Tisk článku

Švestkové knedlíky

Chceme-li hledat tradiční české jídlo, tak se určitě můžeme zastavit u švestkových knedlíků. Konec léta a začátek podzimu pro ně byl vždycky hlavní sezónou. S pokrokem ve sterilaci a mražení se vhodně upravené švestky dají použít i mimo toto období. Milovníci těchto knedlíků si pak mohou pochutnávat kdykoliv.

Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky a těsto

Na švestkové knedlíky používáme těsta obvyklá pro ovocné knedlíky, každé má svoje výhody a nevýhody. Základem všech těst je hrubá mouka se špetkou soli, která se někdy částečně nahrazuje dětskou krupičkou nebo hrubou krupicí. Hrubá mouka se lépe naváří a knedlíky z ní připravené jsou pak kypřejší. Výjimkou jsou pak těsta z vařených brambor, která se dají použít i na sladké knedlíky. Do těsta se dále přidávají vejce, tuk a někdy trochu cukru, ale ten většinou není zapotřebí. Nejobvyklejší jsou tato těsta :

  • tvarohové těsto: Je to jedno z nejrychleji připravených těst. K hrubé mouce se přidává zhruba třetina až čtvrtina váhy měkkého tvarohu, vejce a trochu tuku. Po zředění mlékem se těsto velmi rychle a dobře propracovává a může se ihned plnit a vařit. Správně zpracované těsto se nesmí lepit.
  • spařené těsto: Jedná se o úsporný druh těsta. Hrubá mouka se zalije vařícím mlékem s rozpuštěným tukem a míchá do zchladnutí. Do zchladlé hmoty se pak přidává vejce a vypracuje se těsto, které je spíše tužší. Nevýhodou je, že nedostatečně zpracované těsto se někdy při plnění trhá.
  • těsto z krupicové kaše: Jak název napovídá, základem je uvařená kaše z mléka, mouky a krupice nebo jemnější krupičky. Po vychladnutí se do kaše zapracuje vejce. S dobře vypracovaným těstem nejsou při plnění problémy, nevýhodou je delší postup ovlivněný vařením kaše a jejím chladnutím.
  • odpalované těsto: Postupuje se stejně jako u podobného těsta na moučníky, kdy se důkladně propaří mouka a do zchladlého těsta se postupně zapracovávají vejce. Odpalované těsto je velmi jemné, nevýhodou je větší potřeba času na přípravu a také větší spotřeba vajec.
  • kynuté těsto: Knedlíky z kynutého těsta jsou při správné přípravě pěkně kypré. Těsto se zpracovává jako běžná kynutá těsta a jeho součástí je droždí. Majitelé domácích pekáren si v ní mohou těsto zpracovat, ostatním pomůže domácí robot nebo ruční hnětač. Nevýhodou kynutého těsta je časová prodleva při kynutí, takže se musí včas zadělávat. Výhodou je úspornost těsta, jeho kyprost a možnost připravit i větší dávku knedlíků.
  • bramborové těsto: K mouce přidáváme vařené a nastrouhané brambory, které těsto nakypří. Nevýhodou je, že musíme mít po ruce studené vařené brambory, jinak další příprava není náročná.

Švestkové knedlíky a příprava ovoce

Pozornost věnujeme výběru švestek. Měly by to být skutečně švestky nebo pološvestky. U rynglí a jiných druhů slív si někdy nemůžeme být jisti, jakou chuť bude mít toto ovoce po uvaření. I velmi sladké se může vařením zcela změnit. Švestky samozřejmě důkladně opláchneme studenou vodou a přebereme. Příliš měkké vyřadíme, protože mohou mít sníženou kvalitu. Nemáme-li rádi pecky a dáme si práci s vypeckováním, tak švestky půlíme. Do knedlíků je pak dáváme jako půlky, řeznou stranou dolů a na sebe. Vypeckovaná a nedokrojená švestka se při vaření uvnitř knedlíku otevře a těsto roztrhne.

Vaření švestkových knedlíků

Švestkové knedlíky po důkladném uzavření vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je podle velikosti 8-15 minut. V polovině vaření je lopatkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou lopatkou, kynuté knedlíky nesmíme zapomenout propíchnout nebo natrhnout, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly křehké. Aby se knedlíky neslepily, tak je můžeme trochu promastit v míse máslem. Knedlíky se mohou vařit i v páře, pak je třeba dobu prodloužit zhruba o polovinu.

Podávání švestkových knedlíků

Především podáváme knedlíky teplé. Studené těsto tuhne, proto v případě potřeby knedlíky udržujeme teplé na pařáčku nad horkou vodou nebo je na páře znovu prohřejeme. Teplé knedlíky poléváme rozpuštěným máslem, zředěným oslazeným tvarohem nebo slazeným jogurtem. Ještě předtím je sypeme některým z posypů podle chuti. Vybrat si můžeme mezi samotným moučkovým cukrem, cukrem smíchaným s meltám mákem v poměru zhruba 1:1, strouhaným perníkem, strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem smíchaným s kakaem v libovolném poměru, cukrem a strouhanou čokoládou nebo jenom osmaženou strouhankou.
 





Příspěvky ke článku: Švestkové knedlíky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky