Tisk článku

Studené chuťovky ze zeleniny

I v létě někdy potřebujeme připravit jednoduchou večeři nebo rychlé a chutné pohoštění. A kdy jindy než v létě se hodí využít toho, že je dostatek čerstvé zeleniny v mnoha druzích a že se tak dají připravit různé studené chuťovky výhradně ze zeleniny, případně s přidáním některých dalších surovin. Místo obložených chlebíčků tak můžeme podávat samé vitamíny s kouskem pečiva nebo bez něj.

Studené chuťovky ze zeleniny

Zelenina a ostatní suroviny

Zeleninu většinou plníme nebo doplňujeme pomazánkou a proto jako hlavní surovinu využíváme tvaroh, sýry, jemnou uzeninu a z další zeleniny pak především cibuli a česnek pro dochucení, zelené natě pro ozdobení a některou další zeleninu do pomazánek a náplní. Kořeníme podle chuti, většinou však spíše jemněji a chuť můžeme dodat některými bylinkami.

Zelenina ke studenému pohoštění

Z různých druhů zeleniny samozřejmě můžeme dělat pomazánky a saláty, ale ty si v tomto případě ponecháme jenom jako náplně nebo doplněk. S trochou fantazie můžeme připravit i méně obvyklé chuťovky, kde použijeme zeleninu a některé další suroviny. Příprava nemusí být nijak složitá, spíše si dáme záležet na konečném dozdobení. Na přípravu studených chuťovek se hodí především plodové zeleniny, které nevyžadují předcházející tepelnou úpravu a proto používáme především rajčata, papriky a okurky.

Chuťovky z rajčat

Rajčata můžeme jednoduše nakrájet na plátky a podávat je s plátky mozzarelly či jiného sýra. Pěkně tvarovaná rajčata jsou však vhodná především k plnění. Omytým a tvrdým rajčatům buď jen seřízneme vršky nebo je v polovině překrojíme. Dužninu rajčete opatrně lžičkou vydlabeme a plníme nádivkou z tvarohu nebo krémových sýrů. Nádivky můžeme doplnit najemno nakrájenou cibulí, kostičkami vařených vajec či jemně nakrájenou šunkou. Chceme-li mít rajčata úhledně naplněná, pak musíme mít nádivku dostatečně hladkou a na plnění použijeme ozdobnou širší špičku.

Chuťovky z paprik

Papriky na studené pohoštění plníme různými náplněmi. K plnění se hodí přiměřeně velké, pěkné a hlavně křehké papriky, které rozřízneme napůl, odstraníme semeníky a vyčistíme od semínek. Pak je opláchneme, necháme okapat a můžeme plnit lžící, vidličkou nebo pomocí široké zdobící špičky. Náplně mohou být rozličné, od jemnějších až po pikantní, používáme na ně například tyto suroviny :

  • sýr: Hodí se všechny druhy krémových sýrů, ale také strouhaný sýr typu Eidam nebo Ementál či pikantní sýr Niva nebo sýr balkánský. Sýry nastrouháme nebo rozmělníme a spojíme je trochou majonézy, másla nebo tvarohu. Jednotlivé druhy sýra mezi sebou můžeme libovolně kombinovat a pro silnější povahy můžeme použít i tvarůžky.
  • tvaroh: Tvaroh je surovina, která se hodí do každé studené náplně. Můžeme ho kombinovat s máslem nebo pomazánkovým máslem, případně s trochou rostlinného másla. Tvaroh ušleháme do pěny, můžeme přidat i trochu majonézy a dochutíme. Do tvarohu ještě můžeme přidat trochu uzeniny, sýra nebo vařená vejce a nezapomeneme na zelené natě pažitky nebo petrželky.
  • uzenina: Do náplně přidáváme většinou jemně nasekanou šunku. Papriky však snesou i pikantnější náplň, takže se hodí i vařené uzené maso, strouhaný nebo jemně nakrájený některý z pikantních trvanlivých salámů jako je Poličan a podobné druhy, využít se dají i klobásy. Uzeninu spojujeme trochou majonézy, tvarohu či rostlinného másla a přidáváme jemně nakrájenou cibuli nebo dochucujeme prolisovaným česnekem.
  • vejce: Dobrou náplní jsou i vařená vejce nakrájená na kostičky a spojená s tvarohem, máslem nebo majonézou a doplněná zelenými natěmi, cibulí a dalšími ingrediencemi.

Chuťovky z okurek

Používáme hladké salátové okurky, které po omytí krájíme na cca 1-2 cm silné plátky. Mohou být i silnější, pak je můžeme uprostřed trochu vyhloubit, vejde se tak víc náplně. Abychom měli k použití větší plochu, tak je u štíhlejších okurek krájíme šikmo a hezky vypadají krájené vroubkovaným nožem. Plochu plátků mírně osolíme, případně i velmi jemně poprášíme kořením a pak na plátky okurek lžičkou, vidličkou nebo zdobící špičkou navršíme některou z hustších pomazánek. Opět se hodí tvarohová, sýrová či z pomazánkového másla, doplněná o další suroviny. Pro dochucení používáme opět cibuli nebo česnek a k okurkám se mimořádně dobře hodí trocha čerstvého kopru.

Zeleninové chuťovky a zdobení

Připravené naplněné chuťovky ze zeleniny zdobíme kousky barevné zeleniny a především zelenou natí pažitky, petrželky a kopru.
 





Příspěvky ke článku: Studené chuťovky ze zeleniny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky