Tisk článku

Těsto na vánoční cukroví

Každý druh cukroví vyžaduje jiné ingredience, postup a zacházení. Aby se nám cukroví povedlo a bylo lahodné a křupavé, musíme dodržovat určitá pravidla a to nejen při přípravě těsta, ale také při pečení a následném uskladnění. Před pečením by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu, aby se těsto nedrobilo nebo naopak nelepilo. Nešťastný způsob nápravy lepivého těsta, je přidání většího množství mouky. Upečené cukroví tak bude tvrdé a bude se lámat. Proto je nejvhodnější, když si pokaždé navážíme správné množství všech ingrediencí a dodržujeme postup. Každé těsto potřebuje odpočinek a to nejlépe v chladném prostředí, aby se veškeré suroviny spojily.

Těsto na vánoční cukroví

 

Linecké těsto

Linecké těsto je jedno z nejjednodušších na přípravu a také se dobře pamatuje hmotnost surovin. Těsto vyžaduje chladnější místnost při přípravě a rychlé zpracování. Můžeme si pomoci studenýma rukama nebo hnětením těsta na mramorové desce, která chladí. Budeme mít tak větší jistotu, že se těsto nezačne lepit. Před samotným hnětením nejprve přísady posekáme velkým nožem, abychom se co nejméně těsta dotýkali. Máme-li možnost, místo krystalového cukru použijeme cukr moučkový, těsto bude jemnější a nepřekvapí nás v upečeném cukroví nahnědlé tečky.

Suroviny:

  • 7 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg másla
  • 21 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu


Postup: Mouku a moučkový cukr prosejeme na pracovní desku a důkladně promícháme. Uděláme důlek a rozklepneme do něj celé vejce. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a přidáme k mouce. Citron omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Všechny suroviny nasekáme velkým nožem a studenýma rukama rychle uhněteme. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit nejméně na 1 hodinu. Těsto rozválíme na pomoučené desce na placku o síle 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C 5 - 7 minut dorůžova. Plech nezapomeneme vyložit pečícím papírem, cukroví se lépe sejme a nepřipálí se. Po upečení ihned z plechu sundáme a po vychladnutí slepujeme pikantní marmeládou či máslovým krémem. Linecké cukroví nejlépe chutná, když je několik dní uleželé. Můžeme zdobit rozpuštěnou čokoládou nebo citrónovou polevou. Až do konzumace uložíme třeba do papírové krabice a do chladné části bytu. Cukroví tak bude vláčné.

 

 

Medové těsto

Medové cukroví patří k Vánocům stejně tak, jako ozdobený stromeček či smažený kapr s bramborovým salátem. Připravuje se s dostatečným předstihem, aby bylo krásně vláčné. Medové perníčky můžeme začít péct už koncem listopadu a hotové je ukládáme do chladu pečlivě přikryté, aby neztvrdly. Pokud ihned po upečení uděláme do perníčků otvor, můžeme je také použít jako dekoraci na vánoční stromeček. Příprava těsta je malinko pracnější než u předchozího lineckého cukroví, avšak vůně, která se z perníčků line, stojí za vyzkoušení. Zdobit je můžeme čokoládovou nebo citrónovou polevou a ještě na mokrou polevu můžeme klást kousky ořechů nebo mandlí.

Suroviny:

  • 25 dkg hnědého cukru
  • 60 dkg medu
  • 25 dkg nahrubo nasekaných mandlí, lískových ořechů a vlašských ořechů
  • 10 dkg kandovaného ovoce
  • strouhaná kůra z 1 citrónu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 62 dkg hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžičky rumu


Postup: Med společně s cukrem dáme do hrnce, rozehřejeme a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nesmíme ho však vařit. Kandované ovoce drobně pokrájíme a smícháme s mandlemi, ořechy, citrónovou kůrou a perníkovým kořením. Mouku prosejeme, smícháme s kypřícím práškem do pečiva. Med necháme mírně vychladnout a přisypeme k němu směs ořechů, mouku a rum. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme nejméně 5 hodin uležet v chladu. Těsto rozválíme na placku o síle 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 12 minut.

 

 

Makrónkové těsto

Makrónkové neboli bílkové cukroví patří k nejžádanějším pochoutkám. Používáme vždy vychlazené bílky. Příprava je velice jednoduchá a rychlá, avšak při pečení takového těsta musíme být obezřetní. Cukroví se spíše suší v mírně vyhřáté troubě. Pokud bychom teplotu zvýšili, cukroví by bylo měkké a lepivé. Makronky se pyšní svou křehkostí a potřebují při pečení čas. Troubu vyhřejeme maximálně do 130° C a dvířka necháváme pootevřené, aby mohla unikat vlhkost. Pečeme 30 – 60 minut podle velikosti makronek a dáváme pozor, aby nám cukroví nezhnědlo. Mělo by zůstat sněhově bílé, pokud ovšem nepřidáváme do těsta potravinářské barvivo. Ještě před samotným pečením můžeme makronky mírně posypat mletými ořechy, kokosem nebo barevnými cukrářskými perličkami. Méně zdravou ozdobnou variantou je také vitacit, avšak na cukroví vypadá jako střípky diamantů.

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 20 dkg mletých ořechů, mandlí nebo kokosu
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • špetka soli
  •  


Postup: Bílky ušleháme se špetkou soli a třemi kapkami citrónové šťávy dotuha. Přidáme cukr, vanilkový cukr, zbytek citrónové šťávy a šleháme tak dlouho, až je sníh lesklý. Opatrně zapracujeme ořechy, mandle nebo kokos. Troubu předehřejeme maximálně na 130°C. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí dvou lžiček klademe na plech malé bochánky. Těstem také můžeme naplnit cukrářský sáček a na plech stříkat pusinky nebo jakékoliv jiné tvary. Sušíme asi 30 minut při otevřené troubě.

 

 

Třené těsto

Cukroví z třeného těsta je dalším neméně oblíbeným vánočním pečivem. U tohoto cukroví nejsou žádné zvláštní požadavky při přípravě ani pečení, a proto se řadí k nejjednodušším ze všech druhů těst. Těsto se plní do cukrářského sáčku či zdobičky a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme různé tvary. Po upečení namáčíme v rozpuštěné čokoládě, zdobíme bílou polevou nebo slepujeme pikantní marmeládou. Před pečením můžeme také ozdobit kandovaným ovocem (nejlépe koktejlovými třešněmi). Skladujeme v uzavřených dózách, aby cukroví nezměklo a zůstalo krásně křupavé.

Suroviny:

  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 10 dkg hladké mouky
  • 10 dkg solamylu
  • 10 dkg mletých mandlí nebo lískových ořechů


Postup: Cukr s máslem a vejcem utřeme do pěny. Mouku smícháme se solamylem, mletými oříšky nebo mandlemi, přidáme k pěně a zapracujeme společně s mlékem. Pokud se nám těsto zdá příliš tuhé, vmícháme ještě trochu mléka. Zakryjeme fólií a uložíme do chladu nejméně na ½ hodiny. Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečícím papírem, cukrářský sáček těstem naplníme a stříkáme požadované tvary. Pečeme přibližně 10 minut.

Přečtěte si také článek Jak se peče vánoční cukroví nebo Voňavé cukroví nebo Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví

 





Příspěvky ke článku: Těsto na vánoční cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky