Kynuté švestkové knedlíky

Kynuté švestkové knedlíky
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8

Ingredience

  • 60 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2,5 -3 dl vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru.

Postup receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek: do hrnku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, asi 1 lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka
  2. Kvásek necháme vzejít do dvojnásobku objemu, pak jej nalijeme do zbytku mouky, ve které jsme promíchali sůl a přidáme vejce a zbytek vlažného mléka
  3. Těsto důkladně propracujeme, až je hladké, lesklé a na dotyk se nelepí
  4. Můžeme si pomoci DP, robotem nebo ručním hnětačem
  5. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je kynout 45-60 minut
  6. Vyklopíme je na vál, rozdělíme na jednotlivé kousky a plníme švestkami
  7. Nejlepší je dělit na 24 kusů
  8. Necháme je na vále zakryté utěrkou ještě kynout asi 10 minut po každé straně
  9. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 12 minut a v polovině varu je lopatkou nebo vařečkou obrátíme
  10. Ihned po vyjmutí je propícháme vidličkou nebo trochu natrhneme, aby z nich vyšla pára
  11. Sypeme je cukrem a dalším posypem podle chuti a poléváme rozpuštěným máslem nebo oslazeným jogurtem

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X