Tisk

Tavený sýr

Tavené sýry jsou měkké sýry, které se vyrábí z jednoho nebo více druhů sýrů a to měkkých i tvrdých. Jsou vyráběny v mnoho druzích pod různými obchodními názvy. Často bývají dochuceny více či méně pikantními přísadami, například česnekem, pažitkou, cibulí a různými druhy koření. Jejich konzistence je polotuhá, takže je lze výborně mazat na pečivo a tak se také nejvíce používají. Kromě toho se při vaření mohou přidat téměř kamkoli. Do polévky, do omáčky, do zapékací omáčky, k masitým nebo bezmasým pokrmům, při pečení slaných koláčů. Kromě toho se často využívají ve studené kuchyni do pomazánek a náplní, kterými se plní uzenina, vejce, maso nebo zelenina. 


Další pojmy slovníku:

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...

  • Žitná mouka

     Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...

Recepty s "Tavený sýr":

  • Pomazánka z taveného sýra

    Do mléka zavaříme mouku a uvaříme hladkou, hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Mezitím rozetřeme sýr s máslem a do pomazánky přidáváme po...

  • Sýrová polévka s mrkví

    Nastrouhanou mrkev osmažíme na másle, zalijeme vodou, přidáme sýr a nastrouhané brambory. Povaříme, okořeníme vegetou a sypeme zelenou natí.

  • Uzené maso s krustou

    Sýr rozmělníme s mlékem, přidáme strouhanku a prolisovaný česnek a promícháme tak, aby vznikla kašovitá hmota. Podle vlastní chuti ji můžeme...

  • Pangas salát se sýrovou majonézou

    Na rozehřátém másle opečeme z obou stran filet z pangasia, podlijeme trochu vodou a podusíme doměkka. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky a...

  • Sýrová pomazánka s brambory

    Brambory jemně nastrouháme a utřeme je se sýry, jogurtem a uvařenými žloutky. Přidáme nasekaný nebo prolisovaný česnek, nasekanou pažitku, podle...



Nové příspěvky