Tisk

Sýr Niva

Sýr Niva je plísňový sýr naší domácí výroby a je obdobou francouzského Roguefortu (rokfóru). Název Niva je dnes již chráněnou značkou. Vyrábí se z kravského mléka poměrně složitými technologickými postupy, jejichž výsledkem je poloměkký, mírně nažloutlý sýr s tmavě zelenou plísní a s příjemnou, pikantní chutí. Podle stupně zralosti může být vnitřek sýra roztíratelný nebo drobivý. Niva se podává především jako stolní sýr. Při vaření s ním můžeme dochucovat polévky nebo omáčky, připravovat z něj slané pomazánky, slané náplně do koláčů nebo hladké krémové pěny. Pikantní chutí výborně doplňuje masité i bezmasé pokrmy. 


Další pojmy slovníku:

  • Kachna

    Kachna má o něco tmavší a tučnější maso než kuře. Stejně jako kuře se dnes používají v kuchyni kachny z velkochovů vykrmené na optimální váhu cca...

  • Mango

    Je to strom sice pocházející z Indie, ale rostoucí v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Zajímavá je jeho dlouhověkost, jeho plody...

  • Hořčice dijonská

    Hořčic je mnoho druhů a to i těch, které se nazývají dijonská nebo pro nás ještě jednodušeji francouzská. Nejznámější je však burgundská dijonská...

  • Grilování

    Grilování je tepelná úprava nezabaleného pokrmu, který se opéká na otevřeném roštu přímo nad sálajícím zdrojem tepla. Pro klasické grilování nad...

  • Rotiserie (Rotisserie)

    Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso,...

Recepty s "Sýr Niva":

  • Brambory s tvarohovo-nivovou nádivkou

    Brambory předvaříme ve slupce do poloměkka. Vychladlé podélně rozkrojíme a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou bramborovou hmotu utřeme s máslem,...

  • Kuličky z Nivy

    Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme mlékem, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky a obalujeme v nastrouhaných oříšcích. V chladu je necháme...

  • rolky plněné sýrem a špenátem

    Plátky mírně naklepeme a mezitím si špenát osmahneme na cibulce a přidáme česnek, sůl, pepř a necháme trošku vychadnout. Nivu si nakrájíme na...

  • Masové závitky

    Řízky omyjeme a nakořeníme. fazolky 10 minut povaříme ve slané vodě. Cibuli olupeme, zeleninu omyjeme, očistíme mrkev, papriku a okurku nakrájíme...

  • Sýrová pěna z nivy

    Nivu nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Zakysanou smetanu rozšleháme se sýrem, worcesterem. Přidáme na kostičky nakrájenou okurku a dochutíme...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...