Tisk článku

Švestkové řezy

V sezóně čerstvých švestek si jistě nenecháme ujít příležitost k upečení moučníku s tímto šťavnatým ovocem vynikající chuti a navázat tak na dobrou tradici našich babiček. Vyzrálé švestky se dají použít na moučníky ze všech druhů těst a spolu s drobenkou nebo jinými ingrediencemi tak v podzimní období obohatí nabídku ovocných moučníků.

Švestkové řezy

Švestkové řezy a těsto

Na švestkové moučníky můžeme volit těsto výhradně podle své chuti, protože se dají použít všechna známá těsta na moučníky, výběr podle vhodnosti bývá nutný pouze u dalších surovin. Na moučníky se švestkami se proto můžeme rozhodnout mezi těsty kynutými, třenými, piškotovými, křehkými nebo jednoduchými těsty pouze zamíchanými.

Švestkové řezy z kynutého těsta

Kynuté těsto připravujeme běžným způsobem, vláčnější bude, když přidáme trochu více tuku. Řezy z kynutého těsta, kterým se dříve říkalo táč, patří možná mezi ty nejchutnější a nejvláčnější, protože se na něm švestky dobře rozpékají a kynuté těsto dobře zachycuje jejich šťávu. Vykynuté kynuté těsto rozválíme na plát velikosti plechu nebo kulaté koláčové formy a přeneseme je na tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech nebo formu. Pak těsto pokladené rozpůlenými a vypeckovanými švestkami řeznou stranou nahoru. Švestky můžeme trochu pocukrovat a posypat skořicí, která se ke švestkám výborně hodí. Pak je většinou ještě sypeme drobenkou z másla, mouky a cukru, kterou můžeme podle chuti nastavit třeba strouhaným kokosem nebo pro vůni doplnit vanilkovým cukrem či strouhanou citronovou kůrou. Místo drobenky se dá použít i poleva ze smetany a vajec, kterou po zapečení vlijeme na švestky.

Švestkové řezy z piškotového těsta

Jde o starou, dobrou bublaninu. Jako bublaninu, to znamená z vajec, mouky, cukru a mléka, také toto těsto připravujeme. Švestky do ní buď jenom půlíme nebo každou půlku ještě podélně překrojíme na 2-3 plátky a těsto těmito plátky hustě poklademe. Před položením na těsto je nezapomeneme poprášit nebo lehce obalit v hrubé mouce, aby při pečení v těstě neklesly až na dno. Pečeme opět na plechu nebo v koláčové formě, ze které řezy krájíme na výseče.

Švestkové řezy z křehkého těsta

Křehké těsta z mouky, tuku, cukru, 1-2 vajec, trochy tekutiny a případně i prášku do pečiva zpracujeme na vále a necháme je v chladu odpočinout. Pak je rozválíme a poklademe půlkami švestek. Křehké těsto jen s ovocem není příliš měkké, proto je při použití tohoto těsta nejlepší švestky klást na náplň připravenou z ochuceného tvarohu, mletého máku nebo uvařeného hustého pudinku. Šťáva, která během pečení ze švestek vyprýští se zachytí v této náplni, proto náplň vždy připravujeme spíše hustší. Do tvarohu můžeme kromě cukru přidat i rozinky, vejce rozdělit na žloutky a bílkový sníh a pokud je tvaroh přece jenom řidší, tak do něj vmícháme vanilkový pudinkový prášek. Mletý mák můžeme krátce spařit, ale většinou to není nutné, stačí jej jenom smíchat s cukrem v množství podle potřeby, dochutit a mák pak použít jako sypkou směs, kterou během pečení zvláční šťáva ze švestek. Tento způsob však vyžaduje opravdu husté pokrytí švestkami. Pudink uvaříme jako velmi hustý z mléka a pudinkového prášku. Řezy z křehkého těsta můžeme po pokrytí náplně švestkami zdobit mřížkami nebo vykrájenými tvary z části odloženého těsta. Řezy pečeme v předehřáté troubě.

Švestkové řezy perníkové

Švestky se svou chutí výborně hodí i do ovocného perníku. Perník na plech nebo do formy připravíme běžným způsobem. Většinou se používá naprosto jednoduchý způsob, kdy se pouze všechny ingredience smíchají a perníkové chuti dosáhneme použitím perníkového koření nebo prášku do pečiva, který můžeme vylepšit trochou kakaa a skořice. Těsto na plechu nebo ve formě poklademe švestkami a pokud je chceme mít v menších kouscích, tak je můžeme do perníku i zamíchat.

Švestkové slavnostní řezy

I se švestkami můžeme připravit trochu pracnější a zároveň slavnostnější řezy. Jako podklad používáme většinou třené těsto z vajec, mouky, cukru, tuku a mléka, zkypřené práškem do pečiva. Základní těsto můžeme obměnit a současně i vylepšit přidáním kakaa, strouhaného kokosu nebo mletých ořechů. Těsto poklademe švestkami, upečeme a po vychladnutí zdobíme krémy z tvarohu, smetany nebo jogurtu. Slavnostní řezy můžeme dokončit posypáním strouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Hotové a ozdobené řezy s krémem krájíme až po zatuhnutí.
 





Příspěvky ke článku: Švestkové řezy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...