Co je/jsou Těstoviny

Původ těstovin historikové umisťují do Číny, odkud je do Evropy ve 13. století údajně přinesl italský cestovatel Marco Polo. Na jejich rozšíření po celém světě má už zásluhu především Itálie. Těstoviny jsou výrobky z těsta připravovaného z mouky, vody, soli a podle druhu i vajec. Před použitím se vaří v osolené vodě. Vyrábějí se průmyslově v různých tvarech, jako jsou špagety, makarony, široké i tenké nudle, flíčky, lasagne a další. Současný trh obohacují i dovážené těstoviny vyráběné v jiných zemích, především v Itálii. V domácí kuchyni se nejčastěji připravují jen různě silné nudle a flíčky. Těstoviny se podávají jako příloha k omáčkám, velmi často se zapékají a to jak naslano, tak nasladko. Zajímavostí je, že v těstovinami proslulé italské kuchyni se sladké těstoviny téměř nedělají. Jemné těstoviny, především tenké vlasové nudle a drobné tvary slouží jako zavářka do polévek.