Tisk

Teriyaki

Tímto názvem se označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje. Název pochází ze složení slov "teri" a "yaki". Teri znamená v japonštině "lesklý" a je odvozen od lesklého povrchu masa způsobeného cukrem nebo medem v použité marinádě, yaki v japonštině označuje grilování. Pro teriyaki se používá převážně rybí maso, ale může to být i maso vepřové, hovězí nebo drůbeží. Jako příloha se podává rýže a jídlo se zdobí zeleninovou oblohou.


Další pojmy slovníku:

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Předvařená rýže

    Předvařená rýže je polotovar běžně prodávaný v obchodech. Jeho výhodou je to, že rýže je, jak z názvu vyplývá, již předvařená, takže potřebuje jen...

  • Zelí bílé

    Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především...



Nové příspěvky