Tisk článku

Teplé toasty

I v přicházejícím chladném počasí se dá připravit rychlé a jednoduché jídlo, které je přitom i teplé. Ano, jsou to teplé zapékané toasty z pečiva, kde k nim můžeme využít nejrůznějších surovin a jejich vzájemných kombinací. S pomocí koření nebo surovin tak toasty mohou být velmi pikantní, jen pikantní nebo velmi jemné.

Teplé toasty

Zapékané toasty a pečivo

Na zapékané toasty je samozřejmě nejvhodnější toastový chléb nebo chlebíčková veka. Pokud potřebujeme zpracovat chléb, bagety nebo rohlíky či housky, tak i to je možnost. Vše krájíme na tenké plátky, potřeme máslem nebo jiným druhem pomazánky, poklademe dalšími ingrediencemi a zapečeme.

Zapékání toastů

Toasty můžeme zapékat několika způsoby. Pokud vlastníme toastovač a chceme jej použít, pak musíme chléb nebo jiné pečivo krájet tak, aby se dalo vložit do příslušného toastovače, většinou tedy na trojúhelníky. Dalším rychlým způsobem zapékání je vložení toastů pod domácí gril, kde zapečení trvá jen několik málo minut. A pak se samozřejmě dají toasty zapékat v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem. Tento způsob má výhodu především tam, kde potřebujeme najednou připravit větší množství. Toasty podáváme ještě horké ihned po zapečení.

Zapékané toasty a suroviny

Toasty můžeme zapékat s nejrůznějšími surovinami a ještě je vzájemně kombinovat. Přitom se samozřejmě dají využít i různé zbytky nacházející se momentálně v ledničce. Nejčastěji se toasty zapékají s :

  • masem
  • uzeninou
  • sýrem
  • zeleninou
  • houbami
  • ovocem
  • vejci

Zapékané toasty s masem

Na potřené plátky pečiva klademe tenké plátky masa nebo připravenou masovou směs. Chutné jsou samozřejmě plátky uzeného masa nebo plátky pečeného kuřete či jiného masa. Masovou směs připravujeme buď z mletého masa nebo z mletých přebytků vařeného nebo pečeného masa. Směs můžeme doplnit cibulí nebo česnekem a kořenit podle chuti.

Zapékané toasty s uzeninou

Uzenina se pro přípravu teplých toastů užívá velmi často. Mohou to být různé druhy salámů, šunka, párky či klobásy nebo různě kořeněné paštiky. Ze samostatného druhu uzeniny nebo z několika druhů jemně nakrájené nebo nastrouhané uzeniny můžeme vytvořit i směs, kterou po dochucení a dokořenění navršíme na plátky pečiva.

Zapékané toasty se sýrem

Sýry jsou jednou z nejlepších surovin k zapékání, protože se dobře prohřívají a roztékají. Využít se dají všechny druhy sýrů v plátcích nebo ve směsi ze sýrů nebo směsi i s dalšími surovinami. Sýr v plátku nebo strouhaný sýr často využíváme i k dokončení jiných toastů.

Zapékané toasty se zeleninou

Ze zeleniny vytváříme na toasty buď teplé směsi zahuštěné vejci nebo zeleninou doplňujeme obložení toastů. Pro chuť potřebujeme především cibuli, česnek nebo pórek, pro obložení rajčata nebo papriky, použít se dají i ředkvičky nebo kedlubny. Směsi připravujeme z květáku, brokolice, mražených zeleninových směsí nebo leča.

Zapékané toasty s houbami

Na toasty musí být drobně nakrájené houby předem podušené a podle potřeby i zahuštěné vejci, případně smetanou. Dušené houby se dobře hodí i do předem připravených směsí z masa, uzeniny nebo zeleniny. Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu můžeme využít na zdobení.

Zapékané toasty s ovocem

I s ovocem se dají připravit pikantní toasty. Využíváme především jablka, ale hodí se i banány či kompotované broskve. Ovoce většinou kombinujeme s jemnou uzeninou a sýry.

Zapékané toasty s vejci

Na obkládání toastů používáme nejčastěji vejce vařená nebo směs z míchaných vajec. Většinou však vejce používáme na doplnění nebo zahuštění směsí připravovaných z ostatních surovin.
 





Příspěvky ke článku: Teplé toasty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky