Tisk

Těstoviny

Původ těstovin historikové umisťují do Číny, odkud je do Evropy ve 13. století údajně přinesl italský cestovatel Marco Polo. Na jejich rozšíření po celém světě má už zásluhu především Itálie. Těstoviny jsou výrobky z těsta připravovaného z mouky, vody, soli a podle druhu i vajec. Před použitím se vaří v osolené vodě. Vyrábějí se průmyslově v různých tvarech, jako jsou špagety, makarony, široké i tenké nudle, flíčky, lasagne a další. Současný trh obohacují i dovážené těstoviny vyráběné v jiných zemích, především v Itálii. V domácí kuchyni se nejčastěji připravují jen různě silné nudle a flíčky. Těstoviny se podávají jako příloha k omáčkám, velmi často se zapékají a to jak naslano, tak nasladko. Zajímavostí je, že v těstovinami proslulé italské kuchyni se sladké těstoviny téměř nedělají. Jemné těstoviny, především tenké vlasové nudle a drobné tvary slouží jako zavářka do polévek. 


Další pojmy slovníku:

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Lanýž

    Lanýž je hlízovitá houba černé barvy, která roste asi 20-30 cm pod zemí. Vyskytuje se především ve Francii a kromě ní i v některých dalších jižních...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Vepřová kotleta

    Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak...

Recepty s "Těstoviny":

  • Cuketová buchta mramorová

    Žloutky utřeme s cukrem, olejem, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Přidáme mléko nebo stačí jen studená voda a pak zamícháme strouhanou...

  • Knedlíčky z játrové paštiky

    Paštiku rozmícháme s celým vejcem, troškou hladké mouky a strouhanky. Rozetřeme stroužky česneku (množství podle chuti) se solí, přimícháme k...

  • Jogurt s ovocem

    Oloupané a vykrojené jablko a oloupaný pomeranč nakrájíme na malé kousky a promícháme s trochou medu. Přelijeme bílým jogurtem. Obměny: ovoce...

  • Králík na paprice

    Maso omyjeme a pokrájíme na kousky a posolíme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme papriku sladkou, lehce ji zasmahneme, přidáme maso a po bobou...

  • Pestrý vaječný salát

    Uvařená vejce, šunku, oloupaná jablka a rajčata nakrájíme na drobné kostičky, sýr nastrouháme, vše osolíme a promícháme. Majonézu smícháme s...



Nové příspěvky