Tisk

Těstoviny

Původ těstovin historikové umisťují do Číny, odkud je do Evropy ve 13. století údajně přinesl italský cestovatel Marco Polo. Na jejich rozšíření po celém světě má už zásluhu především Itálie. Těstoviny jsou výrobky z těsta připravovaného z mouky, vody, soli a podle druhu i vajec. Před použitím se vaří v osolené vodě. Vyrábějí se průmyslově v různých tvarech, jako jsou špagety, makarony, široké i tenké nudle, flíčky, lasagne a další. Současný trh obohacují i dovážené těstoviny vyráběné v jiných zemích, především v Itálii. V domácí kuchyni se nejčastěji připravují jen různě silné nudle a flíčky. Těstoviny se podávají jako příloha k omáčkám, velmi často se zapékají a to jak naslano, tak nasladko. Zajímavostí je, že v těstovinami proslulé italské kuchyni se sladké těstoviny téměř nedělají. Jemné těstoviny, především tenké vlasové nudle a drobné tvary slouží jako zavářka do polévek. 


Další pojmy slovníku:

  • Krůta (krocan)

    Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...

Recepty s "Těstoviny":

  • Filé v těstíčku s ostrou omáčkou

    Vejce rozšleháme s mlékem, hořčicí, moukou, solí a olejem. Do připraveného těstíčka namáčíme kousky filé a smažíme na rozehřátém tuku asi 5 minut....

  • Kotlety po debrecínsku

    Kotlety jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme je na rozpálený olej a po obou stranách opečeme. Osmažené kotlety vyjmeme...

  • Maďarská slepičí polévka

    Očištěnou a opláchnutou slepici vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Přidáme pepř, prolisovaný česnek, na půlku rozkrojenou cibuli a vaříme,...

  • Dušené vepřové plátky na mrkvi.

    Plátky mírně naklepeme a posolíme trošku popepříme a smažíme na oleji zprudka, potom si nakrájíme na kolečka mrkev, kterou k masu přidáme a jen...

  • Chlazený citronový čaj

    Dobře vychlazený čaj ochutíme sirupem a cukrem a nalijeme na led (větší kostky podrtíme) do sklenic. Navrch položíme kolečko omytého citronu a...



Nové příspěvky