Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky neodmyslitelně patří konci léta a začátku podzimu, kdy probíhá sklizeň ovoce. Způsobem servírování a druhem těsta se tento typicky český pokrm liší v každém regionu, či téměř v každé rodině.

3 snadné recepty na švestkové knedlíky

Kyprost švestkových knedlíků, na kterou jsme zvyklí, obstará hrubá mouka, někdy nahrazována dětskou krupičkou nebo hrubou krupicí. Dále se používá mléko, vajíčka, špetka soli a  trochu cukru,  ale toho většinou ani není zapotřebí. O něco složitější je příprava knedlíků z bramborového těsta. Jiné oblíbené druhy těsta, spolu s tipy na vaření najdete zde.

1. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4 lžíce mléka
  • švestky
  1. Tvaroh, vejce, tuk, cukr a špetku soli utřeme dohladka a zředíme mlékem.
  2. Po přidání hrubé mouky zpracováváme do té doby, než přestane těsto lepit.
  3. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka, pokud je těsto příliš tuhé, s opačným problémem pomůže trocha mouky.
  4. Z těsta vypracujeme váleček a odkrajujeme kousky, do kterých balíme švestky.
  5. Řádně zabalené knedlíky rovnou vaříme v osolené vodě pět až sedm minut.
  6. Podávají se teplé, posypané cukrem se sypaným tvarohem nebo mákem a přelévané rozpuštěným máslem.

 

Švestkové knedlíky z kynutého těsta

2. Kynuté švestkové knedlíky

  • 60 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2,5 -3 dl vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • švestky
  1. Do menší nádoby připravíme kvásek: droždí, cukr, 1 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka.
  2. Smícháme si zbylou mouku se solí a až kvásek vzejde, spojíme obě směsi dohromady.
  3. Přidáme vejce a mléko a těsto zpracováváme dohladka.
  4. Poté ho přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45 – 60 minut.
  5. Nakynuté těsto na válu rozdělíme na menší kousky, do kterých zabalíme švestky. Připravené knedlíky můžeme ještě nechat na válu přikryté utěrkou dokynout.
  6. Vaříme je ve vroucí vodě zhruba 12 minut a po chvíli je vařečkou obrátíme.
  7. Po vyjmutí je propíchneme vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára.
  8. Servírujeme sypané cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo třeba se sladkým jogurtem.

švestkové knedlíky

3. Švestkové knedlíky z krupicové kaše

  • 4 dl mléka
  • 12 dkg pšeničné krupice
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • švestky
  1. Uvaříme hustou kaši z krupice a mléka.
  2. Po vychladnutí přidáme vejce, sůl, cukr a hrubou mouku a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Lžící namočenou v mouce odtrháváme z těsta kousky, ze kterých obalujeme švestku a ihned knedlíky vaříme v osolené vodě zhruba 7 minut.
  4. Před servírováním je propíchneme a podáváme za tepla s cukrem, tvarohem a rozpuštěným máslem.

Při podávání můžete kromě tvarohu, jogurtu a moučkového cukru zkusit třeba čokoládové sypání, kakao nebo různé druhy sladkých ovocných sirupů. Chuti se meze nekladou.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *