Těstoviny se sýrovou omáčkou – klasika, která nezklame

Těstoviny jsou bohaté na sacharidy a tvoří podstatnou část potravinové pyramidy. Oblíbené jsou především pro jejich rychlou přípravu. Mají jedinečnou vlastnost – dají se připravovat na různé způsoby a kombinovat dle chuti s dalšími surovinami. Jednou z nejoblíbenějších variant je sýrová omáčka.

Existují plněné těstoviny jako jsou například ravioly a neplněné těstoviny, které budeme potřebovat k přípravě těstovin se sýrovou omáčkou. Neplněných těstovin je mnoho druhů, zde si uvedeme ty nejznámější a u nás nejpoužívanější:

  • špagety
  • linguine – tenké, placaté špagety
  • tagliatelle – široké nudle
  • penne – široké „rourky“ nasekané na krátké kusy
  • fusilli – vřetena
  • kolínka
  • makaróny – krátké tenké rourky

Pro recepty na těstoviny se sýrovou omáčkou můžete využít kterékoliv z výše uvedených dle svých preferencí.

1. Jak uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Pro přípravu těstovin platí jednoduchá zásada. Vkládáme je vždy do vroucí osolené vody, které musí být dostatečné množství. Dobu varu je obtížné určit, protože na trhu je dnes řada druhů od různých výrobců a proto se řídíme doporučením uvedeným na obalu. Těstoviny vaříme na skus, uvařené scedíme. Nikdy těstoviny neproplachujeme studenou vodou. Místo toho do nich kápneme trochu oleje a promícháme, tak zajistíme, že se těstoviny neslepí.

Recept na americké makaróny se sýrem – těstoviny se sýrovou omáčkou

Toto jídlo je typicky podávané s makaróny, ale můžeme jej uvařit i s těstovinami jiných tvarů. Tyto těstoviny se sýrem si zamilují nejen děti, ale také dospělí.

INGREDIENCE na dvě porce

  • 140-160 g těstovin
  • 100 g chedaru
  • 200 ml mléka
  • 4-6 lžic mouky
  • 1 lžička hořčice
  • bílý pepř
  • sůl
  • sušený tymián

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a zakápneme olivovým olejem, aby se neslepily.
  2. Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme hořčici, osolíme špetkou soli, přidáme tymián a pepř.
  3. Důkladně vmícháme do mléka mouku, přivedeme k varu a za stálého míchání budeme vařit do zhoustnutí – cca 5 minut.
  4. Omáčku odstavíme ze sporáku a vmícháme do ní nastrouhaný chedar. Ochutnáme, zda je omáčka dost dochucená, případně dosolíme či dopepříme.
  5. Těstoviny dáme do omáčky a promícháme.
  6. Podáváme samotné, se šunkou nebo pažitkou.

Naservírované sýrové těstoviny se šunkou

Zdroj: Freepik

2. Těstoviny se sýrovou omáčkou z taveného sýru

Tento recept na těstoviny se sýrem si jistě zamilujete pro jeho rychlou přípravu i skvělou chuť. Navíc na něj potřebujete jen pár surovin.

INGREDIENCE na dvě porce

  • 140-160 g těstovin
  • 100 g kvalitní šunky (můžeme vynechat)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 100 g taveného sýru
  • sůl
  • bylinky dle chuti – provensálské koření, tymián nebo rozmarýn

POSTUP

  1. Těstoviny si připravíme dle návodu a během toho, co se vaří můžeme začít chystat omáčku.
  2. Šunku nakrájíme na nudličky, dáme do pánve a zalijeme smetanou.
  3. Do smetany důkladně rozmícháme tavený sýr, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí (přibližně 10 minut).
  4. Omáčku dochutíme solí a přepřem.
  5. Na talíři posypeme čerstvými bylinkami.

Penne se sýrovou omáčkou z taveného sýra, šunkou a bylinkami

3. Recept na zapečené sýrové těstoviny

Skvělou alternativou k sýrovým omáčkám jsou zapečené těstoviny se sýrem. Během pár minut vše připravíte, dáte do trouby a po půl hodině pečení můžete podávat, recept vám tedy zabere jen chvíli.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 140 – 160 g těstovin
  • 200 g sýru – dle chuti, může být eidam, gouda, parmezán, grana padano nebo třeba chedar
  • 1 vejce
  • 50 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • trocha oleje a strouhanky na vymazání a vysypání zapékací mísy
  • bylinky dle chuti – vhodné je oregáno, rozmarýn, provensálské byliny, pažitka, čerstvá jarní cibulka

POSTUP

  1. Dáme vařit těstoviny a během toho, co se vaří nastrouháme sýr nadrobno a smícháme vejce se smetanou. Tuto směs osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
  2. Těstoviny scedíme, vlijeme do nich připravenou směs a přisypeme většinu sýra. Část sýra si necháme na posypání. Těstoviny se směsí důkladně promícháme.
  3. Nachystáme si pekáček vhodné velikosti, vymažeme ho olejem a vysypeme strouhankou.
  4. Do pekáčku dáme připravené těstoviny, zasypeme zbytkem sýra.
  5. Pečeme 30-40 minut na 180°

Zapečené sýrové těstoviny připravené k podávání

Zdroj: Freepik

Vyzkoušejte některý z těchto tří nejlepších receptů na sýrové těstoviny a jistě nebudete litovat. Chybí vám některá ze surovin? Podívejte se na další recepty na těstoviny a jistě vyberete takový, který vám bude vyhovovat a budete na něj mít dostatek ingrediencí.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *