Tisk článku

Těstoviny s omáčkou

Těstoviny, které v nejrůznějších druzích nacházíme dnes v obchodech se stávají jednou ze základních potravin. Kupují se jako polotovar, takže odpadá poměrně náročná domácí příprava a po uvaření je lze podávat s různými přílohami nebo dále upravovat. Jednou z možností jsou i těstoviny s omáčkou.

Těstoviny s omáčkou

Základní úprava těstovin

Těstovin samozřejmě musíme předem uvařit. Je jich však tolik druhů, různého složení a od velikého množství výrobců, že stanovit přesné časy není možné. Proto se musíme řídit návodem nebo doporučením na obalu. Přesto však lze doporučit některé zásady :

  1. Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství osolené vody.
  2. K zamezení slepení těstovin se někdy do vody dává lžíce oleje, ale není to nutné.
  3. Těstoviny vkládáme do vroucí vody a po opětovném uvedení do varu snížíme teplotu a vaříme jen mírným varem. Před dovařením můžeme i zcela vypnout příkon tepla a chvíli je nechat dojít.
  4. Aby nebyly těstoviny rozvařené, doporučuje se je vařit "al dente", to znamená na skus. Takto uvařené těstoviny mají uprostřed malou bílou skvrnu. Záleží však jen na nás, jaké těstoviny máme rádi.
  5. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.

Druhy těstovin k omáčce

K omáčce jsou asi nejoblíbenější těstovinou špagety. Následují je kolínka a menší či větší mušličky. Můžeme si také někdy vyzkoušet i jiné tvary, které se nabízí většinou z italského sortimentu těstovin.

Druhy omáček k těstovinám

K těstovinám se hodí většina omáček. Mohou to být klasické omáčky, které by se jinak podávaly s knedlíkem nebo lehčí omáčky speciálně k těstovinám připravené. Mezi ně patří především omáčka rajská, sýrová omáčka, zeleninová a další omáčky z různých surovin. Omáčky doplňujeme masem, uzeninou či vařenými vejci podle našich možností a potřeb.

Těstoviny a klasická omáčka

Mezi klasické omáčky, ke kterým se hodí těstoviny patří především masové i bezmasé guláše. Velice vhodné jsou i ke klasické rajské zahušťované omáčce. Asi je nebudeme zkoušet ke svíčkové, ale hodí se k omáčkám, které se podávají spolu s roštěnkami.

Těstoviny a rajská omáčka

Kromě klasické rajské omáčky se k těstovinám dají připravovat lehčí omáčky italského typu. Chceme-li se této omáčce co nejvíce přiblížit, tak ji připravujeme buď z čerstvých rajčat nebo alespoň z konzervovaných sušených rajčat. Omáčka by měla být hustá zeleninou, proto se jen málokdy zahušťuje a když už, tak rozhodne ne usmaženou jíškou. Kromě cibule dochucujeme i česnekem a také koření by mělo být odpovídajících druhů. Přidává se bazalka, tymián, trochu koriandru nebo speciální směsi koření.

Těstoviny a sýrová omáčka

Sýrová omáčka na těstoviny se dá považovat za jednu z nejrychlejších. Příprava se o něco prodlouží, když nejdříve uvaříme bešamel a teprve v něm rozpouštíme vybraný sýr. Ale můžeme postupovat i tak, že sýry rozpouštíme v mléce nebo smetaně. Pokud je potřeba zředit, ředíme vývarem, někdy postačí i trocha vody ze slitých těstovin. Sýry mohou být nejrůznější. Hodí se ementál i eidam, pro chuť je výborná Niva, pro jemnost pak Hermelín. Nevadí-li specifická vůně, tak to mohou být i tvarůžky. Sýrovou omáčku můžeme připravit i z tavených sýrů. Většinou nebude vadit, pokud se použije více druhů a zpracuje se přitom některá zásoba sýra z ledničky. Dochucujeme s ohledem na použitý sýr. Někdy bude stačit jen sůl a trochu pepře, lžička hořčice či trochu citronové šťávy, někdy použijeme výraznější koření.

Těstoviny a zeleninová omáčka

Na zeleninovou omáčku k těstovinám se dá použít celá řada druhů zeleniny. Z plodových zelenin to jsou především papriky, cukety nebo některé druhy dýní. Z košťálovin je to především brokolice a pak možná o trochu méně květák a růžičková kapusta. Z listových zelenin můžeme připravit omáčku hlavně ze špenátu. Vhodná je i kořenová zelenina, především mrkev a celer. Použít se dají i zelené fazolky, cibule a česnek. Zeleninu můžeme v jednotlivých druzích vzájemně kombinovat, případně vytvářet i bohatší směsi. Všechny druhy zeleniny předem pokrájíme, podusíme doměkka a pak je buď ponecháváme takto upravené nebo lisujeme či mixujeme na hladkou omáčku. K těstovinám není třeba tyto omáčky příliš zahušťovat, měly by být husté použitou zeleninou, v nutném případě použijeme spíše trochu solamylu. Doplňujeme sýry nebo smetanou a kořeníme podle druhu zeleniny.

Těstoviny a různé omáčky

Výše uvedený výčet omáček samozřejmě není kompletní. Můžeme ještě připravovat masové omáčky z mletého či jiného masa nebo vnitřností, houbové omáčky, omáčky s větším množstvím uzeniny nebo omáčky, kde výrazným prvkem je především koření nebo některé dochucující přípravky.
 





Příspěvky ke článku: Těstoviny s omáčkou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...