Tisk článku

Těstoviny

Těstoviny jsou dnes poměrně dosti využívanou přílohou k různým omáčkám, jsou připravovány jako hlavní chod nebo se z nich připravují skvělé saláty . Mýty o těstovinách, jako o potravině, po které přibíráme kila jsou již dávno pryč a většina z nás si ani neumí představit jídelníček, do kterého by alespoň jednou týdně těstoviny nezařadil. Připomínají nám střemořskou kuchyni, plnou nevšedních a zajímavých pokrmů. Na trhu existuje řada všelijakých druhů, počínaje obyčejnými kolínky a plněnými tortellinami konče.

Příprava těstovin

Aby těstoviny chutnaly a byly správně uvařené, nepotřebujeme v žádném případě kupovat ty druhy, které se v reklamách „nelepí“. Jednoduchý postup nám vždy zaručí výbornou chuť též u těstovin, které nás stojí pár korun. Je zapotřebí opravdu dostatečné množství vody a pár kapek oleje. Těstoviny se lepit nebudou. Podle italských šéfkuchařů by se uvařené těstoviny neměly prolévat vodou, protože se tím ztrácí jejich skutečná chuť. Uvařené se podávají ihned. Pokud ovšem těstoviny upravujeme dále tepelně, nemusíme tolik spěchat, čím déle „stojí“, tím bude výsledný pokrm chutnější. Například u zapékaných těstovin je lepší, když jsou více slepené k sobě (pozor, ne tvrdé a nedovařené), nákyp bude lépe držet a nebude se rozpadat. Můžeme si také pomoci tím, že je uvaříme pouze v osolené vodě a nebudeme přidávat olej. Pak ale musíme být obezřetní a těstoviny míchat častěji. U zapékaných těstovin dbáme na to, aby nebyly příliš převařené, taktéž u těstovin, které budeme přidávat pouze jako přílohu dáváme pozor, aby nebyly úplně měkké. Ideální tvrdost či měkkost těstovin, například u špaget, zjistíme pouhým zkousnutím, uvnitř by měla zůstat světlá tečka. Nyní si představíme několik druhů těstovin, jejich tvar a využití v kuchyni.


Druhy těstovin

Kolínka

Jejich tvar patrně všichni známe, jsou mírně zaoblená, dlouhá cca 2 cm. Jsou vhodné zejména jako příloha ke všem omáčkám a díky své struktuře v nich omáčka ulpí.

Vrtule neboli Eliche

Tvar těchto těstovin připomíná vývrtku, jsou zakroucené a dlouhé 3-4 cm. Vhodné jsou k masovým omáčkám, dušené zelenině, připravují se z nich saláty a chutnají také s čerstvým nastrouhaným sýrem.

Mušličky nazývané také Conchiglioni

Velikost mušliček je různá, menší se hodí do polévek, větší se připravují s omáčkami nebo se také plní mletým masem či zeleninou.

Špagety

Jsou jedny z nejoblíbenějších těstovin a zbožňují je především děti. Jsou tenké a dlouhé, dají se připravovat na mnoho způsobů, s omáčkami, dají se zapékat a jsou také výborné pouze s nastrouhaným sýrem.

Makarony

Jsou podobné špagetám, jsou ovšem duté a výborné s různými omáčkami. Skvěle se hodí také k přípravě nákypů.

Penne Rigate

Vypadají jako krátké makarony, dlouhé cca 4 cm, konce těchto těstovin jsou šikmo řezané a po svém povrchu jsou mírně rýhované. Na trhu je můžeme zakoupit v několika různých barvách. Připravují se k omáčkám, výborné jsou zapékané a vhodné též do salátů.

Mašličky-motýlci neboli Farfalle

Jsou vhodné do zeleninových salátů nebo k pokrmům připravených z ryb. Můžeme podávat také se smetanovou omáčkou.

Rigatoni

Podobají se také krátkým makaronům, na povrchu s rýhováním, dlouhé 3-4 cm, konce těstovin jsou rovně řezané. Vhodné zejména k omáčkám, díky dutině ulpívá v těstovinách více omáčky. Můžeme využít i k přípravě nákypů či salátů.

Rotelle

Tyto těstoviny vypadají jako malá kola. Vhodné jsou k omáčkám, sypané strouhaným sýrem a také se hodí do salátů.

Lasagne

Jsou těstovinové pláty obdélníkového tvaru. V supermarketech koupíme tyto těstoviny v barvě zelené, červené či známé žluté. V kuchyni mají své využití většinou jako zapékaný pokrm s mletým masem nebo zeleninou. Bývají také používány jako plněné závitky.

Cappelletti

Vypadají jako malé kloboučky. Skvěle se hodí ke všem omáčkám, připravují se z nich saláty nebo jako příloha k masům či rybě.

Cannelloni

Jsou trubičky a patrně jsou to největší těstoviny, které můžeme zakoupit. Plní se masem, zeleninou nebo sýrem a jsou tedy používány pouze pro zapékání.

Tagliatelle neboli hnízda

Těstoviny jsou stočené do tvaru hnízda, dlouhé a široké cca 5 mm. Hodí se ke všem masovým omáčkám, k pečenému masu, houbám, rybám či k dušené zelenině.

Fusilli lunghi

Jsou dlouhé vývrtkové těstoviny, podobné špagetám. Připravují se ke všem krémovým omáčkám.

Ravioli

Těstoviny mají tvar čtverečků a obsahují různé skvělé náplně. Ty můžou být masové, zeleninové, houbové či sýrové. Hodí se k houbovým, smetanovým či masovým a rajčatovým omáčkám.

Tortellini

Jsou stejně jako ravioli plněné, mají však jiný tvar. Jsou stočené do tvaru prstenu, obsahují masové, houbové, sýrové, zeleninové nebo bylinkové náplně. Vhodná příloha ke všem masovým, houbovým či smetanovým omáčkám.


Barvení těstovin

Těstoviny zakoupené v supermarketech můžeme sami doma barvit podle chuti. Nejvhodnější přírodní barviva jsou špenát, červená řepa, také šafrán nebo tykev. Špenát obarví těstoviny nazeleno, červená řepa načerveno, šafrán nažluto a z tykve získají těstoviny krásnou oranžovou barvu.


Ochucení těstovin

Těstovinám nesmí chybět dokonalé ochucení. K tomu jsou nejvhodnější například rajčata nebo rajský protlak. Z bylinek používáme nejčastěji bazalku, oregano či rozmarýn. Dalším báječným ochucovadlem jsou houby, nejlépe pravé hřiby. Těstoviny po nich budou vonět a získají hnědou barvu. Také chilli se používá k dochucení a aby nebyly těstoviny příliš ostré, z papriček odstraníme semínka. Patrně nejznámějším kořením do těstovin je česnek. Je nejen velice zdravý, ale těstoviny s ním získají nezaměnitelnou chuť.

Na výběr je opravdu nepřeberné množství těstovin různých tvarů a chutí, můžeme si vybrat vaječné či bezvaječné těstoviny, barevné či nebarvené, ke každému pokrmu jiný druh. Ocení je především vegetariáni. Aby nám těstoviny chutnali co nejvíce, uvedeme zde několik omáček, které samozřejmě můžeme obměňovat podle svých chutí a možností.


Omáčky na těstoviny

Boloňská omáčka

Na oleji osmahneme 5 dkg nadrobno nakrájené slaniny, nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Přidáme 50 dkg mletého masa (nejlépe hovězího), osolíme, opepříme a pečlivě propečeme. Přilijeme asi 100 ml masového vývaru, 100 ml červeného vína, přidáme 5-6 lžiček rajského protlaku, malou konzervu rajčat a dusíme asi 50 minut. Poprášíme 1 lžičkou hladké mouky, přidáme 1 lžičku sušeného oregana a podáváme se špagetami. Sypeme strouhaným sýrem, nejlépe parmazánem.

Omáčka s olivami

5 dkg zelených a 5 dkg černých oliv nakrájíme na kousky a společně s 5 dkg nakrájených kaparů, 1 stroužkem prolisovaného česneku a s 10 dkg najemno nasekaných sardelek osmažíme na olivovém oleji. Přidáme 6 lžiček rajského protlaku, 1 konzervu rajčat, podlijeme nálevem z konzervy a dusíme 10-15 minut. Mírně osolíme a opepříme. Můžeme podávat se špagetami nebo s fusilli lunghi.

Rajčatová omáčka

4 malé cibulky a 1 stroužek česneku pokrájíme na malé kostičky a osmažíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme konzervu (50 dkg) pokrájených rajčat, osolíme, opepříme a dusíme asi 7 minut. K omáčce podáváme tortellini s jakoukoli náplní. Sypeme strouhaným parmazánem.

Omáčka s tuňákem

Na oleji osmažíme 1 nakrájenou cibuli s 1 prolisovaným česnekem. Přidáme kousky tuňáka z 1 konzervy, 1 konzervu rajčat (400 ml), špetku kari koření, osolíme, mírně opepříme a dusíme asi 10 minut. Přidáme 1 lžíci posekaných kaparů a několik na nudličky nakrájených lístků rokety. K omáčce podáváme penne.

Smetanová omáčka

Nejdříve povaříme 10 dkg cukrového hrášku v osolené vodě asi 5 minut. Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na kostičky, 3 lahůdkové cibulky nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem opékáme na olivovém oleji cca 3 minuty, osolíme a opepříme. 100 ml smetany smícháme s 1 lžící strouhaného křenu, přidáme k zelenině a do omáčky vmícháme 1 lžíci najemno posekané meduňky. Můžeme také přidat 1 lžičku sekaného kopru. Ke smetanové omáčce můžeme podávat tortellini či ravioli.

Rajčatovo-smetanová omáčka

1 konzervu rajčat (50 dkg) pokrájíme na kousky, svazek lahůdkových cibulek nakrájíme na tenká kolečka a společně s 1 stroužkem česneku osmažíme na olivovém oleji. Přidáme rajčata a dusíme asi 5 minut. K rajčatům vmícháme 150 ml zakysané smetany, osolíme a posypeme 1 lžící posekané bazalky. K omáčce podáváme opět tortellini, ravioli či penne.


Těstovinové saláty

Možností, jak připravit těstoviny je mnoho a další oblíbenou variantou jsou již zmiňované saláty. Můžeme obměňovat suroviny, jejich počet, záleží na každém z nás, jaké ingredience zvolíme. Do těstovinových salátů se přidávají téměř všechny druhy drůbežího masa, ryby, ať už uzené, pečené nebo konzervované, osmahnuté mleté maso anebo jen zelenina či houby. Saláty můžeme také připravovat s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, několika kapek citrónové šťávy a hrstkou pokrájených kaparů. Tento druh je vhodný zejména v horkých letních dnech. Další přísadou do těstovinových salátů může být majonéza smíchaná s několika lžičkami kečupu. Saláty až do spotřebování uchováváme v chladničce. Níže jsou uvedeny dva druhy nejchutnějších těstovinových salátů.

Salát s mletým masem

1 cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k 25 dkg mletého masa smíchaného s 1 lžičkou kečupu. Osolíme a opepříme. 30 dkg fazolových lusků krátce povaříme v osolené vodě a scedíme. Maso opečeme na olivovém oleji. 1 feferonku pokrájíme na tenká kolečka. Smícháme 5 lžic olivového oleje s 2 lžícemi octa a 1 lžící citrónové šťávy, osolíme, přidáme 1 papriku nakrájenou na jemné proužky, paprikové lusky, pokrájenou feferonku a vše promícháme s masem. Zvolíme těstoviny farfalle- motýlci.

Salát se šunkou

1 cibuli jemně pokrájíme a zesklovatíme na oleji. Přidáme 1 lžíci posekaného oregana a vmícháme do 30 dkg smetanového jogurtu. 2 různobarevné papriky nakrájíme na nudličky a s 15 dkg konzervovaného hrachu vmícháme do jogurtu, přidáme pokrájenou šunku na nudličky společně i s 1 lžící posekané bazalky. Nejvhodnějšími těstovinami jsou v tomto případě fusilli neboli spirálky.





Příspěvky ke článku: Těstoviny

Vložit nový příspěvek
salaty, mnam Autor: lejla, vloženo 02.10.2009
Odpovědětsalatama se zivim cele leto a ty testovinove mam obvzlaste rada. Nakrajet zeleninu, ktera je zrovna v lednice, smichat s testovinami, pridat trochu dressingu (streba stredozemni hellmanns je bajecny) a do 15 min je veca na stole


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...