Tisk článku

Sýrová polévka

Sýrová polévka, zjednodušeně sýrovka nebo také sejrovka, má mnoho předností. Především je rychle připravená a díky různým druhům použitých sýrů bývá chuťově rozmanitá. Nechybí jí bílkoviny, s přídavkem zeleniny nebo zelených natí ani vitamíny. Takže si sýrovku či sejrovku uvařte co nejdříve.

Sýrová polévka

Výběr sýra na polévku

Výběr je velmi jednoduchý, protože do sýrové polévky lze použít každý sýr, záleží jen na chuti či možnostech. Dají se použít i různé zbytky sýrů, které jaksi zůstaly v ledničce a právě z nich často bývá ta nejlepší polévka. I přes tyto možnosti patří mezi nejpoužívanější sýry brynza, Niva, tavené nebo tvrdé sýry. Měkké sýry typu žervé používáme méně, ale není to samozřejmě vyloučené.

Další ingredience do sýrové polévky

Polévku ze sýrů můžeme doplňovat dalšími vhodnými surovinami. Patří mezi ně především:

  • brambory
  • zelenina - cibule, mrkev, celer, zelené natě i další
  • houby - vhodné jsou žampiony, z lesních hub pak pravé hřiby, lišky, klouzci, ...
  • uzenina - může to být jak jemná šunka, tak ostřejší druhy uzeniny
  • sladká nebo kysaná smetana, případně jogurt
  • mléko
  • vejce
  • na dochucení - kopr, pažitku, některé z koření např. sladkou papriku, kmín, pepř, oregano, bylinky a sůl podle potřeby s ohledem na slanost sýra

Zahuštění a zavářky

Sýrovou polévku většinou nezahušťujeme jíškou, stačí jen trocha mouky rozmíchané v mléce, smetaně nebo jenom vodě. Mouku můžeme nahradit i lžičkou škrobové moučky. Pokud už chceme udělat jíšku, pak jen zpěníme hladkou mouku na rozpuštěném másle, zalijeme mlékem, vývarem či vodou a provaříme na jemný krém. Místo uvedeného zahuštění lze do polévky zavářet i jemné druhy těstovin, malé nočky, strouhání nebo kapání či na másle osmaženou krupici.

Vaříme sýrovou polévku

Na sýrovou polévku dáme vařit vývar nebo vodu s kostkou bujónu a ingredience, které potřebují určitou dobu vaření. Jakmile jsou ingredience měkké, přidáme rozdrobené nebo nastrouhané sýry a necháme je rozpustit. Pak polévku podle potřeby zahustíme nebo přidáme zavářku, případně mléko nebo smetanu, krátce povaříme a dochutíme. Pokud přidáváme mletou papriku, pak ji předem rozpustíme v troše tuku. Chceme-li polévku krémovou, pak všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem. Při podávání můžeme sýrovou polévku doplnit osmaženými kostičkami housky nebo chleba a porce dozdobit najemno nasekanými zelenými natěmi.
 





Příspěvky ke článku: Sýrová polévka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky