Jak si vepřové maso připravit

Výborný vepřový guláš si můžete udělat z kýty, plece i bůčku. Vyzkoušejte naše recepty na různé druhy gulášů. Dále je kýta vhodnou variantou na výrobu domácí šunky, rolád nebo uzení. 

Pečeni využijete na smažení, minutky, dušení i pečení. Udit z ní také můžete. 

Z vepřové svíčkové si můžete udělat výbornou minutku a z pečeně lahodný pečený flák masa. 

Krkovice je prorostlejší část masa, ale zato velice chutná. Můžete si ji upéct, usmažit z ní řízky nebo naložit do marinády a ugrilovat.

Milujete-li rosoly, jitrnice a tlačenky, můžete využít hlavu, lalok, nohy a kolena prasete.

Vepřové maso a zdraví

Hlavním pozitivem je bohatá dávka proteinů. Ty jsou nezbytné pro každého člověka a s fyzickou aktivitou by měl příjem proteinů úměrně narůstat. 

Z vitamínů je ve vepřovém mase zastoupen vitamín B1, B3, a B6. Skupinu minerálů zastupují železo, fosfor, selen a zinek. 

Přestože je vepřové maso bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, obsahuje i škodlivý cholesterol. Jak už jistě víme, není zrovna přítelem se srdcem a cévami. Jeho nárůst v krevním oběhu může způsobit infarkt myokardu, mrtvici nebo aterosklerózu.

Recepty, na kterých si pochutnáte

Z vepřového masa se dají kromě výborných řízků udělat i skvělé špízy, grilované nebo zapečené speciality, pokrmy z mletého masa nebo jej lze i zavařit. 

Podívejte na se naše tipy na zavařování vepřového masa. A co jej třeba zkombinovat se smetanou? Podívejte na naše recepty na vepřové maso se smetanou.

X