Vynikající omáčky k těstovinám 7x jinak aneb připravte si snadné a rychlé jídlo kdykoli během dne!

Chcete připravit něco lahodného, ale nemáte zrovna dostatek času na dlouhé vystávání u plotny?

Pak se inspirujte našimi 7 recepty na omáčky na těstoviny, které jsou jednoduché, ale přitom naprosto luxusní.

Ochutnejte tradiční rajčatovou omáčku, ale také třeba houbovou či česnekovou.

Která se stane vaším favoritem?

Italská rajčatová omáčka

Tato autentická italská omáčka z rajčat je tak rychlá a jednoduchá na přípravu, že ji budete mít hotovou rychleji než budou uvařené těstoviny. Užijte si ji!

Ingredience

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 nebo 5 stroužků čerstvého česneku
  • malý svazek čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • cca 850 g krájených rajčat v konzervě nebo rajčatového pyré, případně 500 g čerstvých rajčat (můžete použít i cherry rajčata)
  • asi 1 a 1/2 zarovnané lžičky mořské soli
  • 3 nebo 4 velké listy čerstvé bazalky, případně další na ozdobu
  • sýr Parmigiano Reggiano, nastrouhaný
  • těstoviny dle vaší volby

Postup

  1. Nalijte olej do velké pánve na středně vysoké teplotě.
  2. Rozdrťte česnek a přidejte jej do oleje (pokud chcete pikantní omáčku, můžete v tuto chvíli přidat trochu feferonky, čerstvého nebo sušeného chilli).
  3. Restujte česnek, dokud nezačne hnědnout, poté přidejte petrželku.
  4. Zvyšte teplotu na vysokou.
  5. Nyní přidejte rajčata a rychle přikryjte pokličkou na asi 30 sekund, dokud rajčata nepřestanou stříkat z pánve.
  6. Míchejte vařečkou a trochu snižte teplotu.
  7. Je důležité, aby se tato omáčka vařila rychle, protože se vaří krátce.
  8. Přidejte sůl a dále vařte rychlým tempem a často míchejte.
  9. Omáčka rychle zhoustne, takže ji nepřevařujte, asi 5 až 7 minut by mělo stačit.
  10. Omáčku ochutnejte, pokud nebude chutnat dostatečně dobře, asi to chce jen trochu více dosolit.
  11. Vypněte sporák a přidejte čerstvou bazalku.
  12. Bazalku neoplachujte, pokud to není nezbytně nutné.
  13. Místo toho ji otřete vlhkou papírovou utěrkou, aby voda nezkazila chuť a vůni.
  14. Přidejte omáčku k scezeným těstovinám (některou vodu z těstovin si nechte, abyste ji mohli přidat zpět do těstovin pro případ, že by byly příliš suché) a ihned si vychutnejte pokrm s trochou čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano Reggiano a/nebo pepře.
Špagety s rajčatovou omáčkou servírované na talíři s lístky bazalky.
www.christinascucina.com

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na tuňákové těstoviny. Skvělé kombinace chutí a ingrediencí jenom pro vás!

Cuketová omáčka k těstovinám

Luxusní cuketová omáčka s mandlemi, kapary a citronem, která vás naprosto nadchne! Je zdravá, vynikající a zároveň jednoduchá na přípravu. Užijte si ji!

Ingredience

  • ½ šálku plátku mandlí
  • 2-3 lžíce olivového oleje (volitelně)
  • 450 g cuket, nakrájených na tenké plátky
  • 30 g bazalky
  • 1 velký stroužek česneku
  • kůra z 1 citronu + 2 lžíce šťávy
  • 2 lžíce scezených kaparů
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (volitelně)
  • černý pepř, podle chuti
  • sůl, podle chuti
  • 300 g těstovin

Postup

  1. Plátky mandlí nasucho opražte na malé pánvi dozlatova.
  2. Dejte stranou.
  3. Ve velké nerezové pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje.
  4. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte plátky cukety.
  5. Rychle je s olejem promíchejte.
  6. Pokud nechcete použít olej, můžete místo toho cukety napařit.
  7. Cukety restujte na středním ohni za častého míchání, dokud všechny nezprůhlední a místy nezkaramelizují.
  8. Odložte pánev stranou.
  9. Dejte polovinu mandlí (zbytek si nechte na ozdobu), uvařené cukety, olivový olej (pokud používáte), 2/3 bazalky (nějakou si nechte na ozdobu), česnek, citronovou kůru a šťávu (začněte s 1 polévkovou lžící, pak upravte podle svých představ), kapary, lahůdkové droždí a špetku pepře a soli do kuchyňského robotu.
  10. Rozmixujte do hladka a dochuťte kořením podle chuti.
  11. Těstoviny uvařte a těsně předtím, než budete připraveni je scedit, uschovejte si 1 šálek vody.
  12. Dejte cuketovou omáčku do hrnce, přidejte dostatek horké vody na z těstovin (možná ji nebudete potřebovat celou), aby se omáčka uvolnila, a poté promíchejte s uvařenými těstovinami.
  13. Dobře promíchejte.
  14. Dochuťte, rozdělte do misek a ozdobte zbylými mandlovými plátky a bazalkou.
Těstoviny s cuketami, mandlemi, kaparami a citronem servírované na talíři.
www.lazycatkitchen.com

Omáčka ze 4 sýrů

Úžasně krémová a neuvěřitelně sametová omáčka ze 4 různých druhů sýrů se perfektně hodí ke špagetám. Je to rychlé a jednoduché jídlo, které všichni ocení!

Ingredience

  • 230 g špaget
  • 4 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka nebo více, podle potřeby
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 2 lžičky italského koření
  • 1/2 šálku strouhaného sýra mozzarella
  • 1/2 šálku strouhaného sýra fontina
  • 1/4 šálku strouhaného sýra Gruyere
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup

  1. Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu; dobře sceďte.
  2. V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
  3. Přidejte česnek a restujte za častého míchání, dokud nebude voňavý, asi 1-2 minuty.
  4. Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
  5. Postupně zašlehejte mléko, hustou smetanu a italské koření.
  6. Vařte za stálého šlehání, dokud se vše nezapracuje, asi 1-2 minuty.
  7. Vmíchejte sýry a vařte, dokud mírně nezhoustnou, asi 1-2 minuty.
  8. Pokud je směs příliš hustá, přidejte podle potřeby více mléka.
  9. Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
  10. Vmíchejte těstoviny a jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
  11. Ihned podávejte, podle chuti ozdobené petrželkou a pažitkou.
Špagety se čtyřmi druhy sýra servírované v hrnci a posypané čerstvými bylinkami.
www.damndelicious.net

Omáčka z modrého sýra se špenátem

Tento delikátní recept obsahuje samé dobré věci. Smetanová omáčka z modrého sýra, zdravý špenát, to vše zamotané do těstovin. Připravte si s námi vaši novou oblíbenou večeři!

Ingredience

  • 230 g krátkých těstovin (campanelle, ziti, penne, farfalle atd.)
  • 230 g baby špenátu (nebo běžného špenátu, bez stonků a nahrubo nakrájených)
  • 120 g modrého sýra, plus navíc na ozdobu, pokud chcete
  • 4 lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
  2. Asi minutu před dokončením naberte šálek vody z těstovin.
  3. Asi 30 sekund před dokončením přidejte špenát a míchejte, dokud špenát nezvadne.
  4. Sceďte.
  5. Vraťte těstoviny a špenát do hrnce a přidejte máslo a sýr.
  6. Prohazujte kleštičkami, dokud se máslo a sýr nerozpustí a vše se nespojí.
  7. Zalijte trochou vody z těstovin, aby vznikla světlá omáčka.
  8. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
  9. Podávejte najednou na nahřátých talířích a přidejte na talíře drobky z modrého sýra.
  10. Dobrou chuť!
Těstoviny s modrým sýrem a špenátem servírované na talíři.
www.framedcooks.com

Hledáte jídlo, které budete mít na stole do půl hodinky a přitom zasytí celou rodinu? Recepty na těstoviny se špenátem jsou tou pravou volbou! Můžete do nich použít jakýkoliv sýr nebo to, co máte zrovna doma.


Krémová dýňová omáčka na těstoviny

Jste připraveni na jeden z nejchutnějších podzimních receptů s dýní? Přinášíme vám neuvěřitelně jednoduchý návod, jak si připravit úžasnou krémovou dýňovou omáčku k těstovinám.

Ingredience

  • 400 g dýně, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • čerstvé lístky šalvěje
  • skořice, muškátový oříšek, chilli vločky – podle chuti
  • sůl a pepř
  • těstoviny dle vlastního výběru

Postup

  1. K dýni přidejte kokosový olej a špetku soli.
  2. Dobře promíchejte a pečte při 200 °C, dokud není dýně úplně propečená.
  3. Pomocí mixéru nebo kuchyňského robota z ní udělejte pyré.
  4. Na pánev přidejte olivový olej a lístky šalvěje a vařte na středně mírném ohni asi 5 minut.
  5. Přidejte do pánve dýňové pyré spolu s kokosovým mlékem, špetkou chilli vloček, skořicí a muškátovým oříškem.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Snižte teplotu na minimum a vařte 5 minut.
  8. Přidejte uvařené těstoviny dle vlastního výběru.
  9. Servírujte!
Těstoviny s dýňovým pyré servírované na talíři a posypané sýrem.
www.gourmandelle.com

Pokud jste fanoušci dýně, tak určitě vyzkoušejte i recepty na dýňové rizoto!

Česneková omáčka k těstovinám

Na tuto lahodnou krémovou česnekovou omáčku potřebujete pouze 6 ingrediencí. Je rychlá a snadná na přípravu, takže ji hravě připravíte i v časovém presu.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 3/4 šálku smetany na vaření
  • 1/3 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 1–2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané (nebo 2 lžičky sušené petrželky)
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
  2. Když je horké, přidejte česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund nebo dokud nebude voňavý.
  3. Dávejte pozor, abyste česnek nespálili.
  4. Vmíchejte mouku a za stálého míchání restujte 1 minutu nebo do světle zlaté barvy.
  5. Chce to restovat dostatečně dlouho, aby mouka nechutnala syrově.
  6. Postupně zašlehejte smetanu.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Vařte do zhoustnutí, asi 1-2 minuty, občas promíchejte.
  9. Pokud se vytvoří nějaké hrudky, stačí je vyšlehat.
  10. Doba vaření bude záviset na více faktorech, jedním z nich je velikost vaší pánve.
  11. V podstatě chcete, aby se omáčka vařila jen do zhoustnutí.
  12. Vmíchejte parmezán a petrželku.
  13. Dejte pánev ze sporáku.
  14. Omáčka je nejlepší, když se podává ihned.
  15. Odstavením zhoustne.
  16. Servírujte s libovolnými těstovinami.
Omáčka z česneku se špagetami servírovaná v hlubokém talíři a posypaná čerstvými bylinkami.
www.littlebroken.com

Krémová žampionová omáčka

Tento rychlý recept připravíte do 30 minut a uděláte s ním velkou parádu! Připravte ho třeba na rande, abyste okouzlili svůj protějšek, protože omáčka z žampionů v kombinaci s těstovinami a parmazánem je naprostá lahůdka.

Ingredience

  • 700 g žampionů
  • sůl
  • 250 g těstovin linguine, špaget nebo fettuccine
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku jemně nasekané šalotky
  • 1 lžíce lisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky drcených červených chilli vloček
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/3 šálku creme fraiche nebo husté smetany
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup

  1. Z hub odřízněte stonky.
  2. Nakrájejte kloboučky na kousky o velikosti sousta.
  3. Přiveďte k varu 5-6 litrů vody spolu se 4 lžícemi soli.
  4. Těstoviny vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
  5. Před scezením těstovin odeberte 1 šálek vařící vody a odložte.
  6. Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte olej ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé) na středně vysokou teplotu.
  7. Přidejte do pánve houby a rozložte je do jedné vrstvy.
  8. Restujte 5 minut bez míchání.
  9. Protřepejte pánev a promíchejte houby.
  10. Vařte dalších 5 minut.
  11. V tomto okamžiku by houby měly získat nějakou barvu a uvolňovat trochu tekutiny.
  12. Přidejte 1 lžičku soli, šalotku, česnek, tymián a chilli a dobře promíchejte.
  13. Vařte, dokud šalotka nezměkne, asi 2 minuty.
  14. K houbám přidejte citronovou šťávu, creme fraiche a petrželku.
  15. Duste, dokud omáčka nezhoustne.
  16. Přidejte 1/3 šálku odložené vody a míchejte, seškrabujte pánev, aby se uvolnily zhnědlé kousky.
  17. Uvařené těstoviny dejte do pánve a pomocí kleští vmíchejte omáčku.
  18. Pokud se vám omáčka zdá suchá, přidejte ještě trochu vody z těstovin.
  19.  Sundejte z plotny, posypte parmazánem a podávejte.
Špagety s houbovou omáčkou servírované v hlubokém talíři s vidličkou.
www.familystylefood.com

Těstoviny připravujeme nejen s omáčkami, ale výborně chutnají také zapékané těstoviny, které omáčkou v pekáčku polejeme a krátce zapečeme.

10 zlatých pravidel, jak připravit těstoviny jako pravý Ital

  1. Do vody nikdy nepřidávejte olej.
    Olej se oddělí a plave na povrchu vody a nezabrání tomu, aby se těstoviny slepily. Jediný způsob, jak zabránit slepování kousků těstovin, je použít hodně vody. Na každých 100 gramů suchých těstovin budete potřebovat jeden litr vody.
  2. Přiveďte vodu k varu.
    Pokud chcete těstoviny al dente, pak je vaření vody nezbytné, protože těstoviny musí být v kontaktu s vodou co nejméně. Dalším důležitým aspektem je, že vroucí voda želatinuje škroby obsažené v těstovinách, čímž se stanou stravitelnými.
  3. Sůl přidávejte až ve chvíli, kdy se voda vaří.
    Přidáte-li sůl do studené vody, zpozdí se doba, za jakou voda dosáhne bodu varu.
  4. Při vaření udržujte vysokou teplotu.
    Uvaříte těstoviny rychleji a je to jediný způsob, jak dosáhnout těstovin al dente. Jakmile snížíte teplotu, skončíte s kašovitými těstovinami.
  5. Nelámejte špagety ani jiné dlouhé těstoviny.
    Důležitá je délka. Když špagety namotáte na vidličku, pomůže vám to efektivněji zachytit omáčku. Vložte špagety do vroucí vody a jemně je zatlačte dolů.
  6. Ochutnávejte a neházejte s těstovinami na zeď.
    Jediný správný způsob, jak poznat, že jsou těstoviny hotové, je je ochutnat. Těstoviny by měly být dostatečně měkké, aby se do nich dalo kousnout bez pocitu křupání, ale stále dost tvrdé.
  7. Neoplachujte je.
    Těstoviny sceďte, ale nikdy je neproplachujte: chcete, aby na jejich povrchu zůstaly škroby, jedině tak se na  nich omáčka lépe přichytí. Také nechcete zastavit proces vaření, který pokračuje, dokud nejsou těstoviny na talíři.
  8. Dejte těstoviny do uvařené omáčky, zapněte oheň a pár minut provařte.
    Pokud je vaše omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření, která má dostatek škrobu, obohatí omáčku a přilepí se k těstovinám.
  9. Ihned podávejte.
    Těstoviny se nejlépe podávají horké a čerstvě uvařené.
  10. Udělejte ze zbytků těstovin nový pokrm.
    Neohřívejte své zbytky těstovin: v mikrovlnné troubě ani na pánvi, stále budou chutnat hrozně. Místo toho z nich udělejte další jídlo. V Itálii se zbytky těstovin obvykle pečou s dalšími ingrediencemi, jako je uzené maso, mozzarella, vařená vejce a zelenina, aby se vyrobilo to, čemu se říká pasticcio.

A jaká omáčka nejvíce chutnala vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X