Recepty na knedlíky ze švestek 5x jinak, ale vždy lahodně

V sezóně čerstvých švestek se bez nich nelze obejít.

Je jich mnoho druhů – podle zvoleného typu těsta.

Ty nejprověřenější recepty se dědily od babiček. O čem že je řeč?

Ano, uhodli jste – o švestkových knedlících. Pět nejlepších receptů se dozvíte právě zde!

Švestkové bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky mají své příznivce napříč republikou i generacemi. Pokud patříte mezi ně a máte rádi sladké i slané varianty, je tento recept právě pro vás. Švestkové knedlíky z bramborového těsta jsou prostě klasika.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 1  vejce
  • 1  žloutek
  • 120 g hrubé krupice

POSTUP

  1. Brambory uvařte a počkejte, až zchladnou.
  2. Suché je oloupejte a nastrouhejte na jemno
  3. Přidejte ostatní ingredience, promíchejte a vytvořte těsto
  4. Vyválejte 3 válečky, odkrajujte plátky, do nich vložíte švestičky.
  5. Vařte ve vroucí vodě, pomalu, asi 20 minut.
rozpůlený bramborový knedlík plněný švestkou
Zdroj: all-thats-jas.com

Švestkové knedlíky z krupicové kaše

Krupicovou kaši děti prostě milují. I dospělí pro ni často mají slabost a rádi si zavzpomínají na bezstarostné dětství. A co takhle připravit z ní sladké knedlíky?

INGREDIENCE

  • 3/4 l mléka
  • 200 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka soli

POSTUP

  1. Uvařte krupicovou kaši a nechte vystydnout.
  2. Smíchejte kaši se zbytkem ingrediencí, výsledkem by mělo být nelepivé těsto.
  3. Utvořte válečky, odkrajujte plátky, do každého zabalte švestku (pokud chceme knedlíčky menší dáme jen půlku švestky).
  4. Vařte ve vroucí vodě 5 minut
  5. Na talíři můžete knedlíky přelít máslem a posypat skořicí.
Knedlíčky se švestkami a ovocem
Zdroj: nomadparadise.com

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Tyto domácí švestkové knedlíky jsou díky tvarohu lehce stravitelné a plné cenných bílkovin.

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

POSTUP

  1. Tvaroh, mouku, vejce i sůl umíchejte ve vláčné těsto.
  2. Z těsta vytvořte 3 až 4 válce.
  3. Z nich odkrajujte plátky, na každý položte švestku a pečlivě zabalte
  4. Vařte 8-10 minut.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta se rozplývají na jazyku
Zdroj: pinterest.com

TIP: Pokud vás zaujala právě tato varianta sladkých knedlíků, podívejte se na další recepty na knedlíky z tvarohové těsta.


Kynuté knedlíky ze švestek s mákem

Hledáte recept na ty nejlepší švestkové knedlíky? Tady je! Kynuté těsto sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • švestky
  • mletý mák
  • 250 g másla
  • cukr moučka

POSTUP

  • Mouku prosejte do mísy, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte třemi lžícemi vlažného mléka
  • Nechte vzejít kvásek
  • Poté přilijte zbytek mléka, přidejte vejce a sůl a promíchejte v hladké těsto
  • Nechte ho na teplém místě přibližně hodinu vykynout
  • Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu v silnější plát
  • Z něj vykrajujte kolečka
  • Do každého zabalte švestku a vytvořte knedlíček
  • Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na hladinu
  • V malém hrnci nechte rozpustit máslo
  • Hotové knedlíky posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte máslem
švestkové knedlíky z kynutého těsta
Zdroj: pinterest.com

Nechce se vám těsto na knedlíky hnětat ručně? K jeho snadnému vypracování poslouží elektrický hnětač. Více o elektrických šlehačích a hnětačích v naší recenzi.

Švestkováky ze spařeného těsta

Jednodušší varianta páleného těsta. Připravte si snadné a rychlé, nekynuté švestkové knedlíky.

INGRADIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli
  • švestky

POSTUP

  • V hrnci ohřejte mléko a nechte v něm rozpustit lžíci másla
  • Mouku smíchejte se solí a zalijte horkým mlékem
  • Promíchejte a zakryjte poklicí, nechte deset minut spařit
  • Poté vypracujte v hladké těsto
  • Vytvořte válečky a z těch odkrajujte plátky
  • Do každého plátku zabalte švestku a krouživými pohyby v ruce vytvořte knedlíček
  • Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud sami nevyplavou na hladinu
Knedlíky přelité smetanou
Zdroj: smittenkitchen.com

Tipy na servírování

  • Knedlíky posypte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem
  • Další tradiční variantou je makovo-cukrový posyp
  • Skvělou obměnou může být opražená strouhanka s cukrem a plátky mandlí
  • Pokud hledáte něco opravdu luxusního připravte si sladkou omáčku – ohřejte smetanu, přidejte do ní cukr dle chuti a vanilku
  • Na talíři můžete knedlíky ozdobit snítkou máty, lístky meduňky nebo řebříčku
  • Naprosté dokonalosti dosáhnete jedlými květy.

Jste na sladké a zároveň knedlíkový typ? V tom případě vám doporučujeme naše další recepty na ovocné knedlíky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X