Těstoviny – 7 nejlepších receptů

Co je základem sladkých i slaných pokrmů moderní kuchyně?

Žádné těžkopádné knedlíky. Univerzálním jídlem současnosti jsou těstoviny! A proto máte 7 dokonalých receptů s těstovinami právě před sebou!

Pokrmy z těstovin

Nejčastějšími pokrmy jsou:

  • zapečené těstoviny
  • boloňské špagety
  • špagety carbonara
  • makarony
  • lasagne s mletým masem
  • špenátové lasagne
  • Ravioli

 

Zapečené těstoviny

INGREDIENCE

  • vřetýnka neboli fusilli
  • 3 vejce
  • smetana ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 50 gsýru parmasán nebo co máme po ruce
  • 100 g uzeného masa nebo šunky
  • celá brokolice
  • bazalka
  • máslo na vymazání formy

 

POSTUP

  1. Brokolici na růžičky vaříme 15–20 minut na páře a dáme stranou.
  2. V misce prošleháme 3 vejce, kelímek smetany ke šlehání, 50 g strouhaného parmazánu, osolíme a opepříme.
  3. Promícháme uvařená vřetýnka se lžící másla, 100 g pokrájené šunky, veškerýou brokolicí a s vaječnou směsí.
  4. Vložíme do zapékací nádoby vymazané máslem, posypeme lžící strouhanky promíchané se lžící parmazánu a pečeme 30 minut v troubě při 220 °C.
  5. Servírujeme s bazalkou nebo jinou zelenou bylinkou.

Těstoviny zapékáme s vejcem nebo se sýrem ae zeleninou.

Těstoviny můžeme zapékat s nepřeberným množstvím různých surovin. Pro rychlou večeři můžete zvolit třeba tento recept, pro pikantnější variantu doplněnou o mrkev a papriku zkuste tyto těstoviny.

Boloňské špagety

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 hrnek rajčat nebo protlaku
  • 2 stroužek česneku
  • pepř mletý
  • špagety
  • bazalka
  • parmazán
  • olej
  • 500 g mletého masa – míchaného nebo dle preferencí

 

POSTUP

  1. Uvaříme špagety.
  2. Na omáčka osmažíme cibuli, přidáme maso.
  3. Když maso zhnědně, osolíme a opepříme,
  4. Přidáme prolisovaný česnek a dusíme 15 minut.
  5. Přidáme rajčata a dusíme dalších 10 minut.
  6. Špagety servírujeme s omáčkou uprostřed jako v hnízdě, se sýrem a bazalkou na špici.

Špagety jsou nejlepší na boloňský způsob.

foto zdroj: google.com

Špagety Carbonara

INGREDIENCE

  • 100 g  slaniny
  • 50 g sýra (tvrdého ovčího)
  • 50 g parmazánu
  • 3 velká vejce
  • 350 g špaget
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Uvaříme špagey.
  2. Nakrájíme slaninu, nastrouháme sýr a vylisujeme česnek.
  3. Ve velké pánvi orestujeme slaninu a česnek.
  4. Těstoviny přidáme do pánve.
  5. Žloutky prošleháme v misce s většinou sýru a smetanou.
  6. Pánev s těstovinami sundáme z plotny a přilijeme k nim vaječnou směs.
  7. Přidáme  pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily – omáčka musí být vláčná a hladká.
  8. Servírujeme posypané zbylým sýrem.
Carbonara špagety jsou oblíbenou pochoutkou k večeři.
foto zdroj: pinterest.com

Makarony

Jsou podobné špagetám, jsou ovšem duté a výborné s různými omáčkami. Skvěle se hodí také k přípravě nákypů.

INGREDIENCE

  • 400 g makarónů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 l mléka
  • 100 g sýru gouda
  • pepř
  • 6 rajčat

 

POSTUP

  1. Uvaříme makarony.
  2. Na másle osmahneme mouku, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme 2 minuty.
  3. Přisypeme sýr, okořeníme, osolíme, přidáme na drobno nakrájená rajčata a dusíme dalších 10 minut.
  4. Nakonec přidáme makarony, promícháme a hned vypneme.
  5. Servírujeme posypané trochou zbylého sýra, s bazalkou, tymiánem.. dle chuti.

Makarony jsou vylepšené špagety.

Pro makarony s kuřecím masem klikněte zde.

Lasagne s mletým masem

Lasagne jsou těstovinové pláty obdélníkového tvaru. V supermarketech koupíme tyto těstoviny v barvě zelené, červené či známé žluté. V kuchyni mají své využití většinou jako zapékaný pokrm s mletým masem nebo zeleninou. Bývají také používány jako plněné závitky.

INGREDIENCE

  • lasagne
  • 1/2 kg mletého masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 a půl hrnku na drobno nakrájených rajčat
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička provensálské koření
  • 1/2 hrnečku nastrouhaného eidamu

 

POSTUP

  1. Orestujeme cibuli a česnek.
  2. Přidáme mleté maso.
  3. Poté přidáme rajčata, koření a sůl a dusíme pod pokličkou cca 20 minut.
  4. Do hrnce nalejeme mléko, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání přivedeme do varu. Umícháme hustou bešamelovou omáčku.
  5. Do zapékací mísy klademe jednotlivé vrstvy: bešamel na dno, poté vrstvu lasagní, na ně mleté maso, bešamel, těstoviny. Poslední vrstvu tvoří masová směs s rajčaty. Posypeme tvrdým sýrem.
  6. Zapékací mísu přiklopíme a dáme do vyhřáté truby. Pečeme 25 minut na 180 °C, poté odklopíme a pečeme cca 15 minut – do zapečení vrchní vrstvy sýra.

 

Lasagne jsou velmi vydatným pokrmem.

Špenátové Lasagne

INGREDIENCE

  • lasagne
  • strouhaný sýr
  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • mražený špenát
  • stroužek česneku
  • 1 cibule
  • kelímek smetany ke šlehání
  • olej
  • sůla pepř

POSTUP

  1. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme rozmrazený špenát. Zamícháme a necháme provařit.
  2. Špenát ochutíme solí, pepřem a lisovaným česnekem. Nakonec přidáme smetanu a ještě krátce povaříme.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Vše důkladně promícháme, aby nám vznikla hladká jíška. Jíšku zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.
  4. Připravíme si zapékací misku. Na dno nalijeme trochu bešamelu, přidáme lasagne, na ně dáme špenát a opět trochu bešamelu, opakujeme do spotřebování surovin, končíme bešamelem, posypeme ještě sýrem.
  5. Lasagne zakryjeme alobalem a dáme je péct do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C asi 30 minut, na posledních deset minut alobal sundáme a pečeme ještě 15 minut dozlatova.

Obměnou lasagní s mletým masem je recept se špenátem.

 

Ravioli

Ravioli mají tvar čtverečků a obsahují různé náplně:

  • masové
  • zeleninové
  • houbové
  • sýrové

Hodí se k houbovým, smetanovým či masovým a rajčatovým omáčkám.

Více o raviolách se dozvíte třeba v tomto článku.

INGREDIENCE

  • 400 g krůtího masa
  • 1 hrnek dušeného špenátu
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 6 rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • 6 stroužků česneku
  • tyminán
  • zelené bylinky dle chuti
  • hrst sýra
  • sůl, pepř

 

POSTUP

  1. Na oleji orestujeme maso a česnek.
  2. Připravíme těsto z mouky a vajec a rozválíme ho na tenkou placku.
  3. Rádýlkem ho pokrájíme na čtverečky a na polovinu z nich poklademe hromádky masové směsi, ostatními čtverečky je přiklopíme.
  4. Okraje přitlačíme a v mírně osolené vroucí vodě uvaříme.
  5. Na oleji osmažíme nakrájená rajčata, utřený česnek, tymián, oregáno nebo petrželku a osolíme. Podusíme 10 minut.
  6. Hotové ravioli na talířích polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

Ravioli jsou plněné těstoviny

 

Tip na závěr: Těstoviny můžeme sami doma barvit podle chuti. Nejvhodnější přírodní barviva jsou špenát, červená řepa, také šafrán nebo tykev. Špenát obarví těstoviny nazeleno, červená řepa načerveno, šafrán nažluto a z tykve získají těstoviny krásnou oranžovou barvu.

Pochutnali jste si? Sdílejte recepty dál!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *