K vařeným nebo smaženým masům včetně rybího masa, k masovým minutkám, ke smaženému květáku a jiné smažené nebo vařené zelenině a k vařeným vejcím.
  • jogurtovou omáčku: K vařenému nebo pečenému masu všech druhů, k minutkám, zvláště pak k minutkám z kuřecího nebo krůtího masa, ke smaženým masům a sýrům, ke smažené nebo vařené zelenině a k vejcím.
  • omáčku z kysané smetany: Podáváme podobně jako jogurtovou omáčku k vařeným nebo pečeným masům, můžeme ji podávat k masům dušeným, pokud je připraveno s malým množstvím vlastní šťávy, velmi dobře se hodí k rybím pokrmům a k jídlům ze zeleniny.
  • omáčku ze smetany na šlehání: Podáváme tehdy, kdy chceme mít omáčku velmi jemnou, to znamená především ke kuřecímu nebo rybímu masu a k sýrovým nebo zeleninovým jídlům. Šlehačku můžeme podle potřeby i před přidáním přísad ušlehat. Takto upravenou šlehačku podáváme především ke studeným nářezům z masa, jemné uzeniny nebo sýrů.
  • omáčku z jemných žervé: Ke kuřecímu nebo rybímu masu, ke studeným nářezům a k zeleninovým nákypům.
  • tvarohovou omáčku: K vařeným bramborám nebo k vařené zelenině.
  • kečupovou omáčku: K masům vařeným, pečeným, smaženým nebo dušeným, k masům grilovaným a k uzenině.
  • hořčicovou omáčku: K vařenému masu, ke grilovanému masu a k uzeninám místo samotné hořčice.
  • jablečnou omáčku: K vařeným nebo grilovaným masům, ke studeným masům a k jemnější uzenině.
  • vařenou omáčku: K vařeným, pečeným nebo grilovaným masům a ke studenému uzenému masu nebo uzeninám.




Příspěvky ke článku: Studená omáčka na teplé maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...