Tisk článku

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Občas nás těstoviny zachrání, když zrovna nevíme, co vařit. Dají se totiž připravovat jak vařené, tak i zapečené v různých obměnách. Například s masem, houbami, zeleninou či vejci i s různými omáčkami. Jednou z variant jsou i těstoviny se sýrovou omáčkou.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Příprava těstovin

Pro přípravu těstovin platí jednoduchá zásada. Vkládáme je vždy do vroucí osolené vody, které musí být dostatečné množství. Dobu varu je obtížné určit, protože na trhu je dnes řada druhů od různých výrobců a proto se řídíme doporučením uvedeným na obalu. Těstoviny vaříme na skus, uvařené scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Lze do nich také kápnout trochu oleje a promíchat. K sýrové omáčce se hodí téměř všechny druhy těstovin.

Příprava sýrové omáčky

Sýrovou omáčku můžeme připravit několika způsoby, ale v podstatě ji lze rozdělit na klasickou, která vyžaduje trochu více času na uvaření a jednoduchou a rychlou. Na klasickou omáčku uvaříme bešamel z másla a hladké mouky. Mouku necháme v rozehřátém másle jen zpěnit, pak okamžitě podlijeme masovým vývarem nebo vodou a za častého míchání mírným varem prováříme nejméně 20 minut, lépe však 30 minut tak, aby omáčka byla zcela hladká. Pak do ní dáme rozpustit sýry a dochutíme ji a doplníme dalšími ingrediencemi. Na rychlou sýrovou omáčku pouze rozpustíme sýry ve vývaru nebo mléce, přidáme vybrané další přísady a dochutíme. Pokud potřebujeme tuto omáčku zahustit, tak to uděláme trochou mouky či škrobové moučky rozmíchané v mléce nebo vodě. Použitím různých přísad z dalších surovin a dochucovadel můžeme sýrovou omáčku obměňovat podle chuti a možností.

Sýry na sýrovou omáčku

Dají se použít téměř všechny druhy sýrů. Nejlepší a nejhladší je omáčka z tavených sýrů, pikantní omáčku získáme z Nivy, brynzy, případně i tvarůžků. Na dohotovení se dají použít i tvrdé sýry. Sýry do omáčky rozdrobíme, tvrdší sýry nastrouháme.

Sýrová omáčka a další suroviny
Sýrová omáčka nemusí být pouze ze sýrů, ale lze ji různě obměňovat přidáním dalších surovin, kterými mohou být například:

  • maso: Hodí se především kuřecí maso, které krájíme na malé kousky a podusíme.
  • uzenina: Nejlepší je šunka a měkké jemné salámy.
  • zelenina: Kromě obvyklé cibule se dá využít lahůdková cibulka, přidat kousky předvařené brokolice nebo květáku, sterilovaný hrášek nebo kukuřice, apod..
  • houby: Vhodné jsou především žampiony, nakrájené na tenké plátky a podušené. Z lesních hub se hodí jemnější a bílé druhy.
  • smetana: Omáčku zjemníme sladkou nebo zakysanou smetanou.

Sýrová omáčka a dochucení

Sýrovou omáčku především opatrně solíme, protože některé sýry jsou dost slané. Jinak dochucujeme podle druhu použitých sýrů. Byla by škoda přehlušit chuť Nivy a podobných sýrů kořením. Variabilnější jsou v tomto případě tavené sýry, kde můžeme použít téměř libovolné koření. Kromě soli a pepře to může být i mletá paprika, kari koření nebo některá kořenící směs. Vhodné je také kořenění bylinkami, kde využijeme především bazalku, pažitku nebo petrželku.

Podávání sýrové omáčky

Hotovou omáčkou přeléváme při podávání jednotlivé porce těstovin nebo omáčku do uvařených těstovin vmícháme. Pokud nám trochu zbude, tak na příští podávání omáčku i těstoviny ohřejeme, ale také můžeme těstoviny zapéct a omáčku využít jako zapékací.
 





Příspěvky ke článku: Těstoviny se sýrovou omáčkou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky