Tisk článku

Těstoviny jako příloha

Těstoviny jsou pro svou možnost rychlé přípravy oblíbenou přílohou k masovým i zeleninovým jídlům. Protože je většinou kupujeme jako polotovar, tak se nemusíme zabývat jejich zhotovením a stačí je jenom uvařit v dostatečném množství osolené vody. Doba vaření se jednoduše přizpůsobí návodu a velikosti těstovin a po scezení jsou připraveny k podávání. Ale i zde je prostor pro to, připravit těstovinovou přílohu trochu jinak.

Těstoviny jako příloha

Těstovinová příloha s dochucením

Uvařené těstoviny lze dochucovat kořením, bylinkami, sýrem či zeleninou tak, aby výsledná chuť ladila s jídlem, ke kterému budou podávány. Dochucení je jednoduchá záležitost, která však může oživit jinak poměrně fádní chuť těstovin. Protože někdy se dochucení provádí lehkým osmažením na troše tuku, tak se výborně hodí i pro nutné prohřátí již uvařených těstovin. Příklady dochucených těstovin :

  • těstoviny s česnekem: Velmi jednoduchá úprava, kdy na troše tuku orestujeme prolisovaný nebo nadrobno nasekaný česnek, přidáme uvařené a okapané těstoviny a promícháme. Přitom je ještě můžeme dochutit vhodným kořením.
  • těstoviny s paprikou: Paprikové těstoviny se hodí k masovým jídlům a připraví se tak, že rozehřejeme trochu oleje, zpěníme v něm mletou sladkou papriku a promícháme s uvařenými těstovinami.
  • těstoviny s pažitkou: Do uvařených těstovin vmícháme dostatečné množství nadrobno sekané pažitky. Můžeme postupovat i tak, že pažitku zlehka osmahneme na rozehřátém másle a těstoviny tak máme současně i trochu omaštěné. Tento postup však není nutný, pokud je podáváme s omáčkou.
  • těstoviny s bylinkami: Postup je obdobný těstovinám s pažitkou. Můžeme použít petrželku, řeřichu, jarní cibulku i s natí nebo pouze nať, trochu tymiánu nebo směs oblíbených bylinek podle vlastní volby.
  • těstoviny se sýrem: Hodí se k jednoduchým jídlům ze zeleniny, protože doplní pokrm bílkovinami. Tvrdý nebo polotvrdý sýr nastrouháme nebo rozmělníme a důkladně promícháme s vařenými těstovinami. Výborný je eidam, niva, brynza i další sýry.
  • těstoviny se zeleninou: Do uvařených těstovin vmícháme krátce na tuku orestovanou a předtím jemně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Může to být mrkev, pórek, cibule, papriky i jiná zelenina.

Těstovinová příloha smažená

Jednou z variant jiné úpravy těstovin je jejich osmažení. Opět se velmi dobře hodí i tehdy, že je potřebujeme ohřát nebo nějak zpracovat přebývající těstoviny. Na smažení se však hodí buď drobnější druhy nebo nudle, špagety či makarony, které podle potřeby můžeme i trochu překrájet. Aby se těstovinová hmota trochu spojila a nerozdělovala, tak do ní přidáme vejce, případně i trochu strouhaného sýra. Současně lze dokořenit či dochutit bylinkami. Pak už jen nabíráme lžící přiměřené množství, vkládáme je do horkého oleje, rozetřeme na placičky a osmažíme po obou stranách. Smažíme jen dorůžova, aby byly křupavé, nikoliv tvrdé. Chceme-li smažit již hodně vychladlé těstoviny, tak je můžeme rozprostřít na prkénko, ještě trochu stlačit a pak nakrájet na obdélníčky nebo trojúhelníčky a ty pak obalit v trojobalu a usmažit.

Těstovinová příloha zapékaná

Uvařené těstoviny můžeme i krátce zapéci. Tento postup se opět mimořádně hodí pro dříve uvařené těstoviny a také tehdy, kdy chceme mít přílohu poněkud sytější. Postup je jednoduchý. Do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky vložíme těstoviny a krátce, zhruba 10-15 minut, zapečeme. Zapékací zálivku volíme podle možností. Může to být jen trochu masového vývaru nebo třeba jen trochu vody, ve které se těstoviny vařily. Velmi chutné jsou zalité smetanou a to jak sladkou tak zakysanou. Zakysanou smetanu dobře nahrazuje bílý jogurt. Všechny tyto zálivky můžeme předem podle potřeby osolit a dokořenit. Stejně tak lze do zapékaných těstovin zamíchat libovolné bylinky  





Příspěvky ke článku: Těstoviny jako příloha

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky