Tisk

Suši (Sushi)

Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a soli. To dokládá název suši, který v překladu znamená "kyselý". Přísady do suši jsou různé, ale samozřejmě jsou to především mořské ryby, různí mořští živočichové a zelenina. V Japonsku se z rýže suši často vytvářejí roládky, které se po svinutí vychladí a krájí na kolečka. V Japonsku se suši tradičně konzumuje tak, že se rýže nabírá a dopravuje do úst prsty.


Další pojmy slovníku:

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Šproty

    Šproty jsou menší rybky, podobající se malým sleďům. Jejich průměrná délka je asi 15 cm. Loví se v místě výskytu, tj. v Severním, Středozemním a...

  • Lilek vejčitý

    Lilek, nazývaný také baklažán, pochází pravděpodobně z Indie. Plody této teplomilné rostliny mají různý tvar a jsou nejčastěji fialové barvy, i...



Nové příspěvky