Tisk

Sýr feta

Sýr s názvem feta je tradiční řecký sýr, podobný balkánskému sýru. Vyrábí se již velmi dlouho především z ovčího mléka a jednalo se o sýr domácí výroby, který se ukrytý nechával dozrávat na slunci. Dnes se ve velkém kromě ovčího mléka vyrábí i z mléka kravského. Sýr Feta má výrazně slanou chuť a uchovává se ve slaném nálevu, který je doplněn syrovátkou. V Řecku se často používá jako stolní sýr. U nás jej můžeme používat jako balkánský sýr do polévek, omáček, při zapékání a především do pomazánek a salátů. 


Další pojmy slovníku:

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Cereálie

    Cereálie je souhrnný název používaný jednak pro obilniny jako takové, jednak pro druhy výrobků vyráběných z obilnin a používaných jako základ...



Nové příspěvky