Tisk článku

Švestkové buchty a koláče

Přišel čas dozrávání švestek, které patří k našemu rozšířenému a oblíbenému ovoci. Kromě moučníků z nich připravujeme i ovocné knedlíky a při dobré úrodě z nich vaříme povidla, džemy a kompoty nebo je mrazíme a sušíme na zimní období. Při opravdu dobré úrodě se přebytky někdy zpracovávají i na tekutý stav. Nejlépe a nejrychleji si na nich pochutnáme, když z nich upečeme šťavnaté buchty nebo koláče.

Švestkové buchty a koláče

Příprava švestek na buchty a koláče

Švestky musí být dobře vyzrálé a zdravé. Švestky ze stromů, které masivně napadla virová choroba švestek nazývaná šarka, se poznají podle nevzhledného povrchu se skvrnami a dolíčky a nepěkného zabarvení. Tyto švestky nejsou ke konzumaci vhodné, protože nedosahují správné chuti. Dalším problémem je jejich občasná červivost. Dobrá švestka je na omak pevná, pokud si nejsme jisti, tak švestky vyloupeme. Švestky před použitím opláchneme studenou vodou, přebereme a odstraníme stopky. Do moučníků používáme jen pravé švestky nebo pološvestky. Různé druhy slív a blum pak použijeme jen v případě, že máme vyzkoušené, že při pečení nemění chuť, což se někdy stává. Tyto druhy mohou být za syrova velmi sladké a chutné a po upečení jsou kyselé nebo dokonce nahořklé.

Těsta na švestkové buchty a koláče

Vhodnými těsty pro švestkové moučníky jsou těsta kynutá, třená, křehká nebo jednoduchá litá. Jestliže potřebujeme menší porci koláče, můžeme péci koláč v kulaté formě nebo menším pekáčku, čemuž přizpůsobíme množství surovin.

Švestkové buchty a koláče z kynutého těsta

Z kynutého těsta děláme balené buchty, kulaté koláče plněné na povrchu nebo koláčové pláty pečené na plechu. Vypracujeme si běžné tučnější nebo i méně tučné kynuté těsto. Majitelé domácích pekáren si v ní mohou těsto nechat zpracovat. Protože se do domácí pekárny používá sušené droždí, tak zbývá jen pamatovat na to, že ho musíme přidat nejméně o polovinu více než čerstvého droždí uvedeného v receptu. Podle druhu pečeného švestkového moučníku pak postupujeme následovně :

  • balené buchty: Na balené buchty připravíme těsto o něco tužší než na plát pečený na plechu. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, roztáhneme na placičky a naplníme švestkami. Buchtu zabalíme, uložíme na vymazaný plech spojeným místem dolů a necháme dokynout. Pak buchty potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
  • kulaté koláče: Koláče děláme kulaté ve velikosti, která nám vyhovuje, doprostřed uděláme důlek, který naplníme tvarohovou nebo makovou nádivkou, do které položíme půlky vypeckovaných švestek. Okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem a nádivku se švestkami bohatě posypeme drobenkou.
  • koláč pečený na plechu: Těsto vyklopíme na vál, rozválíme na velikost plechu a pomocí válečku jej přeneseme na vymazaný plech. Trochu povytáhneme kraje a těsto poklademe vypeckovanými půlkami švestek. Švestky můžeme trochu pocukrovat a posypat skořicí. I pod koláč na plechu můžeme rozetřít tvarohovou nebo makovou nádivku. Nakonec hustě posypeme drobenkou a upečeme.

Švestkové koláče z třeného těsta

Těsto na tyto koláče připravujeme jako klasické třené těsto, což znamená, že utřeme tuk se žloutky a cukrem, přidáme tekutinu, mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Do těsta můžeme přidat pro chuť nebo barvu další přísady. Protože jde o trochu pracnější postup než u předcházejících litých koláčů, připravujeme z tohoto těsta spíše slavnostnější řezy. Těsto poklademe švestkami a koláč upečeme. Místo drobenky můžeme sypat ořechy, sekanými mandlemi nebo jej po upečení polévat polevou a před podáváním zdobit šlehačkou.

Švestkové koláče z křehkého těsta

I z křehkého těsta připravujeme spíše řezy, které podáváme jako slavnostní moučník. Zpracované těsto necháme v ledničce odpočinout alespoň 1-2 hodiny, pak bude po upečení opravdu křehké, nikoli tvrdé. Odleželé těsto vyválíme na plát, přeneseme jej na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem a poklademe švestkami. Pod švestky můžeme přidat nádivku nebo je během pečení přelít smetanovým krémem, případně na ně před dopečením navršit ušlehaný a oslazený sníh z bílků.

Švestkové koláče z litého těsta

Jde o jednoduché moučníky, na které používáme těsta svým složením podobná třeným, ale jen zamíchaná. Do těchto těst musíme vždy přidat prášek do pečiva nebo pro jinou chuť lze použít prášek do perníku. Kromě toho se do těsta může přidat kakao, kokos nebo skořice. Zamícháme těsto a vylijeme je na vymazaný a vysypaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Poklademe půlkami švestek, posypeme je drobenkou nebo jen pocukrujeme a koláč upečeme.
 





Příspěvky ke článku: Švestkové buchty a koláče

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky