Tisk

Sýr feta

Sýr s názvem feta je tradiční řecký sýr, podobný balkánskému sýru. Vyrábí se již velmi dlouho především z ovčího mléka a jednalo se o sýr domácí výroby, který se ukrytý nechával dozrávat na slunci. Dnes se ve velkém kromě ovčího mléka vyrábí i z mléka kravského. Sýr Feta má výrazně slanou chuť a uchovává se ve slaném nálevu, který je doplněn syrovátkou. V Řecku se často používá jako stolní sýr. U nás jej můžeme používat jako balkánský sýr do polévek, omáček, při zapékání a především do pomazánek a salátů. 


Další pojmy slovníku:

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Mango

    Je to strom sice pocházející z Indie, ale rostoucí v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Zajímavá je jeho dlouhověkost, jeho plody...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Cibule

    Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni...

  • Krůta (krocan)

    Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední...



Nové příspěvky