Sýrová polévka a domácí tavený sýr – dva recepty, které musíte zkusit

Došla vám fantazie, jakou polévku uvařit na oběd?

Vyzkoušejte sýrovou polévku.

Díky jednoduchému a rychlému receptu ji budete mít připravenou coby dup.

Sýrovka nebo sejrovka je mimo jiné označení vynikající a zdravé polévky, k jejíž přípravě budete potřebovat různé druhy sýrů. Mohou být i ty, co vám doma zůstaly v ledniček jako zbytky. Díky nim může mít sýrová polévka rozličné příchutě. Nechybí jí bílkoviny, a když do ní přidáte i zeleninovou nať nebo zeleninu, bude obohacena i o vitamíny.

Výběr sýra na polévku

Výběr je velmi snadný, protože do sýrové polévky lze použít každý sýr, záleží jen na chuti či možnostech. Dají se použít i různé zbytky sýrů, které jaksi zůstaly v ledničce a právě z nich často bývá ta nejlepší polévka. I přes tyto možnosti patří mezi nejpoužívanější sýry brynza, Niva, tavené nebo tvrdé sýry. Měkké sýry typu žervé používáme méně, ale není to samozřejmě vyloučené.

Další ingredience do sýrové polévky

Polévku ze sýrů můžeme doplňovat dalšími vhodnými surovinami. Patří mezi ně především:

  • brambory
  • zelenina – cibule, mrkev, celer, zelené natě i další
  • houby – vhodné jsou žampiony, z lesních hub pak pravé hřiby, lišky, klouzci, …
  • uzenina – může to být jak jemná šunka, tak ostřejší druhy uzeniny
  • sladká nebo kysaná smetana, případně jogurt
  • mléko
  • vejce
  • na dochucení – kopr, pažitku, některé z koření např. sladkou papriku, kmín, pepř, oregano, bylinky a sůl podle potřeby s ohledem na slanost sýra

Zahuštění a zavářky

Sýrovou polévku většinou nezahušťujeme jíškou, stačí jen trocha mouky rozmíchané v mléce, smetaně nebo jenom vodě. Mouku můžeme nahradit i lžičkou škrobové moučky. Pokud už chceme udělat jíšku, pak jen zpěníme hladkou mouku na rozpuštěném másle, zalijeme mlékem, vývarem či vodou a provaříme na jemný krém. Místo uvedeného zahuštění lze do polévky zavářet i jemné druhy těstovin, malé nočky, strouhání nebo kapání či na másle osmaženou krupici.

1. Sýrová polévka

Když nemáte času v kuchyni nazbyt, uvařte si sýrovou polévku. Navíc zužitkujete zbytky sýrů, které vám zůstaly v ledničce.

INGREDIENCE:

  • různé druhy sýrů – tvrdý, tavený, Niva, bryndza
  • mléko nebo smetana
  • mletá paprika
  • osmažené kostičky housky
  • zelené natě

POSTUP:

  1. Dáme vařit vývar nebo vodu s kostkou bujonu.
  2. Můžeme přidat zeleninu.
  3. Jakmile jsou ingredience měkké, přidáme rozdrobené nebo nastrouhané sýry a necháme rozpustit.
  4. Polévku podle potřeba zahustíme nebo přidáme zavářku, případně mléko nebo smetanu.
  5. Krátce povaříme a dochutíme mletou paprikou, kterou jsme předtím rozpustili v troše tuku.
  6. Chceme-li mít sýrovou polévku krémovou, tak všechny přísady rozmixujeme tyčovým mixérem.

Hotový recept na sýrovou polévku

2. Domácí tavený sýr

Jestliže máte rádi tavený sýr, tak máme pro vás recept na jeho domácí přípravu. I když by se mohlo zdát, že jeho výroba je složitá, opak je pravdou. Sýr budete mít hotový rychle a snadno.

INGREDIENCE:

  • tvaroh
  • jedlá soda
  • dle potřeby – pažitka, šunka, niva

POSTUP:

  1. Tvaroh dobře rozmíchejte s 1 kávovou lžičkou jedlé sody.
  2. Přidejte další přísady dle vaší chuti – nivu, pažitku nebo šunku.
  3. Nechte 10 minut uležet.
  4. Během této doby tvaroh změní svoji strukturu a stane se z něho tavený sýr.
  5. Sýr můžete mazat na pečivo, jak jste zvyklí.

Hotový recept na domácí tavený sýr

Výbornou variantou, jak podávat sýrovou polévku, je doplnit ji na talířku osmaženými kostičkami housky nebo chleba a porce dozdobit nasekanými zelenými natěmi. Dobře to vypadá a ještě lépe chutná. Jestliže nestihnete domácí tavený sýr celý spotřebovat, skladujte ho v chladnu přikrytý nebo v alobalu.

Vyzkoušejte také vynikající sýrovou pomazánku, kterou můžete připravit ze všech druhů sýrů.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *