Tisk článku

Sýrová pomazánka

Při současné nabídce sýrů je domácí příprava sýrové pomazánky velice jednoduchou a rychlou záležitostí. K sýrům se podle jejich chuti dají přidávat i další suroviny, mohou se dochucovat různým kořením nebo kořenícími přípravky a při správné volbě přísad se dá hovořit i zdravé výživě. Sýrová pomazánka tak může být pokaždé jiná a obohatit tak snídaně, přesnídávky, případně zajistit i rychlou večeři.

Sýrová pomazánka

Sýrová pomazánka a volba sýra

Sýrové pomazánky se dají připravovat ze všech druhů sýrů. Záleží jen na nás, který sýr použijeme a jak jej dále dochutíme nebo zda budeme jednotlivé druhy sýrů mezi sebou kombinovat. Vybrat si můžeme z následujících druhů sýrů :

  • měkké tvarohové sýry
  • polotvrdé sýry
  • plísňové sýry
  • tavené sýry
  • ostatní sýry

Sýrová pomazánka z tvarohového sýra

Mezi měkké tvarohové sýry patří sýry typu žervé, které jsou v obchodní nabídce takto označeny nebo nesou podobné či jiné názvy, například sýr Cottage. Svou chutí i strukturou se skutečně podobají tvarohu a pomazánky z nich vyrobené bývají velmi jemné, dobře se roztírají a dobře se doplňují i dalšími surovinami. Pokud nám nevadí vyšší objem tuku, tak tyto sýry můžeme utřít i s máslem či pomazánkovým máslem. Doplňujeme je především zelenými natěmi, sytější pomazánky pak připravíme přidáním jemné uzeniny nebo vařených vajec. Chuť ovlivníme přidáním cibule, česneku nebo další zeleniny či strouhaných jablek a především přidáním koření, kde dominuje trocha pepře nebo mleté papriky a dochucujeme hořčicí, kečupem, sardelovou pastou či jinými přípravky.

Sýrová pomazánka z polotvrdého sýra

Zde se jedná o pomazánky, které připravujeme ze sýrů typu Eidam nebo Ementál. Tyto sýry musíme do pomazánky nastrouhat, jednou z možností je i jejich roztavení v troše mléka. I tyto sýry mají poměrně jemnější chuť a dají se doplňovat uzeninou, vejci nebo zeleninou a kořenit a dochucovat podle vlastní chuti. Pro zlepšení struktury pomazánky můžeme jako základ použít trochu tvarohu, másla nebo pomazánkového másla, případně některý z měkkých tvarohových nebo tavených sýrů, pomazánka se pak lépe roztírá.

Sýrová pomazánka z plísňových sýrů

Nejznámějšími sýry je Niva nebo Hermelín a ostatní sýry, které se těmto sýrům podobají, ačkoliv se liší názvy. Oba druhy sýrů do pomazánky musíme nějakým způsobem rozmělnit. Buď použijeme vidličku, struhadlo nebo je rozpustíme v troše mléka. Jemná chuť hermelínu i poněkud ostřejší a hlavně slanější chuť Nivy si zaslouží, aby další přidávané suroviny příliš neovlivňovaly jejich specifickou chuť. Proto méně solíme, méně kořeníme a méně dochucujeme.

Sýrová pomazánka z tavených sýrů

Tavených sýrů je velké množství a řada z nich je ještě vyráběna s různými příchutěmi. Proto při přípravě pomazánky přihlížíme k jejich základní chuti a tomu přizpůsobíme další suroviny a přísady. Pomazánku můžeme připravit i z několika druhů těchto sýrů nebo ji nastavit tvarohem, máslem nebo pomazánkovým máslem. Do pomazánky z tavených sýrů se hodí všechny druhy uzeniny, zelenina, vejce, můžeme přidat i sardinky nebo přebytky vařeného či pečeného masa. Většinou se tyto pomazánky připravují pestřejší z více druhů surovin. Kořeníme podle chuti a použitých surovin.

Sýrová pomazánka z ostatních sýrů

Mezi ostatní sýry můžeme zařadit některé speciální druhy sýrů s výraznou chutí nebo vůní, jako jsou například uzené sýry, tvarůžky, brynza nebo balkánský sýr. Zde je na místě vytvořit základ pomazánky z tvarohu nebo rostlinného či pomazánkového másla a těmito sýry základ doplnit. K výrazné chuti těchto sýrů není třeba kromě zelených natí, cibule nebo česneku příliš mnoho doplňovat, činíme tak pouze tehdy, pokud potřebujeme mít pomazánky větší množství.

Sýrová pomazánka a pečivo

Sýrové pomazánky mažeme na tmavé i světlé pečivo. Přednost můžeme dát celozrnným výrobkům. Potřené plátky pečiva zdobíme čerstvou zeleninou podle sezónních možností.
 





Příspěvky ke článku: Sýrová pomazánka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...