Tisk

Sýr Niva

Sýr Niva je plísňový sýr naší domácí výroby a je obdobou francouzského Roguefortu (rokfóru). Název Niva je dnes již chráněnou značkou. Vyrábí se z kravského mléka poměrně složitými technologickými postupy, jejichž výsledkem je poloměkký, mírně nažloutlý sýr s tmavě zelenou plísní a s příjemnou, pikantní chutí. Podle stupně zralosti může být vnitřek sýra roztíratelný nebo drobivý. Niva se podává především jako stolní sýr. Při vaření s ním můžeme dochucovat polévky nebo omáčky, připravovat z něj slané pomazánky, slané náplně do koláčů nebo hladké krémové pěny. Pikantní chutí výborně doplňuje masité i bezmasé pokrmy. 


Další pojmy slovníku:

  • Arašídové máslo

    Arašídové máslo je vlastně pomazánka, které se máslo říká zřejmě proto, že je snadno roztíratelná, podobně jako máslo. Vyrábí se drcením sušených...

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

  • Sašimi (Sashimi)

    Jedná se o japonské tradiční jídlo jehož název se objevuje už ve 14. století. Základem tohoto pokrmu je syrová ryba nebo jiný mořský živočich....

Recepty s "Sýr Niva":

  • Kuřecí řízky s náplní

    Omyté a osušené řízky rozklepeme na slabší a větší plátek. Po obou stranách je osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Na potřenou...

  • Lasagne s vinnou klobásou

    Lasagne předvaříme a necháme okapat. Mléko uvedeme do varu, vsypeme do něj hrubě nastrouhanou nivu a necháme za stálého míchání rozpustit. Do...

  • Brambory s tvarohovo-nivovou nádivkou

    Brambory předvaříme ve slupce do poloměkka. Vychladlé podélně rozkrojíme a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou bramborovou hmotu utřeme s máslem,...

  • Krumlovský řízek

    Kuřecín nebo krůtí řízky naklepeme, mírně osolíme a opepříme a pomázneme nivou vyšlehanou s máslem a drobně nakrájenou šunkou. Plátky přehneme,...

  • Nivová pomazánka s ovocem

    NIvu nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou a smícháme s jogurtem a pomazánkovým máslem. Přidáme velmi nadrobno nakrájené hrušky a dochutíme solí a...



Nové příspěvky