Tisk článku

Sýrový koláč

Slané koláče s nejrůznějšími náplněmi jsou vždy velmi chutné. Svou oblibu si získávají především tím, že je můžeme podávat teplé, kdy jsou možná i nejlepší, ale stejně dobré jsou i studené. Poslouží jako slaný moučník nebo jako hlavní chod. Kromě masa, uzeniny a zeleniny je můžeme plnit i sýry.

Sýrový koláč

Sýrový koláč a těsto

Na sýrový koláč můžeme použít těsto podle vlastní volby. Může to být o něco pracnější a hlavně časově náročnější kynuté těsto, jednoduché křehké těsto nebo listové těsto. Kynuté těsto připravíme z mouky, soli, droždí, tuku a tekutiny a po zpracování je musíme nechat potřebnou dobu, přibližně jednu hodinu vykynout. Křehké těsto z mouky, tuku, a případně trochy tekutiny a kypřícího prášku můžeme péci ihned po zpracování, ale většinou i tomuto těstu prospěje odležení na chladném místě. Těsto je pak křehčí a křupavější. Listové těsto, které si koupíme chlazené nebo povolené mražené těsto můžeme ihned zpracovat a ihned péct. Doma vyrobené listové těsto necháme odležet.

Sýrový koláč a tvarování

Každé těsto připravené na tvarování vyválíme na potřebnou velikost na vále nebo malým válečkem přímo na plechu či ve formě. Sýrový koláč můžeme tvarovat na plech jako celý plát o velikosti plechu, menší kulaté či obdélníkové koláče, kterými plech zaplníme. Kromě toho je samozřejmě můžeme péci v kulatých koláčových formách, ve formách na pizzu nebo v dortové formě. Koláč s hustší náplní můžeme péci i ze dvou dílů jako koláč plněný.

Sýrová náplň do koláče

Na sýrovou náplň můžeme použít všechny druhy sýrů. Náplň může být pouze ze sýra nebo ji doplňujeme dalšími ingrediencemi. Výhodou sýrů je, že je můžeme i vzájemně kombinovat a případně tak zpracovat přebytky nakoupených sýrů. Do náplní se hodí jak jemné tvarohové sýry, tak sýry tavené, tvrdé sýry typu eidam a ementál, uzené sýry, vynikajícími sýry jsou Niva a Hermelín a určitou specialitou pak tvarůžky.

Sýrová náplň a další ingredience

K sýrům přidáváme další ingredience, například :

  • uzeninu: Hodí se jak jemná uzenina, tak ostřejší klobásy nebo párky.
  • vejce: Vařená vejce můžeme přidávat do náplně v kouscích, ale většinou vejce používáme rozšlehaná na spojení náplně.
  • zeleninu: Hodí se jemnější zelenina. Kromě cibule a česneku ji musíme předem mírně předvařit nebo podusit.
  • bylinky: Hodí se běžná pažitka nebo petrželka, natě lahůdkové cibulky a čerstvé snítky tymiánu, rozmarýnu nebo bazalky.
  • houby: Nakrájené houby předem podusíme. Není to třeba u jemných hub, například u žampionů, ale je nutné je nakrájet na velmi jemné lístky.
  • smetanu, jogurt: Oboje používáme především na spojení náplně.
  • ostatní ingredience: Náplně kořeníme podle chuti. Náplň s rozšlehanými vejci nebo smetanou zahustíme trochou mouky nebo Solamylem.

Sýrová náplň a příprava

Na těsto můžeme kousky sýrů a další ingredience jednoduše poskládat a vše upéct. Lahodnější je však náplň, kterou připravíme z rozšlehaných vajec, smetany nebo jogurtu a vmíchaných všech ingrediencí náplně. Tato náplň umožňuje varianty, kdy mícháme vejce se smetanou či jogurtem a některým sýrem a vršek náplně ještě posypeme dalším sýrem. Fantazii podle možností se zde meze nekladou.

Sýrový koláč a pečení

Plech nebo formy na koláč vymažeme tukem, nevysypáváme a těstu trochu zvedneme okraje. Po přidání náplně okraje u kynutého a listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Kynuté a listové těsto nepředpékáme, ale u silnější vrstvy křehkého těsta je lepší je 10-15 minut předpéct do zrůžovění, pak po vyjmutí zalít náplní a dopéct. Koláč vkládáme do předehřáté trouby, kynuté těsto pečeme mírněji, křehké a zvláště pak listové těsto o něco prudčeji. Celkově pečeme 30-40 minut podle velikosti koláče. Horký koláč necháme trochu zchladnout, pak jej můžeme nakrájet na porce a podávat.
 





Příspěvky ke článku: Sýrový koláč

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky