Tisk článku

Sýrové brambory

Brambory se velmi dobře zapékají a proto se také vytvářejí různé kombinace zapékaných brambor s masem nebo uzeninou. Ale brambory jsou velmi dobré také se sýrem, kde můžeme využít odlišných chutí jednotlivých druhů sýra. Z brambor a sýra tak připravíme jednoduchou večeři nebo oběd, které doplníme mléčným nápojem nebo zeleninovým salátem.

Sýrové brambory

Brambory k zapékání

Zapékat můžeme brambory vařené i syrové, oboje nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Vařené stačí zapékat mnohem kratší dobu, po zapečení jsou zaručeně měkké a měkčí konzistenci si také udržují i po zapečení. Syrové vyžadují k propečení nejméně 45-50 minut, po upečení však bývají křupavější. Při přípravě můžeme zvolit i kompromis, kdy brambory uvaříme do poloměkka. Před vařením je nemusíme loupat, můžeme je uvařit ve slupce a oloupat až po uvaření. Loupeme pouze staré brambory a brambory syrové. Ani syrové brambory, které mají pěknou slupku nemusíme loupat, ale slupku musíme důkladně omýt pod vodou kartáčkem.

Brambory a sýry k zapékání

Brambory můžeme zapékat téměř se všemi druhy sýrů a podle receptu nebo chuti je doplňovat dalšími ingrediencemi, jako jsou například :

  • tvarohové sýry: Sem patří měkké sýry typu žervé, Cottage, Lučina a podobné typy. Jsou to jemné sýry s méně výraznou chutí, hodí se proto pro jednodušší úpravu, kdy je doplňujeme hlavně zelenými natěmi a bylinkami. Patří sem i balkánský sýr se svou typickou slanou chutí. Nemáme-li po ruce sýr, můžeme jej snadno nahradit dochuceným tvarohem.
  • tavené sýry: Tavené sýry můžeme používat bez omezení a přitom si vybrat buď lahodný smetanový sýr nebo některé sýry s příchutí. Do brambor je krájíme na kousky nebo rozmícháme do hladké hmoty s vejcem, zakysanou smetanou nebo mlékem.
  • tvrdé sýry: Tvrdé sýr typu Eidam, Ementál a podobných sýrů jsou univerzálními druhy, které se při zapékání používají krájené na kostky, v plátcích nebo strouhané.
  • uzené sýry: Uzené sýry mají výraznější chuť a k zapékání se hodí velmi dobře. Používáme je nakrájené na kostičky nebo nastrouhané.
  • Niva: Niva se svou specifickou chutí vytvoří velmi chutné jídlo.
  • Hermelín: Hermelín se vyznačuje jemnou chutí a při zapékání se dobře roztéká.
  • tvarůžky: Hodí se pro ty, kterým nevadí výrazná chuť a vůně.

Zapékané brambory a další ingredience

Brambory můžeme zapékat jenom se sýrem, nezbytnou solí, případně trochou koření. Ale dají se samozřejmě zapékat kromě sýra i s přídavkem masa, uzeniny a především zeleniny. Ze zeleniny se hodí nastrouhaná syrová kořenová zelenina, na kousky nakrájená syrová rajčata nebo papriky, mírně předvařený květák nebo brokolice a pro chuť jemně nakrájená cibule a prolisovaný nebo nasekaný česnek. K bramborám můžeme také přidávat houby, buď podušené lesní nebo na lístky nakrájené žampiony. Kořeníme především zelenými natěmi, ale z běžného koření se hodí pepř, zázvor a muškátový oříšek nebo muškátový květ.

Zapékané brambory a příprava

Oloupané vařené nebo syrové brambory nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky. Na nudličky je můžeme i nastrouhat, pak se snažíme je příliš nemačkat, aby zapékané jídlo zůstalo kypré. Brambory osolíme, okořeníme a promícháme s dalšími připravenými ingrediencemi a sýrem. Pak vše přemístíme do máslem nebo jiným tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a zapékáme, dokud brambory nečervenají a nejsou zcela propečené. Můžeme zapékat také tak, že brambory s dalšími ingrediencemi střídavě vrstvíme. I k bramborám se hodí zapékací omáčky, kterými je přeléváme. Za nejjednodušší se dá považovat trochu mléka, smetany nebo zakysané smetany, které používáme buď samostatně nebo dochucené kořením, hořčicí či dalšími kořenícími přípravky. Další vhodnou zapékací omáčkou je předem uvařený bešamel z tuku, mouky a mléka nebo vývaru. Bešamel se dá různě dochucovat a dochucení můžeme použít i u brambor. I ze samotného sýra, zvláště pak z několika druhů sýrů, můžeme připravit sýrovou omáčku jejich rozpuštěním v mléce nebo smetaně a po dochucení použít k zapékání.
 





Příspěvky ke článku: Sýrové brambory

Vložit nový příspěvek
brambory Autor: peter, vloženo 15.03.2014
Odpovědětja si na country potatoes zvyknem nastrúhať syr, alebo si k nim pripravím šalát s kozím syrom a k tomu zemiačiky. fajnotka


Nové příspěvky