Tisk článku

Sýrová pomazánka

Sýrová pomazánka není v našich domácnostech žádnou vzácností, protože se vyskytuje poměrně často. Ale určitě by mohla být ještě častější, pokud si uvědomíme, jaké možnosti nám různé druhy sýrů doplněné dalšími ingrediencemi nabízejí. Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříme a obohatíme náš stůl.

Sýrová pomazánka

Sýrová pomazánka a vhodné druhy sýrů

Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo. Ale velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které najemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce. Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například olomoucké tvarůžky.

Sýrová pomazánka z měkkých sýrů

Měkké sýry vhodné na pomazánky jsou všechny druhy tvarohových sýrů typu žervé. Patří mezi ně především naše Lučina, sýry, které mají žervé v názvu a sýr Cottage a slanější balkánský sýr. Jsou to víceméně tvarohové sýry s velmi měkkou strukturou a jemnou chutí. Obě tyto vlastnosti je předurčují k použití na pomazánky, protože se dobře roztírají a poměrně neutrální chuť umožňuje přidávání koření, dalších sýrů, jemnější i ostřejší uzeniny a především zeleniny a také zelených natí. Jsou však vhodné i na jemné pomazánky s ovocem, s ořechy, rybičkami nebo vařenými vejci.

Sýrová pomazánka z tavených sýrů

Tavených sýrů je mnoho druhů a bývají nabízeny i s různými příchutěmi. U pomazánky tak můžeme buď jejich příchuť přísadami ještě zvýraznit nebo vhodně doplnit. Tavené sýry potřebují většinou jemně zředit a k tomu používáme buď trochu tvarohu, trochu mléka, smetany nebo jogurtu, pro zjemnění neškodí trochu majonézy. Ostatní ingredience jsou stejné jako u tvarohových sýrů. Do pomazánky se snažíme všechno jemně nastrouhat nebo nakrájet. To platí nejen pro přidávané tvrdé sýry, ale především pro uzeninu a zeleninu. Dochucovat můžeme hořčicí, kečupem, sardelovou pastou a libovolným kořením. Na dochucení se hodí i česnek, cibule nebo pažitka.

Sýrová pomazánka z tvrdých sýrů

Jedná se především o sýry typu Eidam nebo Ementál a další sýry podobné konzistence včetně sýrů uzených. Do pomazánky je jemně strouháme. Lépe se strouhají, když je předtím necháme dostatečně vychladit, případně je necháme i chvíli ztuhnout v mrazničce. Tyto strouhané sýry můžeme ve větším množství přidávat i do základu z tvarohu tak, aby v tvarohu nezanikla jejich chuť. I tyto pomazánky můžeme doplňovat jen kořením nebo některým dochucujícím přípravkem nebo z nich vytvořit pestrou pomazánku s uzeninou, zeleninou, vařenými vejci a dalšími surovinami. Chceme-li mít pomazánku opravdu hladkou, tak lze všechno rozmixovat do hladké hmoty. To jsou přípravy za studena, ale jedna z možností je i ta, že sýr opatrně, aby se nespálil, rozpustíme v postupně zahřívaném horkém mléce. Po vychladnutí pak je třeba tento základ zjemnit a k tomu použijeme jogurt nebo majonézu, případně smetanu a pak už přidáváme další suroviny podle chuti.

Sýrová pomazánka z Hermelínu

Jemnou chuť Hermelínu bychom neměli příliš ovlivňovat kořením ani dalšími chuťově výraznými ingrediencemi. Proto nastrouhaný nebo rozdrobený sýr pouze spojíme s malým množstvím másla, pomazánkového másla nebo tvarohu a případně doplňujeme jenom jemnou uzeninou a trochou zeleniny, především zelených natí. Zjemnit pomazánku můžeme trochou majonézy nebo ušlehanou smetanou. Kořeníme rovněž umírněně.

Sýrová pomazánka z Nivy

Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami. Proto pomazánku jen spojíme máslem, tvarohem nebo měkkým a hlavně málo slaným měkkým sýrem a opatrně dochutíme. Do Nivy se hodí mleté nebo sekané ořechy a na zdobení kuličky hroznového vína.

Sýrová pomazánka z tvarůžků

Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky. Oboje do pomazánky nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou, pomazánku můžeme připravit i z tvarůžků rozmixovaných nebo rozpuštěných v mléce. Tvarůžky do pomazánky spojujeme většinou tvarohem nebo některým z měkkých sýrů. Protože tvarůžky samy o sobě neobsahují tuk, můžeme použít i trochu másla a majonézy. Opatrně solíme, jinak dochucujeme libovolným kořením, ze zeleniny se hodí především cibule a česnek.

Sýrové pomazánky a podávání

Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit. Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.

 





Příspěvky ke článku: Sýrová pomazánka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky