Sýrová pomazánka

Došla vám fantazie, co připravit rodině na večeři?

Nemusí to být vždy jen teplé jídlo, klidně můžete nabídnout také sýrovou pomazánku.

Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříte a obohatíte váš stůl.

Díky pestré nabídce různých ingrediencí prakticky můžeme mít nepřeberné množství pomazánek – na výběr je dostatečné množství sýrů, které lze různě doplnit.

Sýrová pomazánka a vhodné druhy sýrů

Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo.

Velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které najemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.

Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například Olomoucké tvarůžky.

1. Sýrová pomazánka s česnekem

Česnek je výrazná chuťová složka, která udělá každý pokrm pikantním. Totéž platí o sýrové pomazánce s česnekem.

INGREDIENCE:

  • 250 g sýra Niva
  • rostlinné máslo
  • 2-3 stroužky česneku
  • 80 g cibule
  • sůl

POSTUP:

  1. Rostlinné máslo vyšleháme a utřeme s nastrouhanou nivou.
  2. Přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, podle potřeby sůl a všechno dobře prošleháme.
  3. Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou.

Hotový recept na sýrovou pomazánku s česnekem

Zdroj: Platedcravings.com

2. Pikantní sýrová pomazánka

Abychom docílili pikantní chutě sýrové pomazánky, můžeme použít různé výrazné koření nebo sýry – například balkánský.

INGREDIENCE:

  • 50 g rostlinného tuku
  • 100 g sýra Lučina
  • 2 lžíce smetany nebo bíléh jogurtu
  • 100 g balkánského sýra
  • 2 vejce natvrdo
  • 50 g šunkového salámu
  • 100 g čerstvých paprik – zelené a červené
  • 60 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Rostlinný tuk vyšleháme do pěny s Lučinou a smetanou nebo jogurtem.
  2. Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, strouhaná vejce natvrdo, drobně nakrájený šunkový salám a drobně nakrájené zelené a červené papriky a sladkokyselé okurky.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno důkladně promícháme.

Hotový recept na pikantní sýrovou pomazánku

Zdroj: Tasteinspired.wordpress.com

3. Sýrová pomazánka z taveného sýra

Vděčným doplňkem pomazánky jsou tavené sýry, které se velmi dobře zpracovávají a pomazánka z nich je jemná a hladká.

INGREDIENCE:

  • 100 g taveného sýra
  • 150 g pomazánkového másla
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g dobrého měkkého salámu
  • 50 g cibule
  • 50 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Tavený sýr utřeme s pomazánkovým máslem a hořčicí.
  2. Přidáme jemně rozsekaný měkký salám, nakrájenou cibuli, drobně nasekanou sladkokyselou okurku.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno dobře promícháme.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z taveného sýra

Zdroj: Bakedbree.com

4. Pivní sýrová pomazánka

Pro tuto sýrovou pomazánku si připravíme zrající sýr s výraznou chutí – Romadúr.

INGREDIENCE:

  • 100 g taveného sýru
  • 100 g jihočeského zrajícího sýru Romadúr
  • 100 g tvrdého sýra
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 g cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme tavený sýr, vidličkou rozmačkaný zrající sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Přidáme zakysanou smetanu a všechno dobře promícháme.
  3. Doplníme jemně nakrájenou cibulí, mletou paprikou, drceným kmínem, solí a pepřem.
  4. Všechno důkladně prošleháme.

Hotový recept na pivní sýrovou pomazánku

Zdroj: Asouthernmother.com

5. Sýrová pomazánka z eidamu

Jedním z oblíbených sýrů je eidam. I sýrová pomazánka z něho připravená může být chutnou večeří nebo pohoštěním pro hosty.

INGREDIENCE:

  • 200 g tvrdého sýra Eidam
  • 100 g majolky
  • 50 g bílého jogurtu
  • 200 g mladých kedluben
  • 100 g čerstvých paprik
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný tvrdý sýr, nastrouhané kedlubny, drobně nakrájené papriky, sekanou pažitku.
  2. Vše osolíme a opepříme a dobře promícháme.
  3. Podáváme na bílém pečivu.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z eidamu

Zdroj: Recipethis.com

Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit. Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.

Máte-li rádi opravdu výraznou a pikantní chuť, pak si podle našeho receptu připravte ostrou sýrovou pomazánku.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *